Actualitate

Fostii directori ai marilor companii au devenit patroni. Iata ce afaceri banoase controleaza

Publicat: 05 iul. 2015
1

@ Reprofilarea fostilor sefi ai acestei uriase companii de stat a fost un adevarat succes pentru o serie de indivizi care au reusit sa se imbogateasca @ Fostii directori au ajuns patronii unor firme care produc acum bani pe banda rulanta cu ajutorul relatiilor si cunostintelor adunate de-a lungul timpului

Din momentul in care E.ON Group a preluat pachetul majoritar al Distrigaz Nord in urma cu aproape zece ani, au venit si valurile de disponibilizari, iar multe dintre serviciile oferite de vechea companie de gaze, in afara de furnizare si distributie, au fost externalizate catre alte firme private. Este vorba despre serviciile de revizii la instalatiile de gaze, care sunt obligatorii o data la 2 ani, cele la centralele termice – obligatorii la interval de maxim 10 ani, sau chiar lucrari de racordare sau modificare a retelelor de gaze naturale.

Conform legii, pentru a fi acceptat pe acest sector, doar firmele cu autorizatia ANRE pot efectua Verificarile Tehnice Periodice (VTP) ale instalatiilor de utilizare gaze naturale. In Iasi exista zeci de firme autorizate de ANRE si care sunt agreate de E.ON pentru astfel de lucrari. Insa, din aceste zeci de firme mari si mici, doar doua dintre ele au succes la clienti.

Cum ajung cele doua firme in casele iesenilor

La intervale de timp regulate, in majoritatea scarilor de bloc din Iasi sunt lipite afise ale firmelor SC Ek Instal Termoservice SRL si SC Five Iinstal SRL Iasi, prin care locatarii sunt instiintati despre faptul ca urmeaza sa expire VTP-ul instalatiilor, iar aceste firme autorizate de ANRE isi ofera serviciile in scarile respective contracost. Coincidenta face ca, perioada in care aceste firme private impanzesc scarile de bloc cu anunturi, este exact cea dinaintea termenului de expirare a VTP-ului, cand consumatorii sunt obligati sa le faca, insa cu orice firma doresc. Astfel, oamenii se trezesc la usa cu un reprezentant al firmelor Ek Instal sau Five Iinstal, care ii instiinteaza despre termenul expirarii si obligativitatea de a face un nou VTP.

Citeste si: REVOLTATOR! Afacerea controlata de familia unui influent director, bagata pe gat iesenilor ce locuiesc la bloc – FOTO

Asta se intampla in conditiile in care celelalte firme nu reusesc sa ajunga la usa potentialilor clienti in perioada apropiata termenului de expirare. O explicatie logica ar fi aceea ca cele doua firme mentionate detin o baza de date completa a termenelor de expirare pentru fiecare apartament in parte. In mod normal, o astfel de baza de date ar putea apartine doar E.ON-ului, in conditiile in care datele cu reviziile si verificarile facute de toate firmele sunt centralizate de operator. Chiar si E.ON detine o firma care se ocupa de revizii, numita SEA.

Fosti sefi Distrigaz, actuali patroni ai firmelor agreate de E.ON

Atat la conducerea E.ON, cat si a firmelor Ek Instal Termoservice si SC Five Iinstal SRL se afla fosti sefi ai Distrigaz, vechiul operator care a fost privatizat catre E.ON in urma cu mai multi ani. Astfel, SC Five Iinstal SRL este controlata de Gigi Bunescu, fost sef de sector la Distrigaz, impreuna cu fiul sau, Matei Lucian. De cealalta parte, Ek Instal Termoservice este controlata de Ioan Lupu, un alt fost angajat al Distrigaz.

Totodata, compania SEA, detinuta de E.ON, il are sef pe Aurel Daraban, un vechi angajat in sectorul gazelor naturale. Acest Aurel Daraban este cumatrul lui Gigi Bunescu, cel care controleaza SC Five Iinstal SRL. Practic, cele doua firme concurente sunt conduse de doi sefi care sunt rude intre ei. Reprezentantii firmei Five Iinstal neaga faptul ca ar detine monopolul pe piata din Iasi alaturi de firma Ek Instal cand vine vorba despre revizii la instalatiile de gaze. „Mai sunt firme care lucreaza pe domeniu, chiar si E.ON si-a facut o firma privata care se ocupa cu revizii la instalatiile de gaze. Din calculele noastre, noi acoperim zece la suta din piata”, spune Matei Lucian Bunescu, reprezentantul Five Iinstal.

Citeste si: Unul dintre cei mai mari tepari ai Iasului s-a intors. Vezi ce a mai pus la cale

Au existat numeroase sesizari ale locatarilor despre faptul ca reprezentantii celor doua firme private se prezinta la usile oamenilor fara sa fie chemati, iar societatile respective isi programeaza verificarile chiar inaintea firmei controlate de E.ON. In multe dintre situatii, reprezentantii Ek Instal si Five Iinstal ajung la usa potentialilor clienti chiar si cu un an inainte de data expirarii, iar asta fara sa fie chemati. „Termenul de doi ani este maxim, insa revizii la instalatii se fac la o luna sau doua inainte de data expirarii. Cine are revizia facuta, are si documentele in casa cu care poate demonstra. Noi avem un singur angajat care se ocupa cu revizia si face asta de 6 ani, deci nu cred ca este in necunostinta de cauza atunci cand face reviziile. Mai este posibil sa se comita si greseli”, mai spune Lucian Bunescu.

Sunt implicati teparul Simileac si fiul unui director din Iasi

In actiunile celor doua firme care controleaza piata verificarilor la instalatiile de gaze se mai gasesc si alte companii private destul de suspecte, a caror antet este purtat prin casetele de „proiectant”, „executant” etc. in documentele de lucrari. Una dintre ele este Reverif SRL, societate al carei antet apare des in documentele celor de la Five Iinstal. Reverif este o firma infiintata in anul 2009 si ii are ca administratori pe Ionut Cristian si Mihaela Apostol, fiul respectiv nora directorului general de la Salubris SA, Ioan Apostol. In companie mai figureaza ca administrator si Mihaela Bunescu, fiica fostului inginer din cadrul Distrigaz, Gigi Bunescu. „Noi avem patru firme, printre care si Reverif, este posibil sa mai apara numele firmei si pe documentele Five Iinstal sau altele, facem si noi reclama cum putem”, a mai spus reprezentantul Five Iinstal. De cealalta parte, oficialii firmei Ek Instal nu au putut fi contactati pentru a comenta aceasta situatie. 

Cunoscutul tepar Teodor Simileac, devenit Coman, a dat o mare lovitura pe piata chiar inainte de a fi intemnitat pentru urmatorii 14 ani. Firmele acestuia au avut multe colaborari cu cele doua societati promovate. Simileac a reusit sa pacaleasca clientii prin intermediul firmelor SC Distrigaz Sud Habitat SRL si SC Distrigaz Nord Habitat SRL, pe care le-a denumit dupa celebra companie Distrigaz pentru a induce clientii in eroare. Implicarea lui Simileac in aceste manevre a fost simtita inca din urma cu aproape doi ani, cand au aparut reclamatii la lucrarile facute de Distrigaz Sud Habitat.

Comentarii
  • Mafie ca la Iasi nu e nicaieri in tara in privinta verificarilor si reviziiilor pt ca toti sant neamuri intre ei si isi impart spagile in drepta si in stanga ba mai mult ati uitat sa precizati de IANCU seful de la verificari si revizii care este cumatru cu BUNESCU si nasu intra in Pa***ari si la Gara in birouri ca la el acasa lund liste din calculatorul Eonului cu scadenta la verificari si revizii si dandui spagi masive lui cumatru Iancu sa ii dea lui SIMU si lui OPREA sa il mai pasuiasca pt activitatea desfasurata . Numai zic de LUPU patronul firmei EKA INSTAL Termoservice nu are nici un om angajat cu cartede munca si cu autorizatie la el in firma pe o autorizatie de gradul III fac verificari 10 de angajati din toata tara …. Aici unde este siguranta cetatenilor au fost recla*** de furturi din locuinte de catre angajatii lui Eka oamenii nemultumiti din cauza serviciilor prestate dar acest LUPU patronul firmei il are in spate pe BAIESU care este la ANRE si ai anuleaza toate amenzile acesta fiindui cumatru lui LUPU botezandui copilul lui GABI baiatul lui LUPU patronul firmei .. Asadar la IASI verificarile si reviziile sant pe spagi puternice toti avand de castigat iar oamenii de rand si muncitorii de la SEA nimic vin din urma acestor firme gasind pierderi nefacand revizii corecte si verificari… Acest IANCU a dat spagi puternice lui SIMU angajandusi neamuri de a lui nestiind meserie ma refer la CHIUDA acesta fiindui cumatru lui IANCU si multi altii dandui infor*** pretioase cumatrului sau BUNESCU in vederea datelor scadente verificarilor si reviziilor… Numai zic ca fiica lui DARABANA si sotia sa lucreaza la relatii cu clientii la Eon acestea din urma recomandand la verificari si revizii firma FIVE INSTAL aceasta fiind recompensata cu o scoda fabia rosie din partea nasului BUNESCU si mai spunetimi unde este dreptatea pt saracii oameni … De undea avut IANCU bani sa-si ea motocicleta de 10 mii de euro si rulota cadou de la cumatrul BUNESCU plus nenumarate ex***sii alaturi de fiul sau BOBY BUNESCU si facand nenumarate petreceri impreuna … O mafie intreaga care nu poate fi controlata si facanduse averi colosale pe spatele saracilor oameni …

  • O mafie mai mare ca la Iasi nu e nicaieri in verificari si revizii acum cateva saptamani IANCU directorul de la SEA se lauda pe la toata lumea ca ea dat mana libera SIMU seful sau direct sa-si aduca toate neamurile sa le angajeze sa fie o mafie intreaga ca nimeni sa nu o poata destructura… A dat oameni afara care isi faceau norma ma refer la Gabi Hodoroaba acesta neavand de unde sai mai aduca spaga lui IANCU si a angajat cumatri, fini etc Si acum spuneti si dumneavoastra unde este dreptatea in tara asta.Numai spagi pe la toata lumea se lauda acest IANCU ca lui nimeni nu are ce sai faca in Iasul asta il are pe SIMUUU seful lui direct la degetul mic ea dat spagi uriase si nu se ea de el oareasa o fi …

  • Da stiu si eu ca IANCU de la SEA se lauda peste tot ca ea dat spagi luate de la BUNESCU si de la LUPU lui SIMU si lui OPREA sefii lui mai mari sa mai treaca cu vederea si sa lase Iasul in pace cu activitatea de verificari si revizii ca se ocupa el cu colectarea spagilor… Dc nu se autosesizeaza DNA sau Anaful sa il intrebe de unde are bani de ex***sii de motocicleta de 10 mii de euro rulota de mii de euro si multe altele cand femeisa e casnica si el salar are de aproape 30 mil si mai are de crescut si 2 copii minori …

  • Iasul este controlat de BUNESCU si LUPU acest BUNESCU fiind sef de district si dandul afara fiind prins cu combinatii mari sia pus oameni pe compartimente … DARABANA care este si nasul sau de cununie la pus sef pe Iasi la verificari si revizii cu ajutorul lui TOMA iar nevasta si fica sa SIMONA DARABANA este la reltii cu clientii la palas numai zic de IANCU care nu stie cu il chema cu buletinul in mana e cumatru lui BUNESCU si jumatate din personalul SEA din IASI sant oamenii lui IANCU fini,cumatri etc .Acum trageti si dumneavoastra concluzii cum se fac banii si cum se dau spagile in IASI o mana spala pe alta numai zic ca LUPU de la EKA.INSTAL e cumatru cu BAIESU de la ANRE care ii anuleaza toate amenzile si toate neregulile gasite la firma la el . Cum poate un singur muncitor autorizat sa faca intr-o singura zi revizii si verificari si la IASI si la MURES numai zic ca nu are nici un angajat cu carte de munca intra prin case pe la oameni fura prosteste batrani le ea pensiile si daca i se face vreo reclamatie i le anuleaza BAIESU cum ea anulat si o amenda de 1 miliard pt nereguli gasite la el la firma … Eu de asta am si plecat de la SEA ca este o mafie si toti sant in familie si daca vb mai tare te da afara spuneti-mi unde este dreptatea ….

  • S.E.A.-ul are doar servicii scumpe si proaste. Intra ca niste nemernici, amenintand oameni ca le vor ridica contorul daca nu fac verificarile cu aceasta firma (desi nu au voie sa le ridice pentru ca nu este contorul lor, este furt). Nici macar nu remediaza evenualele scapari de gaz.

  • eu mi-am schimbat firma E.on care verifica instalatia de gaze, cu o alta firma locala. si pe viitor intentionez sa schimb si furnizorul, pentru ca comunicarea cu E.on este dificila, chiar inexistenta.

Adauga un comentariu