Stiri medicale

Forum international privind celulele stem

Publicat: 11 iul. 2013
7

Cea de-a 11-a întalnire anuala a Societatii Internationale de Cercetari în Domeniul Celulelor Stem (International Society for Stem Cell Research – ISSCR) a oferit prilejul Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem sa urmareasca îndeaproape dezbaterile ‘pentru a-si respecta angajamentul luat în fata romanilor de a informa complet si corect cu privire la tot ce se întampla pe acest segment al Medicinei Regenerative’, subliniaza ARBACS printr-un comunicat de presa.

Temele principale ale forumului stiintific, care s-a desfasurat în luna iunie în SUA, au fost: reprogramarea celulara, domeniul în care doctorul Shinya Yamanaka, actualul presedinte al ISSCR, laureatul de anul trecut al Premiului Nobel pentru Medicina, si-a dovedit expertiza; cele mai recente rezultate ale studiilor în domeniul celulelor stem; cum trebuie procedat pentru a creste sansele de reusita ale transplantului; celulele stem pluripotente folosite în caz de boli cardiovasculare; diferentierea celulelor stem embrionare; mecanisme de regenerare.

‘Celulele stem reprezinta un domeniu aparte în Medicina Regenerativa, în care orice descoperire si orice dezbatere reprezinta un pas înainte pentru viitorul tuturor familiilor din lume. Din dorinta de a informa corect si complet populatia din Romania, pe care ne-am obligat etic sa o mentinem la curent cu beneficiile recoltarii de celule stem, este important sa cunoastem ceea ce s-a discutat la congresul din SUA, tara care a facut pasi importanti în reglementarea si finantarea acestui domeniu. Rezultatele cercetarilor dovedesc, de fiecare data, ca exista din ce în ce mai multe avantaje în recoltarea de celule stem. Invitam si autoritatile locale si europene sa ia nota de ele’, a declarat Tudor Panu, presedintele ARBACS, citat în comunicat.

In 2010, congresul american a promulgat o lege a cercetarilor si terapiei cu celule stem, implicand si statul în finantarea acestui domeniu.

In luna iunie a acestui an, guvernatorul din Kansas a anuntat ca va semna o lege a bugetului, prin care va acorda, în urmatorii doi ani, 2 milioane de dolari unui centru de terapie cu celule stem, iar cercetatorii de la Universitatea Yale au primit o finantare de aproape 10 milioane de dolari pentru cercetari în domeniul celulelor stem.

Medicina Regenerativa este considerata avangarda medicinei secolului XXI, potrivit US Department of Health and Human Services, si studiaza procesul prin care se creeaza tesuturi functionale, prin care se repara sau se înlocuieste tesutul/ organul a carui functie s-a pierdut din cauza varstei, a bolilor sau a afectiunilor congenitale.

‘Ne-am dori ca studiile care se efectueaza peste tot în lume sa fie aduse cat mai mult în prim plan, pentru ca recoltarea de celule stem sa nu mai fie o noutate nici pentru parinti, dar nici pentru medici sau autoritati, ci o procedura ale carei implicatii pozitive sa o transforme într-o necesitate pentru viitorii parinti. De aceea, dorim sa informam familiile din Romania despre interesul crescut pe care recoltarea de celule stem îl prezinta pentru specialistii din toata lumea, nu doar pentru noi. Acest domeniu este universal si este de datoria noastra sa îl explicitam cat mai concret’, a adaugat presedintele ARBACS.

Congresul ISSCR a adunat peste 4.000 de participanti – banci de celule stem, firme care activeaza în domeniul sanatatii, cercetatori, medici, profesori universitari de la facultati importante cum ar fi Harvard sau Stanford.

Unul dintre principalii vorbitori la seria de evenimente a fost doctorul Shinya Yamanaka, actualul presedinte al ISSCR, laureat anul trecut cu Premiul Nobel pentru Medicina, pentru descoperirea faptului ca celulele mature pot fi reprogramate pentru a deveni celule stem pluripotente. AGERPRES

Adauga un comentariu