Local

Fondurile europene ingroapa in datorii comunele iesene

Publicat: 23 ian. 2012
1

@ Pentru ca trebuie sa plateasca statului TVA aferenta unui proiect european in valoare de 1 milion de euro, Primaria Schitu Duca va fi nevoita sa contracteze un credit bancar de aproximativ 5 miliarde lei

Criza isi spune cuvantul si face ca functia de primar sa fie una destul de greu de indeplinit. Daca initial multi edili s-au bucurat ca au obtinut fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii, acum localitatile respective se confrunta cu mari probleme financiare. Anul acesta, multe dintre primariile implicate trebuie sa plateasca TVA la proiectele de infrastructura finantate cu fonduri europene, adica primariile trebuie sa achite la bugetul de stat 24 la suta din valoarea proiectului. In cazul Primariei Schitu Duca, de exemplu, care a obtinut o finantare de aproximativ 1 milion de euro pentru modernizarea unui drum comunal, proiect finantat in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala – Masura 125, valoarea aproximativa a TVA aferenta este de aproximativ 10 miliarde lei vechi. „Nu avem acesti bani. Am o datorie de 5 miliarde lei vechi catre o firma, pentru ca anul trecut am modernizat scoala din satul Dumitrestii Galatii. De la bugetul de stat ni s-au alocat mai putini bani decat anul trecut. O sa contractam un credit bancar, sa platim TVA, nu avem alta solutie”, a declarat Mihai Mihalache, primarul comunei Schitu Duca.

Proiectul vizeaza modernizarea sectoarelor de drumuri din comuna Schitu Duca: Dumitrestii Galatii – Poiana, Poiana – DN 24, DN 24 – Pocreaca, Slobozia – Schitu de Maici Adormirea Maicii Domnului. 

Adauga un comentariu