Actualitate

Forfota in universitatile de stat iesene! Ministerul Educatiei a decis evaluarea periodica a Scolilor Doctorale

Publicat: 17 oct. 2016
1
Numeroasele scandaluri si acuzatii de plagiat legate modul in care au fost elaborate tezele de doctorat, inclusiv de personaje aflate in diverse pozitii de conducere din Statul roman au determinat o decizie severa a Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS). Totul a condus la o agitatie extrema, inclusiv in universitatile de stat iesene!

„Ministerul lanseaza în dezbatere publica proiectul de Metodologie privind acreditarea si evaluarea periodica a Scolilor Doctorale. Metodologia este structurata pe trei mari domenii – capacitate institutionala, eficacitate educationala si management al calitatii – din care deriva criteriile si indicatorii de performanta. Consultarea publica se va derula timp de zece zile, anume intre 16 si 26 octombrie, obiectivul sau fiind adoptarea celei mai bune variante pe baza propunerilor, observatiilor si sugestiilor primite în aceasta perioada. Mentionam ca Metodologia va sta la baza procesului de acreditare si evaluare periodica a Scolilor Doctorale din România, pe care Ministerul Educatiei îl va initia în aceasta toamna”, au precizat oficialii MENCS. Dincolo de toate acestea, voci din interiorul unitatilor de invatamant superior din capitala Moldovei considera ca, asta in timpul unui an academic, nu se pot schimba regulile jocului.

Citeste si : Guvernul Ponta: puscarie pentru academicianul iesean Viorel Barbu

Important de mentionat ca, Senatul Romaniei a respins (luni, 10 octombrie 2016 – n.r.) cererea presedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care prevedea ca universitatile vor fi cele care vor decide acordarea si retragerea titlului de doctor, cu 90 de voturi „pentru”, în timp ce „împotriva” au votat doar 12 alesi, iar sase s-au abtinut. În cererea de reexaminare, seful Statului subliniase ca proiectul de lege nu clarifica situatia tezelor de doctorat aflate în prezent spre analiza la Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) si nici pe cea a candidatilor care au sustinut teza, însa nu li s-a acordat înca titlul prin ordin al ministrului Educatiei.

Adauga un comentariu