International

Fortele Speciale franceze MACELARITE, ostatic EXECUTAT de Al Qaeda, intr-o misiune de salvare ESUATA

Publicat: 14 ian. 2013
1

Un comando francez a fost macelarit in Somalia, un altul dat disparut, iar ostaticul pe care incercau sa-l salveze din mainile rapitorilor Al Qaeda executat.

Fortele speciale franceze au ajuns in satul Bulo Marer, la 50 de km de capitala Mogadishu, la primele ore ale diminetii. Misiunea lor era de a-l elibera pe un anume Denis Allex, numele acestuia fiind de fapt un pseudonim al unui agent secret, capturat de Al Qaeda somaleza in 2009, in timp aduna si transmitea informatii pentru DGSE (Direction Générale de la Sécurité Extérieure), agentia de informatii externe a Frantei, scrie jurnalul.ro.

Insa, la cateva minute dupa ce comando-ul francez a ajuns la destinatie, soldatii au fost descoperiti, acestia angajandu-se intr-un schimb de focuri. Singurele informatii in legatura cu interventia initiala a fortelor speciale franceze arata ca un militar francez a fost ucis. Ulterior, ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian a facut o declaratie uluitoare. „Un comando francez a fost ucis si un altul e dat disparut”, a spus Le Drian. De asemenea, agentul secret pe care comando-ul incerca sa-l recupereze ar fi fost si el executat, lucru dezmintit de Al Qaeda, care pretinde ca Allex este viu si nici macar nu s-ar fi aflat in locatia interventiei franceze. O a doua informatie, ulterioara, emisa de grupul islamist, precizeaza clar ca „mai multi soldati francezi au fost ucisi”, iar ostaticul era „intr-o locatie sigura si departe de locul de lupta”.

Denis Allex, agentul secret tinut captiv, a aparut in mai multe filme de propaganda ale Al Qaeda,  pledand pentru eliberarea sa si pentru a schimba implicarea Frantei in conflictul autoritatilor din Mali (fosta colonie franceza) cu rebelii sustinuti de Al Qaeda.

Adauga un comentariu