Eveniment-Social

Fonduri europene pentru iluminatul public, daca Primaria Iasi renunta la contractul cu E.ON

Publicat: 13 sept. 2016
1

Autoritatile locale s-au orientat catre absorbtia de fonduri europene pentru cresterea eficientei energetice si, totodata, municipalitatea ieseana va înfiinta o comisie de analizare a oportunitatii si negocierii pretului în vederea preluarii întregului sistem de iluminat public din Municipiul Iasi. Asta se intampla in conditiile in care, contractul actual cu societatea E.ON se apropie de final, iar la inceputul anului viitor, Primaria va trebui sa ia o decizie in ceea ce priveste viitorul operator.

Astfel, autoritatile locale iau in calcul varianta de a prelua iluminatul public, asa cum a fost inainte de semnarea contractului cu E.ON, iar mai apoi sa modernizeze reteaua cu fonduri europene. „Conform legislatiei în vigoare, autoritatile care doresc acest lucru sunt obligate sa detina în proprietate infrastructura din acest domeniu”, au precizat reprezentantii municipalitatii iesene.

Pe Programul Operational Regional 2014 – 2020, România are alocat un buget total de 1,18 miliarde euro pentru investitii menite sa creasca eficienta energetica, din care aproximativ un miliard de euro reprezinta fonduri europene nerambursabile. Proiectele de acest tip vor fi finantate prin Axa prioritara 3 – Prioritatea de investitie 3.1. – Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei în infrastructurile publice, inclusiv în cladirile publice si în sectorul locuintelor, Obiectiv specific – Cresterea eficientei energetice în cladirile rezidentiale, cladirile publice si sistemele de iluminat public, îndeosebi a celor care înregistreaza consumuri energetice mari.

Programul finanteaza lucrari privind iluminatul public precum extinderea sau reîntregirea sistemului de iluminat public, reabilitarea instalatiilor electrice (stâlpi, retele), înlocuire lampi cu eficienta energetica ridicata etc.

Comentarii
  • Va place cum este iluminata Pasarela Nicolina? Lumina alba, intensitate a luminii mare si eficienta energetic, datorita tehnologiei LED. Nu se pot schimba toate be***ile astea portocalii din oras?

Adauga un comentariu