Actualitate

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile

Publicat: 26 mai 2022
Igor Dodon arestat
În urma perchezițiilor, procurorii au anunțat că au fost reținute două persoane, printre care și fostul președinte

Astăzi, 26 mai, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocoana, a dispus aplicarea, în privința lui Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, a măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu pentru 30 de zile. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă de magistrați, potrivit deschide.md.

Totodată, instanța a aplicat în privința lui Dodon și mai multe restricții. Astfel, acesta nu are dreptul de a părăsi domiciliul, dar și să comunice cu persoanele vizate în dosar. Procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție, Petru Iarmaliuc, a declarat că organul de urmărire penală va contesta hotărârea primei instanțe: „O considerăm una neîntemeiată”.

Igor Dodon arestat
instanța a aplicat în privința lui Dodon și mai multe restricții

Procurorii l-au reținut pe Igor Dodon, după ce au efectuat percheziții

Reamintim faptul că în dimineața zilei de marți, 24 mai, ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), ai Centrului Național Anticorupție (CNA), în comun cu procurorii anticorupție, au descins cu percheziții la domiciliul, dar și în alte locații, a fostului președinte și ex-liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova Igor Dodon. Potrivit Procuraturii Generale, descinderile au avut loc în baza unor bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

În aceeași seară, Procuratura a confirmat reținerea fostului președinte al Republicii Moldova și a cumnatului acestuia, Petru Merineanu, pentru 72 de ore. După mai bine de 10 ore de perchiziții ale organelor de drept, Igor Dodon a fost surprins cum este escortat din casa sa luxoasă din sectorul Buiucani, orașul Chișinău. Acesta a fost urcat într-o dubiță fiind înconjurat de mai mulți mascați și a fost transportat izolatorul Direcției de Poliție Chișinău, de pe Tighina 6, a comunicat procurora Mariana Cherpec.

Igor Dodon arestat
Procurorii l-au reținut pe Igor Dodon, după ce au efectuat percheziții

Procurorii au făcut publice detaliile cu privire la perchezițiile efectuate

Procuratura a comunicat, în mod public, mai multe detalii despre perchezițiile care au fost efectuate în dosarul fostului președinte, Igor Dodon. În urma perchezițiilor, procurorii au anunțat că au fost reținute două persoane, printre care și fostul președinte.

Procurorul-șef interimar, Elena Cazacov, a spus, în cadrul unui briefing, că de dimineață oamenii legii au făcut percheziții în 10 imobile și trei automobile, unde au depistat sume impunătoare de bani în lei și valută străină, contracte și recipise, dar și mai multe bunuri de lux care au fost ridicate pentru verificări.

Igor Dodon arestat
Procurorii au făcut publice detaliile cu privire la perchezițiile efectuate

Mai multe bunuri obținute ilegal ar fi fost ascunse

De asemenea, procurorii susțin că mai multe bunuri dobândite ilegal au fost ascunse, iar în una dintre locații într-un plic cu simbolul unui partid politic, au fost depistați 17 mii de euro, 1000 de dolari, dar și 600 mii de lei.

Printre probele ridicate de oamenii legii se numără și mai multe foi turistice achiziționate în valută rusească.

Perchezițiile au fost efectuate în cadrul dosarului penal pornit pe numele lui Igor Dodon, în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii prevăzute de art.324 (coruperea pasivă) art.181/2 (acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală), art.337 (trădare de patrie) și art.330/2 (îmbogățire ilicită).

Igor Dodon arestat
Mai multe bunuri obținute ilegal ar fi fost ascunseAdauga un comentariu