Dragoste

Formarea perechii, curtarea, copularea

Publicat: 13 apr. 2010
6

Acestea sunt, dupa parerea marelui, antropolog Desmond Morris celel trei faze pe care omul, sau “maimuta goala”, asa cum a denumit de autor le parcurge pentru a se imperechea. Desi este o specie mult mai sexuala decat rudele sale  ( se imperecheaza nu doar in scopul procrearii si din acest motiv actele sexuale sunt mult mai frecvente), bazata pe formarea perechilor, pe dezvoltarea sentimentului de iubire, cu multe trasaturi unice, a ramas loiala fata de pornirile biologice primare, sistemul sau biologic caracteristic primatelor cu modificari extinse ale carnivorelor supravietuind remarcabil, in ciuda evolutiei culturale, spune autorul exemplificand elocvent in cartea sa scrisa in 1967 Maimuta goala. Numai in domeniul limitarii generale a imperecherii suntem confruntati acum cu primul asalt major al sistemului nostru sexual milenar de catre civilizatia moderna. Stiinta medicala si igiena au atins o culme de succes a imperecherii prin controlul deceselor si un previzibil viitor control al nasterilor si probabil secolul urmator vom asista in sfarsit la schimbarea comportamentului sexual.
La aceste trei etape asistam si astazi cand, mai mult decat oricand sexul este omniprezent in zilele noastre. Prima etapa are loc in public si implica expresii ale fetei, contacte simple intre corpuri. Cea de-a doua etapa este mult mai intima, se desfaroara intr-un cadru restrans intre cei doi iar ultima etapa, care este si cea mai scurta reprezinta apogeul actului.
Viata sexuala a “maimutei goale” este reprezentata astfel: in primul deceniu de viata nici unul dintre parteneri nu este detul de matur incat sa-si inceapa viata sexuala. Barbatul atinge apogeul placerii in periaoada adolescentei in timp ce femeia are nevoie de mai mult timp. Odata cu inaintarea in timp functiile sexuale se diminueaza. La barbati prin reducerea numarului de orgasme iar la femeie prin incetarea ovulatiei.
De altfel, spcia umana este singura capabila sa faca sex cu partenerii fata in fata, acest lucru implicand acceptul partenerului.
Ideile lui Morris sunt cat se poate de adevarate si in ziua de astazi, si acest lucru se vede cu ochiul liber, numai ca arata cam asa: agatatul, preludiul, sex!

Adauga un comentariu