Eveniment-Social

Formularul FS1 ar putea fi solicitat de iesence si direct de la medicul ginecolog

Publicat: 02 oct. 2015
1

Numarul femeilor care se prezinta la medicul de familie pentru a prelua formularul FS1 este tot mai mic. Daca in anul 2013 a fost un val imens de paciente si anume 47.330, care au facut testul Babes-Papanicolau, in anul 2015, pana in prezent, au solicitat formularul FS1 doar 8.560 de femei. Problema identificata de catre conducerea Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iasi este la nivelul medicilor de familie, care nu informeaza femeile atat cat trebuie cu privire la programul national de screening, care este gratuit.

„In anul 2013 am depasit bugetul alocat de la stat, in ultimele doua luni ale anului chiar a trebuit sa facem demersuri la Ministerul Sanatatii sa ne mai acorde fonduri. Acum programul national pentru depistarea cancerului de col uterin merge chiar greu, as putea spune. Am incercat si am vorbit si cu medicii de familie, am facut flyere, am transmis prin toate caile informatiile, la fel”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iasi. 

Conducerea institutului a facut deja demersuri la Ministerul Sanatatii sa se introduca de anul viitor o noua clauza in programele nationale, prin care femeile sa poata ridica formularele FS1 de la toate unitatile spitalicesti unde exista cabinete ginecologice sau chiar si de la medicul ginecolog, nu doar de la medicul de familie cum se procedeaza acum. „Acum femeia este legata de medicul de familie, iar el daca nu e intr-o retea, nu am facut nimic. Am inteles ca Ministerul Sanatatii vrea sa prelungeasca programul national ca sa urmareasca pacienta, sa nu se opreasca doar la Papanicolau, ci sa o monitorizeze pana in momentul in care urmeaza un tratament sau este luata in evidenta”, a mai precizat managerul IRO Iasi.

Comentarii
  • Problema este ca medicul de familie are contract cu o singura unitate medicala care efectueaza aceste teste, iar in cazul in care aceasta nu mai are fonduri pacienta nu poate merge la alta unitate medicala care are fonduri, deci sta cu formularul in sertar, ca si mine. Medicul meu de familie are contract cu Arcadia care, de cate ori am sunat a pretins ca nu face aceste teste gratuit pentru ca nu are fonduri. Intrucat medicul nu poate sa-mi dea trimitere catre IRO pentru ca nu are contract cu ei, stau si ma uit la formular. Deci problema nu este la medicul de familie ( care nu poate face contracte cu toti furnizorii de asemenea servicii) , ci in procedura stabilita de Casa de Asigurari sau de cine a stabilit-o.

Adauga un comentariu