Cunoscutul invitat al BZI LIVE, fostul europarlamentar Adrian Severin a discutat în cadrul ediției de marți, 25 aprilie, despre declarația ambasadorului Chinei la Paris, ce a pus la îndoială faptul fostele republici sovietice ar avea un statut reglementat şi că Crimeea face parte din Ucraina
„Eu nu le-aş pune pe seama unei scăpări sau pe seama necunoaşterii dreptului internaţional, necunoaşterea realităţilor, a istoriei recente… Nu e o problemă de competenta profesională. Sigur că ministerul de Externe chinez a venit după aceea, şi fără să îşi sancţioneze ambasadorul, a spus‚ nu nu nu, recunoaştem suveranitatea statului respectiv..’.
Politica şi diplomaţia Chinei sunt rafinate. În general Asia este mult mai rafinată decât Occidentul. Greşelile de exprimare sunt foarte bine calculate, pentru că ele dau un mesaj care este încriptat şi pe care unii îl pot înţelege prind ecriptare şi altele prin şoc”, a spus Adrian Severin la BZI LIVE.
Adrian Severin la BZI LIVE
Adrian Severin, fost europarlamentar și ministru al Afacerilor externe a discutat în emisiunea BZI LIVE cum comentariile ambasadorului chinez Lu au părut să ignore suveranitatea acestor ţări, în mod ironic inclusiv a Rusiei, care s-au recunoscut reciproc în mod oficial după dizolvarea Uniunii Sovietice şi care sunt reprezentate la Naţiunile Unite şi în organizaţiile europene de securitate.
„Câtă vreme statele baltice, micuţe, fără putere, ieşite din lumea sovietică, având la conducere foarte multe persoane care vin din emigraţia americană, nu vin din interiorul societăţilor respective. Şi în multe dintre acestea SUA nu au fost ingineri sau arhitecţi, ci au fost oameni care au lucrat pentru serviciile secrete americane. Şi acolo au depus un jurmant, că nu i-a primit nimeni fără unul. Şi în aceste state baltice există preocuparea de pe urmă Taiwanului şi într-o formă sau alta nu recunosc teza unei singure Chine, care a fost recunoscută de SUA încă de înainte de timpul administraţiei Nixon.
Ceea ce i se poate permite până la urma Americii, care ştim cine este, nu se poate eprmite şi ţărilor baltice, care sunt clienţi ai cui vreţi, ai Americii, ca s-o spunem pe şleau. Dacă oamenii insistă, le spunem adevărurile în faţă.
Eu sunt sigur că ambasadorul chinez, care ştia că aceste state sunt state recunoscute de ONU, sunt validate în cadrul comunităţii internaţionale, inclusiv recunoscute de China… aceste state sunt suverane, els tia lucrul acesta. Dar când a pus în iscutie suveranitatea lor, le-a arătat pisica! Şi a zis ‚dacă voi maia veţi multe probleme cu
Taiwanul, noi am putea să vă considerăm că nu sunteţi suverane şi să tratăm în consecinţă! Avem tot atâta drept să vă considerăm lipsite de suveranitate, cât aveţi voi drept să consideraţi că Taiwan-ule ste uns alt stat decât China’ .
Deci asta cred că este o primă explicaţie a acelei declaraţii a ambasadorului. Pe de altă parte, el a venit şi cu o altă precizare, care pune în termeni mai raţionali , din punct de vedere juridic, întreaga problemă. El spune că nu a existat un tratat internaţional prin care să se recunoasaca şi să se reglementeze consecinţele Uniunii Sovietice. Uniunea Sovietică a fost unul dintre pilonii sistemului bipolar. Întreaga ordine internaţională a fost construită pe ideea acestui bipolarism”, a conchis Adrian Severin.