Economic Local

Fonduri Europene sever diminuate

Publicat: 25 apr. 2012
1

Statele mai sarace din estul UE, printre care si Romania, ii acuza pe partenerii mai bogati, din vestul blocului comunitar, ca vor sa reduca semnificativ alocarea de fonduri de coeziune catre zonele si tarile mai putin dezvoltate. Romania impreuna cu alte 11 state membre si cu Croatia au prezentat marti, la reuniunea de la Bruxelles a Consiliului Afaceri Generale al UE, o declaratie comuna privind asigurarea unor alocari substantiale pentru politica de coeziune in perioada 2014-2020. Negocierile pentru viitoare perspectiva bugetara a UE se anunta a fi unele dure.

Negocierile pe tema bugetului UE in perioada 2014-2020 sunt in toi si ar trebui sa fie finalizate pana la sfarsitul anului. Noile state membre, principalele beneficiare ale fondurilor de coeziune, sunt insa nemultumite de faptul ca vechii membri doresc sa mai inchida robinetul.

Pe fondul crizei, al acuzatiilor privind neregulile din cheltuirea banilor europeni, dar si al incapacitatii Romaniei de a cheltuie banii europeni, mai multe state membre in frunte cu Germania, Olanda si Finlanda vor reduceri semnificative ale fondurilor.

Statele din est, deja deranjate de faptul ca bugetul pentru perspectiva 2014-2020 urma sa fie redus cu 18 miliarde, au iesit acum la contraatac. Motivul: Berlinul si Haga doresc sa mai taie in jur de 100 de miliarde de euro din bugetul total de aproximativ 1.025  de miliarde de euro al UE, potrivit EUObserver.

Ce vrea Romania

Romania impreuna cu alte 11 state membre si cu Croatia au prezentat marti, la reuniunea de la Bruxelles a Consiliului Afaceri Generale al UE, o declaratie comuna privind asigurarea unor alocari substantiale pentru politica de coeziune in perioada 2014-2020.

„In contextul conditiilor economice actuale, trebuie sa ne concentram atentia asupra acelor instrumente care promoveaza cresterea economica, ocuparea fortei de munca si investitiile. In acest sens, Uniunea Europeana are nevoie de o politica de coeziune puternica pentru a consolida piata interna. Aceasta a fost mesajul pe care Romania, impreuna cu statele membre care beneficiaza in prezent de alocari semnificative in cadrul acestei politici, l-a transmis in cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale din Luxemburg„, a declarat ministrul Orban, potrivit unui comunicat citat de Mediafax.

Sursa: realitatea.net

Adauga un comentariu