National

Fostul deputat Dan Pasat, condamnat definitiv la trei ani de INCHISOARE CU EXECUTARE

Publicat: 12 dec. 2013
1

Fostul deputat PDL Dan Pasat a fost condamnat definitiv astazi de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 3 ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunilor de santaj si operatiuni financiare incompatibile cu functia de deputat.

Decizia este definitiva, iar Dan Pasat va fi incarcerat. Ultimul termen al procesului a avut loc luni, 09.12. 2013, iar judecatorii au amanat sentinta cu trei zile, potrivit Agerpres.

Fostul deputat PDL Dan Pasat a fost condamnat pe 10 aprilie de Inalta Curte de Casatie si Justitie la trei ani de inchisoare, acestuia fiindu-i confiscata si suma de 1,8 milioane lei.

In acelasi dosar, primarul comunei Varasti, judetul Giurgiu, Vasile Preda, a fost condamnat la opt luni de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de doi ani si opt luni, iar Marin Constantin a primit cinci luni de inchisoare cu suspendare, cu patru ani sub supraveghere.

Instanta i-a obligat pe Dan Pasat, Vasile Preda si Marin Constantin sa plateasca in solidar cate 5.000 euro daune catre cele doua parti civile din dosar, Ionel Adrian Maria si Ionel Costin Ionut. Cei trei inculpati au declarat recurs.

In aprilie 2011, Dan Pasat, la acea vreme deputat PDL, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru trei infractiuni de santaj si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia pe care o persoana o indeplineste in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata primarul comunei Varasti, judetul Giurgiu, Vasile Preda, pentru marturie mincinoasa, si Marin Constantin – pentru doua infractiuni de santaj.

Potrivit DNA, in perioada octombrie – noiembrie 2009, Dan Pasat, sprijinit de Marin Constantin, i-a amenintat verbal si fizic, in mai multe randuri, iar la data de 29 octombrie 2009 a exercitat acte de violenta asupra a doi reprezentanti ai firmei SC Agro Clas SRL Teleorman.

DNA preciza ca amenintarile vizau integritatea fizica a celor doi reprezentati sau a membrilor familiilor acestora – pentru a-i determina sa semneze un contract de cesiune integrala a lucrarilor de aductiune a apei din comuna Varasti, judetul Giurgiu.

Anterior, in cursul lunii noiembrie 2009, Dan Pasat exercitase presiuni psihice, amenintandu-l pe primarul comunei Toporu, pentru ca acesta sa rezilieze un contract cu Agro Clas SRL si implicit sa efectueze platile aferente derularii contractului catre firma deputatului – SC Prod Invest SRL -, in conditiile in care aceasta din urma efectuase numai anumite lucrari subcontractate.

De asemenea, in perioada noiembrie 2009 – februarie 2010, Dan Pasat a efectuat demersuri, in calitate de administrator de facto in reprezentarea intereselor societatii sale, pe langa primarii mai multor localitati din judetul Giurgiu (Toporu, Bulbucata, Bucsani, Varasti, Letca Noua, Valea Dragului) pentru a-i determina sa efectueze plati, cu prioritate, catre firma sa ori sa o favorizeze in obtinerea unor contracte privind lucrari de interes public (baze sportive, extindere sediu primarie).

Procurorii sustin ca, in acest fel, Pasat a desfasurat operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu calitatea de deputat, obtinand foloase necuvenite in suma de peste 1,8 milioane lei. Fiind audiat pe parcursul urmaririi penale in calitate de martor, la data de 17 martie 2010, Vasile Preda, primar al comunei Varasti, a facut afirmatii mincinoase sau nu a spus tot ce stie cu privire la imprejurarile esentiale asupra carora a fost intrebat.

DNA a solicitat Camerei Deputatilor, pe 7 octombrie 2010, incuviintarea retinerii si arestarii lui Dan Pasat, insa pe 8 februarie 2011 plenul Camerei inferioare a Parlamentului a respins prin vot solicitarea.

Adauga un comentariu