News Flash:

Fondurile structurale pentru viitorul presedinte al CJ Iasi

30 Mai 2008
849 Vizualizari | 0 Comentarii
Constantin Apostol
• Cu toate ca Moldova este regiunea cu cea mai mare alocare financiara prin Programul Operational Regional (POR), accesarea fondurilor europene nu va avea efectul scontat decat daca autoritatile locale vor stabili o strategie clara de gestionare a acestora • Constantin Apostol, directorul general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADRE), sustine ca dezvoltarea economica a Regiunii de Nord-Est are nevoie de fondurile europene, dar si de implicarea autoritatilor pentru atragerea unui numar cat mai mare de investitori • Unul dintre cele mai importante roluri il va avea viitorul presedinte al Consiliului Judetean, care va trebui sa gestioneze resursele financiare • Judetul Iasi are sapte proiecte depuse, din care trei sunt ale Consiliului Judetean si au in vedere reabilitarea retelei de drumuri

Reporter BUNA ZIUA IASI (BZI): Proiectele depuse de Consiliul Judetean (CJ) Iasi reprezinta o mare provocare pentru judet. Care va fi rolul presedintelui CJ in gestionarea acestor fonduri?
Constantin Apostol (C.A): In situatia proiectelor initiate direct de catre Consiliul Judetean, trebuie sa asigure coordonarea si supervizarea activitatilor si a bugetului. Rolul unui presedinte de Consiliu Judetean va fi sa-si capaciteze resursele umane si sa gestioneze resursele financiare ale judetului astfel incat proiectele pe care le initiaza si pe care le implementeaza sa raspunda nevoilor judetului si sa aduca un plus de dezvoltare in comunitatea pe care o reprezinta.
BZI: Cate dintre aceste proiecte au fost depuse pentru judetul Iasi?
C.A.: Din judetul Iasi au fost depuse sapte cereri de finantare, atat din partea Consiliului Judetean Iasi, din partea municipalitatii iesene, dar si din partea unei societati comerciale.
BZI: In ce stadiu se afla aceste proiecte in prezent?
C.A.: Drumurile judetene au facut obiectul a trei cereri de finantare depuse de Consiliul Judetean Iasi. Fiind primele proiecte depuse pe acest Program, ele au trecut de toate etapele de evaluare, respectiv conformitate administrativa, verificarea eligibilitatii, verificare tehnica si financiara, evaluare strategica, iar acum sunt in faza de precontractare. Celelalte proiecte din Iasi sunt fie in etapa de evaluare tehnica si financiara, fie in evaluare strategica. Mai multe informatii vom putea face publice, conform clauzelor contractuale, dupa semnarea acordului de finantare cu beneficiarii.
BZI: Ce autoritati sunt implicate si cine raspunde de implementarea proiectelor cu finantare europeana?
C.A.: Pentru Programul Operational Regional 2007-2013, Autoritatea de Management este reprezentata de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, iar Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est indeplineste rolul de Organism Intermediar. Printre principalele atributii delegate se numara informare, publicitate sau punct de informare si sprijin pentru solicitanti si beneficiari, participarea in procesul de evaluare si selectie a proiectelor, semnarea contractelor cu beneficiarii, monitorizarea si verificarea implementarii proiectelor finantate prin POR 2007-2013. O alta entitate implicata in managementul Fondurilor Structurale este Ministerul Economiei si Finantelor, in calitate de Autoritate de Certificare, care certifica declaratiile de cheltuieli si cererile de plata. Tot in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor este constituita Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale care indeplineste rolul de coordonator national al asistentei in relatia cu Uniunea Europeana. In acest sens, institutia coordoneaza pregatirea si functionarea cadrului legislativ, institutional si procedural pentru gestionarea instrumentelor structurale, iar pe de alta parte programeaza, coordoneaza, monitorizeaza si evalueaza utilizarea asistentei financiare nerambursabile.
BZI: Cum au inteles autoritatile necesitatea accesarii acestor fonduri? Ce vizeaza proiectele depuse pana in prezent?
C.A.: Pana la acest moment au fost depuse 44 cereri de finantare pentru Programul Operational Regional, repartizate pe domenii de interventie, dupa cum urmeaza: 37 proiecte pentru domeniul reabilitarii si modernizarii retelei de drumuri judetene si strazi urbane, inclusiv constructia, reabilitarea soselelor de centura, un proiect pentru domeniul reabilitarii infrastructurii serviciilor de sanatate si 4 proiecte pentru modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale. De asemenea, a mai fost depus un proiect care vizeaza domeniul sprijinirii dezvoltarii microintreprinderilor si un proiect propus spre finantare pentru domeniul restaurarii si valorificarii durabile a patrimoniului cultural, crearea si modernizarea infrastructurilor de legatura. Finantarea nerambursabila solicitata pana in acest moment este de aproximativ 280 milioane Euro.

Trei sferturi de miliarde Euro pentru intreaga Moldova

BZI: Comparativ cu celelalte regiuni ale tarii, care este alocarea financiara pentru regiunea Moldovei in perioada 2007-2013?
C.A : Regiunii Nord-Est i-au fost alocate prin Programul Operational Regional fonduri de 724,09 milioane Euro, reprezentand 16,32 la suta din totalul fondurilor derulate prin Regio si cea mai mare suma disponibila unei regiuni in aceasta perioada de programare. Daca ne gandim insa si la celelalte Programe Operationale Sectoriale si la Programul National de Dezvoltare Rurala va trebui sa avem in vedere investitii de aproximativ 6, 7 miliarde Euro pentru perioada de programare 2007-2013.
BZI: Valoarea sumelor alocate este deosebit de mare comparativ cu orice alte investitii facute in ultimii ani in Regiunea de Nord-Est. Care este capacitatea de absorbtie a acestor fonduri?
C.A.: Firesc, ne dorim un grad de absorbtie cat mai ridicat. Nevoile de dezvoltare ale Regiunii Nord-Est sunt mari, iar alocarea financiara, desi generoasa, nu poate satisface toate aceste nevoi. Asadar, mizam pe o buna absorbtie a fondurilor alocate, dar si pe capacitatea beneficiarilor nostri de a aduce proiecte valoroase, gandite in complementaritate, care sa duca la o dezvoltare unitara a Regiunii. Trebuie sa intelegem insa ca gradul de absorbtie va putea fi evaluat abia dupa ce vor fi implementate primele proiecte si se va demonstra capacitatea de rambursare a cheltuielilor catre beneficiari.
BZI: Cat de mult vor sprijini aceste fonduri dezvoltarea celei mai sarace regiuni din tara?
C.A.: Fondurile europene sunt o oportunitate si trebuie fructificate ca atare. Este important, insa, sa intelegem ca ele nu pot inlocui investitiile care cad in sarcina administratiilor publice centrale sau locale si, mai mult, ca este nevoie de un efort sustinut din partea Guvernului si a comunitatilor locale pentru ca aceste proiecte sa fie implementate intr-un cadru strategic coerent, pentru a atinge pe termen mediu obiectivul de dezvoltare socio-economica a Regiunii Nord-Est, obiectiv la care aspiram cu totii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1402 (s) | 22 queries | Mysql time :0.032283 (s)