Boli si tratamente

Forme de depresie

Publicat: 06 nov. 2011
7

Episodul depresiv  se poate instala uneori brusc: de la o ora la alta sau de la o zi la alta. Cel mai frecvent se instaleaza in cateva zile sau saptamani. In aproximativ 25% din cazuri exista o legatura ce evenimentele negative de viata (doliu, separare). In toate formele de depresie exista un risc suicidar – urgenta psihiatrica.

Tipuri de depresie
1. Episodul depresiv usor 
Se caracterizeaza printr-o intensitate mica a simptomelor depresive. Tabloul clinic poate trece uneori neobservat, pacientul reusind cu un anumit efort sa faca fata cerintelor profesionale si familiale. 

Simptomul dominant este inhibitia psihomotorie nu foarte intensa, exprimata prin lentoare. Apar tulburari ale instinctelor: scade pofta de mancare si scade libidoul, dar si tulburari de ritm somn-veghe: apare insomnia matinala – pacientul se trezeste cu cel putin 2 ore inainte de ora obisnuita de trezire. 

Depresia este mai accentuata dimineata. Nu apar idei delirante.

2. Episodul depresiv mediu
Se caracterizeaza printr-o dispozitie afectiva depresiva mai intensa decat in cazul episodului depresiv usor. Inhibitia psihomotorie este mai importanta. Apar tulburari ale instinctelor – inapetenta accentuata, iar scaderea libidoului poate fi insotita de frigiditate la femei si impotenta la barbati. Ideatia are un continut centrat pe neputinta, autodevalorizare si incurabilitate.

Pacientii acuza si tulburari de somn – trezire matinala care este acompaniata de un maximum al depresie in acel moment. Se poate asocia cu anxietate de intensitate medie.

3. Episodul depresiv sever fara simptome psihotice
Se caracterizeaza prin dispozitie afectiva depresiva intense, puternica inhibitie psihomotorie, lentoare care poate merge pana la stupor (asa numitul stupor depresiv – absenta oricarei activitati, pacientul fiind nemiscat, necomunicativ, nu se alimenteaza (anorexie)). Apar si tulburari de ritm somn-veghe severe, apar trezirile matinale devreme cand intensitatea depresiei este maxima. 

Riscul suicidar este crescut. Este posibil suicidul in maniera de raptus suicidal. Se poate asocia cu anxietate de intensitate mare. Aceasta asociere se numeste episod anxios-depresiv sever si va contine simptome de serie depresiva si anxioasa de mare intensitate.

4. Episodul depresiv sever cu simptome psihotice: depresia deliranta
Simptomul psihotic delirant este delirul: de vinovatie, de inutilitate, de depreciere, de incurabilitate, delir hipocondriac. Mai poate fi prezent si un delir paraniod care poate fi insotit de halucinatii in special auditive. Sindromul depresiv este sever iar riscul suicidar este important.

Simptomele tipice ale depresiei
– dispozitie depresiva pentru cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi, neinfluentata de circumstante, prezenta continuu cel putin in ultimele doua saptamani.
– lipsa interesului sau a placerii in activitati care in  mod normal ar fi fost placute.
– astenie, fatigabilitate.

Alte simptome intalnite frecvent in tulburarea depresiva sunt:
– reducerea capacitatii de concentrare  si a atentiei;
– reducerea stimei si increderii in sine;
– idei de vinovatie si lipsa de valoare;
– viziune trista si pesimista asupra viitorului;
– idei sau acte de auto-vatamare sau suicid;
– somn perturbat;
– apetit diminuat.

– Episodul depresiv usor: cel putin 2 din simptomele tipice plus cel putin 2 din simptomele descrise la alte simptome sa fie prezente cel putin 2 saptamani.
– Episodul depresiv moderat: cel putin 2 din simptomele tipice plus cel putin 3-4 din cele descrise la alte simptome sa fie prezente cel putin 2 saptamani. 
– Episodul depresiv sever: toate cele 3 simptome tipice plus cel putin 4 din cele descrise la alte simptome, unele de intensitate mare, sa fie prezente cel putin 2 saptamani.

Adauga un comentariu