Eveniment-Social

Focarele de pestă porcină africană, la porc domestic, din județul Iași au fost declarate închise

Publicat: 30 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Focarele de pestă porcină africană la porc domestic din județul Iași au fost declarate închise
Mai multe focare de pestă porcină din județul Iași au fost închise

Conform datelor centralizate ale Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), în județul Iași nu mai este niciun focar activ de pestă porcină africană la porc domestic.

În decursul anul 2020, în județul Iași, pesta porcină africană a afectat un număr de 462 de animale domestice, în 31 de focare apărute în gospodării.

Ca urmare a aplicării planurilor de măsuri specifice, dispuse prin intermediul Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), de medicii veterinari și specialiștii din cadrul DSVSA Iași, toate aceste focare au fost eradicate.

În schimb, raportările DSVSA mai arată că sunt încă active cazuri de pestă porcină africană la mistreț. Cu o metodologie de abordare diferită, aceste cazuri care privesc animalele sălbatice se află în continuare sub monitorizare și se întreprind măsuri speciale pentru limitarea răspândirii bolii. În 2020 au fost 87 de cazuri de pestă, pe 15 fonduri de vânătoare din județul Iași.

Pesta porcină africană, o altă boală care face ravagii în țara noastră

Pesta porcină africană face ravagii în România. Potrivit celor mai recente informații, pesta a evoluat în 40 de județe, cu 541 de focare. Zece dintre acestea sunt în exploataţii comerciale şi 5 focare în exploataţii comerciale de tip A, anunţă ANSVSA.

Virusul pestei porcine africane a afectat in 36 de județe atât porcii domestici cât şi mistreţii, în 2 judeţe sunt afectaţi de virusul PPA numai mistreţii, iar în 2 judeţe sunt afectaţi numai porcii domestici.

Patruzeci si unu de noi focale au fost inregistrate de la inceputul lunii octombrie. Alte 26 de focare au fost stinse.

Odată cu prima semnalare a prezentei virusului de pestă porcină  pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.925 cazuri la mistreţi în 38 de judeţe.

Potrivit prevederilor europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Cât de contagioasă este pesta porcină africană

Pesta porcină africană este extrem de contagioasă. Aceasta poate fi răspândită prin contact direct cu porci infectaţi, fluide biologice provenite de la porcii contaminaţi şi prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave.

Anaizele anchetelor epidemiologie efectuate în focarele active, transmiterea bolii a fost făcută prin nerespectarea măsurilor de biosecuritate şi a restricţiilor de mişcare ale animalelor, administrarea în hrana suinelor a resturilor alimentare.

Cele mai multe focare se află în județul Giurgiu – 235 de focare (dintre care 5 focare exploatații comerciale și 3 focare în exploatații de tip A) și 292 de cazuri la mistreți și județul Teleorman – 215 de focare în gospodăriile populației și 532 de cazuri la mistreți.

Până la această data au fost despăgubiți 11.848 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 316.159.280 de lei.

Adauga un comentariu