Titlurile zilei

Fostul episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanu, și fostul arhimandrit Sebastian Cristi Jitaru au fost arestați preventiv pentru 30 de zile! Din chilie, în celulă! Filmul complet al unei anchete care a durat 3 ani

Publicat: 23 mai 2020
Corneliu Bârlădeanu a fost dus la Curtea de Apel Iași, cu propunere de arestare preventivă

Judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului episcop al Hușilor, Cornel Bârlădeanu, și fostului arhimandrit Sebastian Cristi Jitaru. În fața instanței, cei doi și-au rezervat dreptul la tăcere. Pe lângă agresiuni sexuale, Sebastian Cristi Jitaru este acuzat și de șantaj. Avocații celor doi au contestat deja decizia de arestare preventivă. Acum, urmează ca Înalta Curte de Casație și Justiție să hotărască ce se va întâmpla în continuare

Fostul episcop al Hușilor, Cornel Bârlădeanu, și fostul arhimandrit Sebastian Cristi Jitaru, au ajuns colegi de celulă în arest! Cei doi au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.

„Instanța admite propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Jitaru Sebastian Cristi, în prezent încarcerat în Penitenciarul Iași, pentru săvârșirea infracțiunilor de viol în formă continuată, șantaj în formă continuată și agresiune sexuală. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Onilă Cornel (Cornel Bârlădeanu – n.r.), cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de agresiune sexuală în formă continuată și viol în formă continuată, pe o perioadă de 30 de zile. Dispune emiterea de îndată a mandatelor de arestare preventivă”, au precizat ieri magistrații din cadrul Curții de Apel Iași.

Avocatul lui Corneliu Bârlădeanu spune că a contestat hotărârea instanței ieșene

Cei doi au contestat decizia luată de instanța ieșeană, urmând ca judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție să decidă ce se va întâmpla în continuare cu cele două foste fețe bisericești.

„Din punctul meu de vedere, nu trebuia emis mandatul de arestare. Clientul meu nu prezintă vreun pericol public, după aproape patru ani de zile de la momentul la care se presupune că ar fi fost faptele. Nu știu pentru cine ar fi dumnealui pericol public. Nu există nicio probă la dosar că dumnealui ar putea lua legătura, sau că ar fi luat legătura, ori că ar putea influența în vreun fel bunul mers al Justiției. În fața instanței, ambii suspecți și-au rezervat dreptul la tăcere. Noi am contestat deja măsura dispusă de către Curtea de Apel Iași. Luni sau marți va fi judecată contestația la Înalta Curte de Casație și Justiție”, a declarat ieri avocatul Liviu Bran, cel care îl reprezintă pe fostul episcop al Hușilor, Cornel Bârlădeanu.

Și Sebastian Cristi Jitaru a contestat decizia de la Curtea de Apel Iași

La rândul ei, avocata Florentina Codreanu, cea care îl reprezintă pe fostul arhimandrit Sebastian Cristi Jitaru, a precizat ieri că a contestat decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„A fost admisă propunere de arestare preventivă. Noi am formulat contestație. Aceasta va fi judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție. Clientul meu și-a rezervat dreptul la tăcere în fața procurorului și a instanței de judecată. În schimb, prin pledoaria făcută de mine, am insistat pe nevinovăția sa”, a declarat ieri Florentina Codreanu.

Aceasta a adăugat că, deși clientul ei era încarcerat în penitenciar, a fost emis un mandat de arestare preventivă.

„Din punct de vedere juridic, astfel de măsuri pot fi emise, chiar dacă o persoană este condamnată într-o altă cauză. Dar, din punctul nosru de vedere, clientul meu nu prezintă pericol social, pentru că asta se judecă la o propunere de arestare preventivă. În condițiile în care dumnealui execută deja un mandat de condamnare, ce pericol mai prezintă?! Noi am susținut că nu poți veni, pentru presupuse fapte din 2015, să ceri arestarea preventivă pe 22 mai 2020!”, a încheiat avocata care îl reprezintă pe Sebastian Cristi Jitaru.

Încătușare neașteptată pentru fostul episcop al Hușilor

În urmă cu două zile, procurorii ieșeni l-au reținut pentru 24 de ore pe Cornel Bârlădeanu. Acesta fusese citat la audieri, în urma redeschiderii dosarului intitulat generic „Sex în chilie”. În urmă cu aproximativ un an, procurorii au redeschis acest dosar. În acest caz, fostul episcop al Hușilor, Cornel Bârlădeanu, a intrat în atenția anchetatorilor, a fost redeschis după ce în spațiul public au apărut informații că unele probe nu s-ar fi aflat în posesia procurorilor într-o primă fază.

Astfel, dosarul „Sex în chilie” a fost redeschis printr-o ordonanță a procurorului general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, confirmată apoi de instanță. Investigația inițială în care procurorii ieșeni au verificat dacă fostul episcop al Hușilor ar fi profitat sau nu de funcția lui pentru a face sex cu elevi minori a fost deschis la finele anului 2017, ca urmare a unui denunț, și a fost clasată pe 11 iunie 2019, după ce procurorul de caz a considerat că nu are suficiente probe pentru a-l acuza pe Cornel Bârlădeanu. În 2019, în spațiul public au apărut noi informații care au dus la redeschiderea cazului.

Fostul episcop al Hușilor, Cornel Bârlădeanu, ar fi obligat un elev să întrețină raporturi sexuale cu el

Surse judiciare spun că, în urmă cu aproximativ cinci ani, când Cornel Bârlădeanu era profesor la Seminarul Teologic Ortodox „Ioan Gură de Aur”, din Huși, ar fi obligat un elev să întrețină raporturi sexuale cu el. La rândul său, fostul arhimandrit Sebastian Cristi Jitaru este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de viol în formă continuată, șantaj în formă continuată și agresiune sexuală. Aceleași surse au mai afirmat că, de fapt, elevi din cadrul seminarului au fost forțați să întrețină relații sexuale, în caz contrar aceștia fiind amenințați cu repetenția sau, mai rău, cu exmatricularea.

Părţile vătămate din acest dosar au fost audiate. Surse judiciare afirmă că unul dintre foştii elevi agresaţi este actualmente preot. De asemenea, un altul ar fi fost agresat sexual atât de Jitaru, cât şi de Bârlădeanu, începând cu clasa a X-a. Acel băiat, D.T., care are acum 20 de ani, ar fi fost agresat sexual de mai multe ori de fostul episcop, în urmă cu trei ani. Acelaşi tânăr ar fi fost agresat sexual şi de către Jitaru, potrivit aceloraşi surse. Referitor la Sebastian Jitaru, acesta este cercetat şi cu privire la agresiuni de natură sexuală asupra altor doi seminarişti.Comentarii
  • Ce spune acuma ” familia tradițională psd „: 5 g este vinovat ,Bill Gatess este vinovat ,sectanții au înscenat.
    Și proștii cred.
    Uite cum niște nenorociți își bat joc de ce este mai pur .

  • De câte decenii își fac de cap acești golani, prin episcopiile lui pește prăjit ? Că n-o să-mi spuneți mie c-au fost apucați de sminteală de cca. 3 ani ? Mitropolitul, dar și patriarhul, cu sistemul lor feudal de obediențe corupte și retrograde, știau prea bine cu ce se ocupă. Niște caraghioși, cu trafalete ”miruitoare”, cu mantii și cu ceaune poleite pe cap, mornăind pe nas niște chestii care n-au nici o treabă cu Biblia. Deh. Își vor face de cap și în continuare, exact atât timp cât vor mai exista fraieri care să pună botu la vrăjelile lor ieftine.

Adauga un comentariu