Actualitate

Formularul de exprimare a intenţiei de vaccinare anti-Covid-19 pentru elevi nu a fost încă aprobat. Anunțul a fost făcut de ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu

Publicat: 21 sept. 2021
ministrul Sorin Cîmpeanu în timpul unei conferințe de presă
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Nicio unitate de învăţământ nu a solicitat pentru moment echipe mobile de vaccinare împotriva noului coronavirus fiindcă nu s-a aprobat, din perspectivă juridică, formularul de exprimare a intenţiei de imunizare, a transmis, marţi, 21 septembrie 2021, ministrul Educaţiei şi Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu.

Oficialul a menţionat faptul că Ministerul Sănătăţii este singurul entitate autorizată în prelucrarea datelor medicale cu caracter personal.

„Formularul care va fi elaborat de către cei în drept – Ministerul Sănătăţii – va avea o primă întrebare: este sau nu este vaccinat. Dacă este vaccinat, nu mai trebuie răspuns la cea de a doua întrebare care va avea trei variante de răspuns: Da; Nu; Indecis”, a explicat Sorin Mihai Cîmpeanu.

Formularul de exprimare a intenţiei de vaccinare anti-Covid-19 nu este obligatoriu

Conform ministrului Educaţiei formularele de exprimare a intenţiei de vaccinare nu sunt obligatorii şi nu constituie obligaţie de imunizare anti-Covid-19.

„Nicio şcoală nu a solicitat încă echipe mobile de vaccinare deoarece nu s-a aprobat încă din perspectiva juridică formularul de exprimare a intenţiei de vaccinare. Sunt dificultăţi din perspectiva bazei legale – respectarea GDPR, impusă de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal. Ministerul Educaţiei a transmis către Ministerul Sănătăţii o solicitare de sprijin pentru elaborarea unui formular privind intenţia de vaccinare din care să reiasă trei variante de răspuns cu privire la intenţia de vaccinare: Da, Nu, Indecis”, a afirmat ministerul.

Formularul care va fi elaborat de Ministerul Sănătăţii urmează să fie transmis de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării în şcoli având drept scop „sprijinirea celor care beneficiază de acordul informat” al părinţilor sau tutorilor legali pentru organizarea de echipe mobile de vaccinare.

„În urma acestor răspunsuri se vor putea organiza echipe mobile de vaccinare în şcoli de către CNCAV în colaborare cu DSP”, a indicat Sorin Cîmpeanu.

Părinţii nu vor să-și testeze elevii anti-Covid-19. Ce se întâmplă cu milioanele de teste nefolosite

Ministrul Sorin Cîmpeanu susţine faptul că în momentul de față sunt nu mai puțin de 1,3 milioane de teste care sunt nefolosite. Mai mult decât atât, părinţii nu vor să își testeze copiii, fiind utilizate doar câteva zeci de mii de teste.

„Deci, problema nu a fost disponibilitatea testelor antigen, care sunt teste recunoscute, ci a fost acordul părinților. Părinții, din păcate, nu și-au exprimat acordul pentru utilizarea acestor teste în școli. În continuare, avem un număr important de teste la dispoziția școlilor pentru testare și avem această problemă a acordului expres al părinților pentru testarea prevăzută, ca fiind un act medical. Va trebui să ieşim cât se poate de repede din acest cerc vicios”, a spus Sorin Cîmpeanu, conform RomâniaTV.

Testele nu sunt autorizate în UE deși au fost deja utilizate în mai multe state

Ministerul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, susţine vaccinarea anti-Covid-19 şi consideră că testarea este un element esențial. Chiar dacă testele nu sunt omologate de Agenţia Europeană a Medicamentului, alte state au efectuat teste.

„Vaccinarea este elemenul esențial. Testarea este un element extrem de important. În momentul de față este prevăzută testarea pentru toate cazurile simptomatice și pentru toți contacții direcți ai unor cazuri confirmate. Luni de-a rândul am pledat pentru acest fel de testare. Am înțeles, nici acum testarea non-invazivă, acele teste pe bază de salivă, nu sunt omologate de Agenția Europeană a Medicamentului. Chiar dacă nu a fost posibilă o omologare la nivel european, au fost țări precum Franța, Austria și alte state, care au adoptat decizia autorizării a acestor teste non-invazive, mai ușor de acceptat pentru părinți, la nivel național. Aș vrea să precizez că am avut 1.300.000 de teste la dispoziția școlilor, pe parcursul semestrului trecut. Au fost folosite doar câteva zeci de mii”, a spus ministrul Educaţiei.

Adauga un comentariu