Magazin

Fondatorul Toyota a murit la varsta de 100 de ani

Publicat: 17 sept. 2013
1

Eiji Toyoda, omul care a petrecut jumatate de viata gestionant Toyota Motor si care a jucat un rol integral in ascensiunea Japoniei in una dintre industriile auto de top, a murit la numai cateva zile dupa ce a implinit centenarul, scrie The Wall Street Journal.

Toyoda a fost implicat puternic in managementul companiei auto pentru aproape jumatate de secol, fiind chiar presedinte al companiei timp de 15 ani.

Dupa ce a facut turul companiei Ford Motor, in anul 1950, Toyoda s-a intors in Japonia cu ideea de a produce in masa folosind metodele si standardele japoneze. Aceasta idee a devenit baza productiei eficiente pe care o inregistreaza Toyota, compania producatoare de masini fiind una dintre cele mai profitabile de pe piata auto.

Dupa o tentativa esuata de a patrunde pe piata din SUA, in 1968 Toyota a reusit cu modelul Corolla, la un an dupa ce Toyoda a preluat functia de presedinte. Pe parcursul celor 47 de ani de existenta, Corolla a devenit cea mai bine vanduta masina din lume, cu peste 40 de milioane de unitati vandute.

Pentru a evita cresterea tensiunilor comerciale dintre SUA si Japonia in anii 80’, Toyoda a fost responsabil pentru innaintarea unui plan pentru a crea o productie comuna cu General Motors, in Fremont, California, numita New United Motor Manufacturing. A fost prima unitate de productie Toyota din SUA.

Printre deciziile lui Toyoda a fost si aceea sa lanseze compania de lux Lexus, in 1983, in anul cand a devenit CEO-ul companiei.

Toyoda a renuntat la functia de CEO in 1992, dar a continuat pe o functie de onorifica pana in 1999, cand si-a asumat rolul pe care l-a pastrat pana la moarte, acela de consultant.

Printre multe alte decoratiuni si recunoasteri ale meritelor sale, i-a fost acordat Ordinul Soarelui Rasare, in 1990.

Familia Toyoda a schimbat numele companiei detinute in Toyota in 1936, din motive de marketing, crezand ca suna mai familiar.

Sursa: zf.ro

Adauga un comentariu