International

Fostul presedinte ceh Vaclav Havel a decedat

Publicat: 18 dec. 2011
1

Fostul presedinte ceh Vaclav Havel a decedat duminica dimineata, la vârsta de 75 ani, din cauza unor complicatii dupa o lunga perioada de boala, au informat agentiile internationale de presa. Potrivit purtatoarei sale de cuvânt, Sabina Tancevova, fostul presedinte, care s-a retras de mai mult timp din viata publica, a murit în zorii zilei, în somn.

O pneumonie insuficient tratata în timpul detentiei sale si un cancer pulmonar s-au aflat la originea multiplelor probleme de sanatate ale lui Vaclav Havel, care si-a petrecut cinci ani în închisorile comuniste, înainte din 1989. Havel a fost operat în decembrie 1996 de cancer la plamânul drept. Pe lânga o bronsita cronica, el a suferit si din cauza unor probleme cardiace si tulburari intestinale.

În ultimele luni, Vaclav Havel si-a petrecut mai tot timpul în casa sa de la tara, situata la 150 km de capitala ceha, Praga, dupa ce a fost spitalizat în martie de pneumonie. Maladia a fost însotita de diverse complicatii, între care „pierderea echilibrului, scaderea memoriei si slabire”, a explicat Vaclav Havel, într-un interviu, potrivit AFP.

Sâmbata dimineata, Havel s-a întâlnit la Praga cu Dalai Lama, liderul spiritual al budistilor tibetani, înainte de a se retrage la resedinta sa de la tara.

Artizan al „Revolutiei de catifea” anticomuniste din 1989, Vaclav Havel a fost sef de stat al Cehoslovaciei, apoi al Republicii Cehe, în perioada 1989 – 2003.

Adauga un comentariu