Actualitate

Forte si mijloace fara precedent detasate pe pista Aeroportului Iasi! Exercitiu despre anihilarea teroristilor in aerogara – FOTO/VIDEO

Publicat: 16 nov. 2018

In data de 16.11.2018 Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Mihail Grigore Sturdza”al judetului Iasi organizeaza un exercitiu cu forte si mijloace in teren la Aeroportul International Iasi. Tema acestuia este „Managementul integrat al interventiei serviciilor profesioniste in cooperare cu alte forte pentru gestionarea unei situatii de urgenta determinata de un accident aviatic, cu victime multiple”. Scopul exercitiului este antrenarea structurilor de conducere si raspuns cu responsabilitati in managementul si gestionarea consecintelor manifestarii acestui tip de risc.
                        
Obiective:
–  evaluarea situatiilor de urgenta produse si stabilirea masurilor si actiunilor specifice de gestionare a acestora
– antrenarea in comun a fortelor participante potrivit conceptiei specifice privind planificarea, pregatirea, organizarea si desfasurarea actiunilor de raspuns in situatii de urgenta;
–  antrenarea personalului privind modul de  actiune in cazul producerii unui incident/accident aviatic si cunoasterea posibilitatilor de organizare a actiunilor de raspuns; 
–  verificarea modului de realizare a cooperarii intre fortele participante. 

Scenariul exercitiului cuprinde:

  •      In  data de 16.11.2018, ora 18.30, comandantul unei aeronave Boeing 737, care opera pe itinerariul Chisinau (R.Moldova) – Paris (Franta), comunica faptul ca la bord se afla un terorist care a deturnat aeronava, ameninta pasagerii cu o arma si are o serie de revendicari. In consecinta, pilotul solicita turnului de control aplicarea procedurii in vederea aterizarii de urgenta pe Aeroportul International Iasi. 
  •  Personalul aflat in serviciul de trafic aerian la turnul de control pune in aplicare procedurile specifice si informeaza dispeceratul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Judetului Iasi, prin Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta – 112, despre deturnarea aeronavei Boeing 737, care are la bord 126 de pasageri si 5 membri ai echipajului.
  •     Dupa primirea apelului de urgenta, dispeceratul inspectoratului il  informeaza pe inspectorul sef, care ordona activarea Planului rosu de interventie, fiind notificate / alertate toate structurile / institutiile cu responsabilitati in aplicarea acestuia.                                
  •     Scenariul exercitiului presupune producerea unui incendiu la aeronava, echipajele inspectoratului, sprijinite de serviciul privat pentru situatii de urgenta al Aeroportului International Iasi, actionand pentru localizarea si stingerea acestuia. Dupa stingerea incendiului si deschiderea usii din fata a avionului, echipele specializate ale Serviciului Roman de Informatii Iasi si ale Inspectoratului de Jandarmi Judetean Iasi, patrund in aeronava si anihileaza teroristul.
  •     Dupa executarea recunoasterii si initierea actiunilor de evacuare a pasagerilor din aeronava, se constata ca, in interiorul acesteia sunt aproximativ 30 de victime care necesita prim ajutor si asistenta medicala de urgenta.
  • Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Iasi participa la exercitiu cu un efectiv de 106 cadre militare si autospeciale de lucru cu apa si spuma, autospeciala pentru prima cercetare si evaluare C.B.R.N, autospeciala pentru interventia la accidente colective si dezastre, autospeciale pentru transport personal si victime multiple, ambulante tip B si C, autospeciala de descarcerare si vehicule utilitare de teren.

VEZI AICI LIVE VIDEO

Adauga un comentariu