Actualitate

Fost spital, monument istoric, vandut de hoti caramida cu caramida – FOTO

Publicat: 14 aug. 2012

@ O cladire aflata pe lista monumentelor istorice este vanduta in aceasta perioada caramida cu caramida de hoti @ Este vorba despre cladirile de pe Domeniul Coroanei din satul Poieni, comuna Schitu Duca, care au apartinut printesei Ileana a Romaniei, fiica regelui Ferdinand I si care au adapostit pana in urma cu cativa ani un spital de copii @ Acoperisul de pe cele patru cladiri a fost furat anul trecut. Tabla a fost vanduta la fier vechi, iar lemnul – pus pe foc @ De vreo saptamana, hotii au inceput sa taie copaci grosi vechi de sute de ani pe care ii vand @ Hotii „lucreaza” si la zidurile care sunt demolate iar caramida este vanduta bucata cu bucata prin satele din jur @ In comuna nu a mai fost vazut un politist de 10 zile @ Imobilele au fost retrocedate in 2007 copiilor principesei, desecendenti ai dinastiei de Habsburg

Cladiri cu valoare istorica, care au facut parte din Domeniul Coroanei, sunt demolate in aceste zile de hoti si vandute caramida cu caramida, fara ca autoritatile sa ia vreo masura. Pana in urma cu cativa ani, patru cladiri mari, ridicate la sfarsitul secolului 19, au adapostit un spital de copii, sectia exterioara de la Poieni a Spitalului de Copii Sfanta Maria, dar si un centru de plasament. In documentele istorice, complexul este cunoscut sub mai multe denumiri, „conacul boieresc Sturza-Scheianu”, „fostele pavilioane de vanatoare regale”,  „Domeniul Coroanei de la Poieni”, etc. Cert este ca toate izvoarele istorice precizeaza faptul ca ultimul proprietar al acestui domeniu din comuna Schitu Duca a fost principesa Ileana a Romaniei, fiica cea mica a regelui Ferdinand I si a reginei Maria. Acum, din cauza hotilor, cladirile sunt intr-o stare deplorabila. Acoperisurile de pe cele patru cladiri au fost furate de mult. Lemnul a fost pus pe foc, iar tabla a fost vanduta la fier vechi. Potrivit localnicilor, distrugerile s-au accentuat in ultimele saptamani, deoarece in comuna Schitu Duca nu mai este niciun politist. Mai multe echipe de hoti vin cu carute si cu scule rudimentare si demoleaza zidurile scotand caramizile. „Lucreaza si noaptea. Lucreaza non-stop. Scot caramida din zid si o vand prin sate. Am auzit ca o vand ieftin ca au de unde. De vreo cateva saptamani taie si copacii, arbori seculari. Copaci grosi. Nimeni nu-i intreaba nimic”, a spus un satean din comuna Schitu Duca, care are casa langa conacul de la Poieni.  In curtea conacului se afla un parc cu arbori seculari. Cei mai grosi, stejari, brazi si carpeni au fost taiati de mult. Au mai ramas doar cioatele groase.

Usile si ferestrele au fost luate anul trecut. Pentru ca s-a „sapat” foarte mult in ziduri, una dintre cladiri sta deja sa cada.

Se ocupa cineva?

Mihai Mihalache, primarul comunei Schitu Duca, spune ca din anul 2007, de cand acest conac a fost retrocedat de Consiliul Judetean, niciunul dintre mostenitori nu s-a prezentat la primarie, nici macar sa deschida fisa de rol pentru plata impozitului pe cladiri sau pe terenul in suprafata de 5,5 hectare. „Conacul a fost retrocedat in anul 2007 dar nici nu stim cum arata mostenitorii. Noi am facut adrese la institutiile statului aratand ca acest conac este in paragina si nu este pazit. Am alertat si politia de cateva ori sesizand faptul ca se fura de la acest conac”, a spus primarul Mihai Mihalache.

Din perioada regimului ceausit si pana in anul 2000, cladirea a gazduit o sectie exterioara a Spitalului de Copii Sfanta Maria. „Noi am predat cladirile si dupa aceea nu mai stim ce s-a intamplat. A fost o sectie pentru copii cu boli cronice”, a spus dr. Solange Rosu, directorul medical al Spitalului de Copii, Sfanta Maria.

Prin Ordonanta de Urgenta nr. 261/2000, conacul a trecut in administrarea Consiliului Judetean Iasi, care prin intermediul Directiei Generale pentru Protectia Copilului, a amenajat in aceste cladiri un centru de plasament. Mostenitorii principesei care au revendicat acest conac sunt Dominic Habsburg-Lothringen, Maria-Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer. Cei trei locuiesc în SUA (Dominic) si în Austria (Maria-Magdalena si Elisabeth). Acestora li s-a mai retrocedat de asemenea si Castelul Bran. Acestia nu s-au aratat niciodata preocupati de situatia proprietatilor din comuna Schitu Duca. De asemenea, ieri, postul de politie din comuna Schitu Duca era inchis cu lacatul pe usa. Asa au putut afla jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI ca prin aceasta comuna n-a mai trecut un politist de mult timp. Si reprezentantii Directiei judetene de Cultura au precizat ca discuta despre starea domeniului de la Poieni cu mostenitorii proprietatii doar prin intermediul unor adrese. Nici autoritatile iesene nu au o legatura directa cu mostenitorii. Acestia sunt reprezentati in Romania de o casa de avocatura cu sediul in Bucuresti.

Comentarii
  • un bun gospodar ar fi luat masuri pe plan local.nu esti bun de nimic.in patrimoniul cui sunt caldirile.?mergi la mistere cj adomnitei ca e sef la cj iasi.pe ce luati bai bani?doar pe hotii???

    • ss.Milite era pe vremea cand mă-ta se tăvălea cu ajutorul sefului de post si te făcea pe tine prost. Regimul Băsist a desființat posturile de poliție, mă-ta trebuie să știe asta. Postul de poliție din comuna noastră a fost desființat și a fost mutat tocmai în pista mă-tii la Tomești (s-o belești) iar obligația sigurării pazei conacului revine proprietarului, care proprietar nici nu a călcat în comună pentru a vedea conacul. Iao pe mă-ta și pune-o să păzească ea domeniul coroanei,”conacul boieresc Sturza-Scheianu”, „fostele pavilioane de vanatoare regale”, „Domeniul Coroanei de la Poieni” Sună cam simandicos. nu au acești porci bani, șapte sute de lei/lună să plătească un țăran să le păzească conacul. Câinele moare de drum lung și tu ss vei muri de grija conacului. Judecați drept. Cum și cu ce au fost ridicate aceste conace ? nu se mai vorbește nimic despre boieri, despre arendași, despre slugi, despre vechili, despre biciuirea țăranilor români și despre chinuirea lor cu gâtul în jug și cu degetele în butuci, despre afumatul cu ardei iuți sau despre răscoalele țăranilor ce robeau pe Domeniile Coroanei, despre ucidrea lor, despre cum erau duși cu forța la culesul viilor boierești și despre cum li se puneau botnițe ca să nu mănânce strugurii boierului, boieri care dețineau conace boieresti și pavilioane de vanatoare. Și pe vremea boierilor erau lingăi care îi trădau pe țăranii care nu mai reușeau să-și plătească birurile. Dumnezeii mamelor voastre de criminali. Acum ajungem din nou de unde s-a plecat. Din nou apar boierii, apar slugile, apar abuzurile, rapturile, favorizații și defavorizații. Din nou se vor umple pușcăriile, și ca și pe vremea Monarhiei sau a Comunismului, nimeni nu va face pușcărie politic, toți vor fi deținuți de drept comun. Asta dacă se vor mai găsi putori și trădători care să favorizeze înțelenirea unui regim dictatorial corupt.

  • Asa si?Noi acum aflam.Te f..te plictiseala? Iti dau si tie un sfat,baga un deget in fund si trei in gura,te ajuta sa nu mai respiri.

  • „Prea veche” sugereaza de fapt ca articolul ar fi fost copiat din-trun numar mai vechi al altui ziar. Asta e problema care i se pare importanta. La vremea la care a aparut articolul original Vlad statea cu un deget in anus si cu 3 degete in gura, si cum i-a placut sa tot schimbe degetele intre ele ii sfatuieste si pe ceilalti sa faca la fel. Probabil ma situez in majoritatea cititorilor normali carora nu le mai pasa de articole de ziar copiate si care nu vor nici sa auda sfaturi de la pasionati in ale scatologiei. Pofta buna, Vlad… am iesit din post, ai voie sa mananci si altceva decat cacatel…

    • Ei du-te mai ragalie 🙂 Ma copiezi ? :))))) Iti iei singur apararea ? Mai putza,ia zi tu data si anul cand ai mai citit tu acest articol ,,prea vechi,,. Taci draq de prost! Mai loser,cat de prost poti sa fii sa te legi de mine prin a ma plagia :)))))))) De la mine ai citit in alt articol cand imi bateam pola de un prost k tine zicandu-i faza cu degetele :)))) Si mai zici k nu iti plac articolele copiate! Mai putza,esti deosebit de prost,gata,te-am bagat destul in seama si nu meriti. :)))

  • Habsburgii (ati auzit de Imperiul Habsburgic) au revendicat acea cladire si au obtinut-o, ei redevenind proprietari.”Conacul a fost retrocedat in anul 2*** dar nici nu stim cum arata mostenitorii. Noi am facut adrese la institutiile statului aratand ca acest conac este in paragina si nu este pazit” spune primarul comunei.Deci, pe habsburgi ii doare la qula de conac. L-au revendicat si nu s-au aratat la față pentru a se îngriji de el. Si atunci, cine qula mea sa le pazeasca conacul ?, conac ce a fost ridicat cu sudoarea taranilor, a robilor romani, pe cand domneau habsburii. Mi s-au incețoșat ochii gândindu-mă la bieții habsburgi. Întrebarea este, plătesc Habsburgii impozite pe terenuri și clădiri. Cui îi revine datoria să îi pupe-n kur și să le păzească conacul ? Nouă contribuabililor care locuim în case de chirpici și din vălătuci de lut cu două camere în secolul XX ?

  • Vlad, tata, esti atat de prost si nebagat in seama… Nu am copiat de nicaieri, am citat. Si nu dintr-un comentariu mai vechi la nu stiu ce articol, ci chiar din comentariul tau de aici, putin mai sus de ala in care iti sugeram un alt meniu. Dar la creierul tau hranit numai cu ****, ai uitat ce ai scris la ora **:25. Si nu am spus ca as fi citit eu acel articol, doar ca cineva care a semnat „prea vechi” l-a citit. Fa niste cursuri de alfabetizare, apoi intoarce-te sa termini cei * ani de acasa.

  • :)))))) Mai pasarica,k fatza de pola nu ai. Eu sa fiu prost? Dupa mintea ta eu sunt prost k am mai facut misto de un prost k tine si in alt articol si in acesta si vezi Doamne ca am confundat unde m-am referit.Esti tare 🙂 Eu sunt nebagat in seama? Iar ma copii,ma ,,pasarica,, tu ma urmaresti de ceva vreme pe bzi 🙂 Nebagat in seama esti tu,tu ai intrat in discutie cu mine sa imi spui k ala facea referire k e prea vechi articolul,stii tu asta k sa il confirmi si sa te BAGI IN SEAMA? Uite k noi citim bzi si nu citim zdi si aflam acuma. Mai ,,pasarica,, Te cam dai de gol k tu esti tot ala si iti ei apararea.Te-ai aprins prea tare. Gata fraiere.Am ras destul,Eu te tratez cu indiferenta pt k asta te usuca cel mai tare.Sict,te oftigi nu? :)))) Si ai sa intrii acuma sa te mai legi de mine,poate ma injuri si de mama,dar un lucru e cert.Suferi de singuratate si tot vei intra sa intrii sa imi mai spui ceva.Si ma doare in pola de tine :)))))))))))) Asa as vrea sa iti vad vena umflata in gatisorul ala al tau,k tu nu ai gat,nu pari barbat. Hai chhhhhh thpui!!! Pa

Adauga un comentariu