News Flash:

Fortus SA va fi inchis

2 Iunie 2005
886 Vizualizari | 0 Comentarii
•Cateva mii de oameni pot ramane fara locul de munca •Din cauza neindeplinirii cerintelor europene privind protectia mediului, fostul Combinat de Utilaj Greu poate fi inchis •Actuala conducere a firmei nu a indeplinit decat o treime din fiecare conditie de protectie a mediului •Teoretic, nu mai este timp pentru asigurarea tuturor conditiilor impuse de tratatul de aderare la Uniunea Europeana

La inceputul anului viitor, cei cateva mii de angajati ai societatii comerciale Fortus SA vor ramane fara serviciu deoarece fostul Combinat de Utilaj Greu - CUG va trebui sa-si inchida portile. Cauza este extrem de simpla, dar foarte serioasa: conform programului de conformare pentru aderarea la Uniunea Europeana, firma trebuie sa indeplineasca un lung sir de actiuni menite sa aduca Fortus SA in situatia de respecta normele de protectie a mediului. Desi avea obligatia, si posibilitatea, sa o faca, actuala conducere nu a intreprins decat masuri palide pentru incadrarea fluxurilor tehnologice in parametri admisi si nu a solicitat o prelungire a acestor termene. Chiar daca aderarea la UE va fi operanta de la 1 iulie 2007, activitatea Fortus SA va fi intrerupta de la 1 ianuarie 2006. Cauzele care au determinat aceasta situatie sunt cele referitoare la masurile concrete ce trebuiau indeplinite de conducerea fostului CUG pentru protectia mediului.

Ce nu s-a realizat

Conform ultimelor reglementari, fostul CUG va trebui ca, pana in anul 2008, sa ecologizeze procedeele tehnologice, acest agent economic fiind considerat drept unul dintre cei mai importanti poluatori din Iasi. Desi in ultimul timp a scazut impactul asupra mediului datorita diminuarii activitatii economice de la Fortus SA, totusi, in perioada de functionare a cuptoarelor din halele metalurgice se inregistreaza importante depasiri ale standardelor privind componenta emisii, ceea ce face ca atmosfera din zona sa fie incarcata cu nori rosietici, deoarece o treime din emisiile rezultate de la fiecare cuptor metalurgic nu sunt evacuate prin cosurile prevazute cu filtre speciale, ci sunt eliminate prin luminatoarele halelor direct in atmosfera. Conducerea fostului CUG motiveaza ca pierderile in cauza au loc prin fantele cu care sunt prevazute capacele cuptoarelor, conform tehnologiei aplicate in anul 1981, cand a fost inaugurat Combinatul. Aceste situatii de risc pot fi eliminate numai prin achizitia unor linii tehnologice performante, mai putin poluante, dar foarte scumpe.

Disperare

Este inadmisibil ca indolenta manifestata de actuala conducere a SC Fortus SA sa aiba ca efect inchiderea celui mai important agent economic din Iasi. Practic, vor fi afectate nu numai cei trei mii de salariati de la fostul CUG, ci si familiile acestora, ajungandu-se un numar total de zece mii de persoane care vor pierde o sursa de venituri, daca sunt luate in considerare si familiile celor concediati. In plus, va fi prejudiciat si bugetul asigurarilor sociale, de unde vor fi platite ajutoarele de somaj ale celor disponibilizati. La toate acestea se adauga si costurile programelor de recalificare a noilor someri. Trebuie subliniat ca din cauza activitatii unor directori care nu si-au indeplinit cum trebuie sarcinile de serviciu, vor fi afectati mii de ieseni.
Ovidiu NEMTANU

In atentia directorului Bugeac

Fortus SA nu a realizat in totalitate o serie de masuri, desi termenele lor sunt de mult timp expirate. Ce parere are actuala conducere de urmatoarele probleme:
- repararea gurii de varsare a tronsonului final de canalizare pluviala, cu termen de realizare trimestrul III 2003, realizat in proportie de o treime;
- reabilitarea si completarea sistemului de evacuare a apelor pluviale de pe versanti, cu termene de finalizare trimestrul II 2003, nerealizat;
- intocmirea studiului de reevaluare risc pentru reducerea impactului haldei in zona de amplasament, cu termene de realizare trimestrul III 2001, realizat partial prin efectuarea de analize chimice a apelor subterane.

Abureala directorului Bugeac

Contactat telefonic ieri seara, Dan Bugeac, directorul general al SC Fortus SA, a afirmat cu seninatate ca la fostul CUG nu este nici o problema. "Avem timp pana in 2014. La otelarie, termenul expira in 2010, unde am adoptat o serie de solutii constand in filtre umede si uscate", a afirmat Bugeac, fara a comenta ceva referitor la pierderile de emisii toxice prin luminatoarele halelor de productie. Probabil nici nu-l intereseaza asa ceva pe directorul Bugeac.

Deznadejde la Fortus SA

Bugeac minte de ingheata apele

•Salariatii SC Fortus SA Iasi au fost din nou pacaliti de directorul Dan Bugeac •Daca in urma cu doua zile acesta a promis ca va da o parte din salariile restante, in cursul zilei de ieri, acest lucru nu a mai avut loc •Liderii de sindicat au plecat aseara la Bucuresti, pentru discutii cu patronii de la SC Metal Export Import SA, pentru a gasi o solutie de salvare pentru fabrica ieseana

Salariatii fostului Combinat de Utilaj Greu (CUG) au fost pacaliti inca o data de actualul director, Dan Bugeac. Cu toate ca a promis in urma cu doua zile ca va onora macar o parte din salariile restante, acesta nu s-a tinut de cuvant. Personalul muncitor ar fi trebuit sa primeasca ieri aproximativ 4,5 miliarde lei, reprezentand restante salariale pe luna martie. "Trebuia sa primim bani astazi, dar ni s-a spus ca au fost probleme la banca, cu niste sume de bani care nu au mai intrat si ca este posibil sa primim maine (astazi - n.r.) ", a declarat ieri Dumitru Mihailiuc, liderul de sindicat de la SC Fortus SA Iasi. Ca urmare a faptului ca nu au fost platite nici restantele salariale pe luna mai, sumele totale de bani pe care trebuie sa ii primeasca salariatii fabricii au ajuns la aproape 28 miliarde lei. La toate acestea se aduna datoriile colosale pe care le are fabrica ieseana, la diferite bugete si furnizori. Astfel, in cursul zilei de ieri, conducerea SC Fortus SA Iasi ar fi trebuit sa plateasca si suma de 4 miliarde lei catre SC Distrigaz Nord SA Targu Mures sucursala Iasi, aceasta fiind o cota parte din datoria totala de aproximativ 30 miliarde lei. Dupa ce salariatii au declansat in urma cu doua zile o greva spontana si au cerut lamuriri conducerii referitor la situatia dramatica a fabricii si implicarea SC Metal Export Import SA in rezolvarea situatiei de la Fortus SA, conducerea sindicatului a decis sa plece la Bucuresti pentru o discutie cu patronii de la Metal. "La noapte vom merge mai multi la Bucuresti, unde vom avea o discutie cu patronii fabricii, pentru ca nu mai avem ce face, nu avem alta alternativa. Trebuie sa cautam solutii", a mai declarat ieri Dumitru Mihailiuc, liderul de sindicat de la SC Fortus SA Iasi. Situatia actuala este cauzata de faptul ca privatizarea din 2003 nu a readus Fortus SA оn circuitul economic. In acest moment, la Combinatul iesean se duce un razboi crunt pe terenul si halele de la fostul CUG Iasi. Оntreaga unitate apartine de fapt BCR, pentru ca a fost pusa gaj pentru оmprumut de 70 de miliarde de lei. Pe o parte din aceleasi active au pus sechestru si Finantele Judetene, оntrucat оn 2005 Fortus a acumulat datorii la bugetul de stat de-a dreptul colosale. Fortus a fost cumparata in anul 2003 de Metal Export Import Bucuresti, care оn momentul de fata detine 64 la suta din actiuni.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1278 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013441 (s)