Secretele istoriei

Formarea Armatei Rosii

Publicat: 30 apr. 2015

Armata Rosie a fost creata la 28 ianuarie 1918. La inceput, taranii si muncitorii erau membri pe baza de voluntariat. Comandamentul a fost format din oficiali ai fostei armate imperiale care au hotarat sa-si ocupe functiile si dupa Revolutia din Octombrie, in 1917. Deoarece razboiul civil lua amploare, Lenin a hotarat sa introduca recrutarea obligatorie. In timpul razboiului civil, Armata Rosie ajunsese la 5 milioane de persoane.

Organizarea Armatei Rosii a revenit lui Lev Davidovici Trotki, care inainte de revolutie ocupase o functie in comitetul militar revolutionar. Bolsevicii (comunistii) aveau o influenta notabila in cadrul armatei. Primul Razboi Mondial a slabit moralul armatei, producandu-se dezertari zilnice. Comunistii au incercat cu destul de mult succes sa creeze o stare de spirit revolutionara in locul patriotismului care se afla in declin.

Vezi si Armata Rosie Japoneza

Noile organe de conducere, sovietele, trebuiau sa fie formate din „muncitori, soldati si tarani”, dupa cum spunea Partidul Bolsevic (comunist). Cu cateva luni inainte de revolutie, sute de unitati ale armatei au participat la un congres militar tinut la Petrograd (astazi Sankt Petersburg).

Vezi si Reorganizarea Armatei Rosii in urma Razboiul Civil Rus

Dupa ce Armata Rosie a fost creata, politica incorporarii voluntare avea ca rezultat o armata instabila si indisciplinata. Trotki a sustinut recrutarea obligatorie, pastrarea ofiterilor taristi in functii si comisariatul politic. A restabilit disciplina militara si a facut lucruri care au afectat traditiile. A explicat ca armata nu putea fi dirijata de comitete revolutionare alese de soldati si a terminat spunand ca tactica luptelor de gherila care era practicata in anumite regiuni ale Rusiei este inadecvata pentru o lupta de o amploare ca aceea ce urma sa inceapa.

Trotki a traversat el insusi toate fronturile, cu un tren blindat, timp de peste de doi ani. Albii dominau regiunile meridionale ale fostului imperiu, o parte din Rusia si Siberia, iar o perioada de timp au primit ajutor de la aliatii care triumfasera in Primul Razboi Mondial. Albii au ajuns sa ameninte serios Moscova, dar au fost infranti.

Odata terminat razboiul civil, Armata Rosie nu a mai evoluat pana in anii ’30, cand a inceput din nou sa se dezvolte.loading...

Adauga un comentariu