Secretele istoriei

Fostul presedinte ungar Arpad Goncz a decedat la varsta de 93 de ani

Publicat: 06 oct. 2015

Arpad Goncz, fostul presedinte al Ungariei in perioada 1990-2000, a murit la varsta de 93 de ani, declara reprezentanti ai familiei fostului sef de stat pentru MTI. Goncz, nascut pe 10 februarie 1922 la Budapesta, un fost un disident comunist, scriitor si traducator de beletristica, si-a asumat un rol activ in politica spre sfarsitul anilor ’80.

El a fondat Alianta Democratilor Liberi (SZDSZ, liberali) in 1988 si a devenit presedintele Ligii Ungare pentru Drepturile Omului in 1989.

In 1990, el a fost ales membru al Parlamentului si a devenit rapid presedinte.

Vezi si KLAUS IOHANNIS, alaturi de Barack Obama. Ce se ascunde in spatele fotografiei

Cele doua partide care dominau Parlamentul, Forumul Democratic Ungar si SZDSZ, l-au ales pentru mandat de presedinte de cinci ani. El a fost reales pentru un nou mandat de cinci ani in 1995 si s-a retras de la presedintie pe 4 august 2000, dupa zece ani la putere. Legea ungara nu permite mandate cumulate de peste zece ani.

In aceasta perioada, Goncz a ramas cel mai popular si mai iubit om de stat din Ungaria, in pofida unor situatiilor dificile cu care s-a confruntat, intre care o adevarata blocada a taximetristilor in Budapesta si solicitari din partea unor politicieni puternici de a-i demite pe directorii posturilor de radio si de televiziune nationale, carora nu le-a dat curs, potrivit Mediafax.

Dupa ce s-a retras de la putere, Goncz a ramas una dintre cele mai populare personalitati din Ungaria si a continuat sa participe deopotriva la evenimente politice si literare.

El a fost presedinte si presedinte de onoare, in perioada 1989-1990, al Asociatiei Scriitorilor Unguri.loading...

Adauga un comentariu