Local

Fostul director economic al Consiliului Judetean apara taxa „de mediu”

Publicat: 04 iul. 1999

•Tiberiu Brailean considera ca aceasta problema a esuat in populism si discursuri electorale •El apreciaza ca regia si Consiliul Judetean mai au si alte solutii pentru obtinerea banilor necesari continuarii lucrarilor la Statia de Epurare

Tiberiu Brailean, membru in Consiliul National al Uniunii Fortelor de Dreapta, sustine aplicarii unei taxe de mediu. Dupa cum se stie Regia Autonoma Judeteana de Apa Canal (RAJAC) Iasi, la solicitarea Consiliului Judetean, a propus impunerea unei taxe pentru asigurarea unei parti a finantarii Statiei de Epurare a municipiului. Valoarea acestei taxe ar fi fost de 1.000 lei pentru fiecare metru cub facturat drept canalizare de catre RAJAC. Dupa ce presedintele Consiliului Judetean, Vladimir Tanasoiu, s-a declarat in principiu de acord cu aceasta varianta de finantare a investitiei, cu atit mai mult cu cit aceasta asigura obtinerea unui credit nerambursabil din partea Uniunii Europene de 400 miliarde lei, propunerea nu a mai fost inaintata plenului pentru vot. Mentionam ca Brailean este una dintre cele mai indreptatite persoane care sa se refere la acest subiect pentru ca el a fost director economic al Consiliului Judetean in perioada in care a fost contractat creditul de la banca germana KfV, in valoare de 22 milioane marci germane, destinat finantarii Statiei. „Credinta noastra este ca trebuie rezistat teribilei ispite a discursului egalitarist al stingii, tentatiilor populiste si avinturilor electorale premature si nechibzuite”, a prcizat Brailean, cu referire la aceasta problema. Referindu-se la oportunitatea imprumutului el a mentionat ca in 1993 consultarile au inceput la solicitarea RAJAC si a Consiliului Judetean, pentru ca reabilitarea Statiei trena din anii ’80. Brailean a precizat ca imprumutul primit de la KfV a beneficiat de garantie guvernamentala si proiectul a parcurs intreg traiectul legal pentru astfel de credite. In consecinta, intr-o situatie de impas a platilor se intervine de catre Ministerul de Finante care gestioneaza in numele guvernului datoria publica si printr-un fond de risc se plateste serviciul datoriei. Totodata, reprezentantul UFD a precizat ca acest credit a fost contractat in conditii extrem de favorabile: o dobinda de 3%, cu trei ani de gratie si cu opt ani si jumatate perioada de rambursare. Consecintele opririi lucrarilor la Epurare, asa cum este cazul de fata din cauza absentei banilor poate avea consecinte dramatice pentru comunitate. Numai taxele de mediu foarte mari la care se supune RAJAC pentru ca polueaza Prutul si penalizarile impuse de nerespectarea contractelor cu partea germana pot depasi insasi valoarea investitiei. Brailean a explicat si mecanismul prin care judetul si RAJAC s-au „pricopsit” cu finantarea si returnarea creditului catre nemti. „La semnare a fost prevazut ca suportarea cheltuielilor pentru acest obiectiv sa fie facuta de la bugetul de stat desi imprumutatul este regia. Numai ca din acest an functioneaza Legea Finantelor Publice Locale si prin aceasta CJ a ramas fara bani. Legea Patrimoniului trece aceste obiective, respectiv statiile de epurare, in subordonare locala, a primariilor, insa la Iasi municipalitatea refuza sa procedeze in consecinta”, a precizat Brailean.
Constatind esecul propunerii de impunere a taxei de mediu, el a propus marirea pretului pentru canalizare cu un cuantum necesar finalizarii investitiei. „Aceasta este o solutie posibila si suportabila acum. Daca nu se face nimic, populatia va fi nevoita sa plateasca in anii viitori un cost cu mult mai mare”, a declarat reprezentantul UFD. El a adus si alte propuneri pentru obtinerea banilor respectivi mentionind in acest sens o mai mare insistenta pentru obtinerea de bani de la bugetul de stat, la fel cum au obtinut alte comunitati locale pentru obiective de importanta mai mica; construirea unui proiect de dezvoltare regionala care, in conformitate cu Legea Dezvoltarii Regionale, ar fi oferit sansa obtinerii unor fonduri din partea Uniunii Europene; implicarea bugetului municipal in acest obiectiv de care beneficiaza in proportie de 95% locuitorii capitalei de judet; regia sa isi revada costurile si sa realizeze o serie de economii posibile; renegocierea contractului si, in sfirsit, contractarea unui imprumut public.
Ovidiu BUNEAloading...

Adauga un comentariu