Titlurile zilei

Fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, a ajuns aseară în spatele gratiilor! Judecătorii l-au condamnat la 5 ani de închisoare cu executare! „Am pledat tot timpul nevinovat!” GALERIE FOTO / VIDEO

Publicat: 06 aug. 2020
Fostul primar al Iașului a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, pentru luare de mită

Fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, a fost condamnat ieri de judecătorii de la Curtea de Apel București la 5 ani de închisoare cu executare! Sentința este definitivă. „Am pledat tot timpul nevinovat!”, a exclamat Gheorghe Nichita, când a fost scos cu cătușele la mâini din casa sa, din Copou, de către 3 polițiști

Fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, a fost condamnat ieri de judecătorii de la Curtea de Apel București la 5 ani de închisoare cu executare!

„Instanța admite apelul declarat de DNA. Îl condamnă pe inculpatul Gheorghe Nichita la 5 ani de închisoare, pentru luare de mită. Confiscă de la inculpatul Gabriel Iulius Mardarasevici suma de 2.421.536 de lei și de la inculpatul Tiberiu Urdăreanu suma de 1.210.632 de lei, reprezentând mită. Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Gheorghe Nichita”, au precizat judecătorii Adina Adriana Radu și Alin Benone Răduinea, din cadrul Curții de Apel București.

Sentința emisă ieri este definitivă.

La prima instanță, Gheorghe Nichita a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită. Instanța a decis și confiscarea sumei de 71.214 lei de la fostul edil al Iașului. De asemenea, omul de afaceri Gabriel Iulius Mardarasevici a primit o pedeapsă de 1 an de închisoare, cu suspendare, pentru dare de mită. În plus, afaceristul Tiberiu Urdăreanu a fost condamnat de Tribunalul București la 8 luni de închisoare, cu suspendare, pentru dare de mită.

Gheorghe Nichita: „Am pledat tot timpul nevinovat!”

Sentința a fost amânată de câteva ori de judecătorii bucureșteni. În tot acest timp, fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, a stat mereu cu un stres enorm. Totuși, ieri seară, edilul a părut resemnat. În fapt, ieri seară, în jurul orei 18:45, o mașină albă a parcat în apropierea casei lui Gheorghe Nichita, din Copou. Din mașină au ieșit 3 polițiști, care purtau câteva hârtii în mână, cel mai probabil comunicarea oficială a sentinței definitive. Cei 3 au intrat în curtea casei și au bătut puternic în ușă.

„Deschideți! Poliția!”, a răsunat pe toată strada.

Ușa a fost deschisă, cei 3 agenți au intrat în casă.

Acolo, cei 3 au stat aproximativ 20 de minute. La un moment dat, unul dintre agenți a ieșit și a mers la mașină, pe care a tras-o în fața porții. La câteva secunde, Gheorghe Nichita a ieșit cu cătușele pe mâini, dar acestea erau acoperite de un sacou de-al său. În spatele său, ceilalți 2 agenți îi ghidau fiecare mișcare. Văzând reporterii la poartă, Gheorghe Nichita a încercat, pe cât a putut, să pară cumva relaxat.

„Bună seara!”, i-a salutat fostul edil pe reprezentanții mass-media.

Întrebat dacă are ceva de comentat cu privire la situația în care se află, fostul primar al Iașului a exclamat:

„Am pledat mereu nevinovat!”.

Acesta a fost băgat în mașină și transportat la Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași.

Avocatul fostului primar al Iașului, Ionel Nechita: „Justiția a avut dopuri în urechi!”

La scurt timp după aflarea sentinței, dată de Curtea de Apel București, avocatul care îl reprezintă pe Gheorghe Nichita s-a declarat profund mâhnit de hotărârea instanței din Capitală.

„A fost admis apelul DNA. Gheorghe Nichita a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Din punctul meu de vedere, Justiția a avut dopuri în urechi și, în plină pandemie, i-a căzut bentița de la ochi, la gură – poate se și sufocă!”, a fost prima reacție a avocatului Ionel Nechita.

Acesta a mai declarat reporterilor cotidianului BZI faptul că nu înțelege sentința dată ieri, în contextul în care au fost admise toate probele solicitate.

„Nu mai înțeleg nimic! Ni s-au admis toate probele cerute. Am demonstrat cu probe faptul că decizia primei instanțe este netemeinică. Gheorghe Nichita a fost condamnat cu executare pentru o presupusă faptă de pretindere a unei mite, în cursul verii anului 2013. Când – în vara anului 2013 – nu se știe! Dumneavoastră înțelegeți?!”, a adăugat avocatul Ionel Nechita.

Acuzațiile aduse de procurorii anticorupție în cazul fostului edil

Pe 18 decembrie 2015, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Nichita, a lui Gabriel Iulius Mardarasevici, director SC Information Business Consulting SRL (IBC), a lui Tiberiu Urdăreanu, președinte al grupului de firme UTI, și a lui Mihail Tănăsescu, vicepreședinte al grupului de firme UTI.

„În vara anului 2013, în contextul implementării proiectului Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași, care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, inculpatul Gheorghe Nichita, în calitate de primar al municipiului Iași, cu intenție, a pretins, în mod direct, inculpatului Gabriel Iulius Mardarasevici, și, în mod indirect, inculpatului Tiberiu Urdăreanu un procent de 10 la sută din valoarea contractului, pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții”, au spus procurorii anticorupție.

Conform anchetatorilor, acest lucru a avut la bază o înțelegere anterioară între Gheorghe Nichita, Mardarasevici și Urdăreanu.

„Aceștia din urmă au efectuat, cu sprijinul inculpatului Mihail Tănăsescu și al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dați cu titlu de mită). Demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta periodic drept mită pentru primarul municipiului Iași.

Concret, în perioada august 2013 – începutul anului 2015, inculpatul Gheorghe Nichita a primit o parte din suma totală promisă, beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice, în valoare de 20.000 de lei, plata, în cursul anului 2014, a serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea, de către Gheorghe Nichita și alți angajați ai Primăriei, împreună cu oameni de afaceri, printre care și inculpatul Mardarasevici, a unei deplasări în China – Beijing și Hong Kong, în valoare de 28.364 de lei, beneficii constând în reduceri de 30 – 40 la sută (în total, circa 15.100 de lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București”, au încheiat cei de la DNA.

Câteva luni deja executate de fostul edil al Iașului

La scurt timp de la declanșarea anchetei, Gheorghe Nichita a fost reținut, iar mai apoi a fost arestat preventiv. Fostul primar al Iașului a stat după gratii vreme de aproximativ 4 luni. În plus, Nichita a stat și în arest la domiciliu. În total, acesta a avut pe numele său măsuri privative de libertate din 29 octombrie 2015 până la 5 mai 2016 (aproximativ 8 luni, în total). Totodată, fostul primar al Iașului are aproape 64 de ani. Potrivit legislației, eliberarea condiționată în cazul închisorii poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat cel puțin 2/3 din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani. Mai mult, în cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune eliberarea condiționată după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depășește 10 ani.

Așadar, Gheorghe Nichita ar putea sta în închisoare maximum 1 an și 10 luni. De asemenea, dacă acesta va avea un comportament ireproșabil și va munci în penitenciar, ar putea fi pus în libertate chiar mai devreme de un an și jumătate. Pe de altă parte, fostul edil al Iașului mai este inculpat într-un alt dosar penal, care se află pe rolul Tribunalului Iași și în cadrul căruia este acuzat de abuz în serviciu. În cazul în care sentința i-ar fi nefavorabilă, lucrurile s-ar putea complica. În acest dosar, pronunțarea a fost amânată de judecătorii de la prima instanță pentru data de 1 septembrie 2020.

Comentarii
 • Marele proiect al Meditativului : NICHITA LA PUȘCĂRIE a fost finalizat ieri cu deosebit succes. Urmează noi proiecte civice la fel de importante și la fel de frumoase cum ar fi:: POPA MARICEL LA PUȘCĂRIE, LAICU LA PUȘCĂRIE SAU CAMELIA PE CENTURĂ SAU LA BORDEL !

 • Este puțin, foarte puțin. Omul și a făcut plinul, va executa maxim 2 ani apoi se va bucura de tot ce a ascuns. Acesta este omul numit român. Fățarnic, mincinos și ipocrit. Spun unii că a făcut multe pentru Iași. Nu domnilor și a făcut serviciul pentru care a primit salariul de primar ba chiar și ce nu trebuia de a ajuns la pușcărie. Într o ședință de Consiliu local se lauda cu cele două facultăți făcute și nu acceptă contre. Iată unde l au adus.

 • Praf in ochii proștilor, omul se aștepta la așa ceva asta este finalul pentru toate ,,sagețile,, folosite de partide și alte organizații i sa pregatit retragerea printr un proces de doi bani cu mult tam tam multă vrajeală seacă prostimea sa amuzat și a aplaudat Justiția cică si a facut treaba ha ha ha in mod normal dacă PSD rămânea la cârma omul stătea bine si linistit acasă și cu slujba de la CJI si poate si candida în câțiva ani ,dar având în vedere că PSD este in derivă actualul partid aflat la guvernare trebuie să sacrifice ceva ca sa de a exemplu la mulțime sa vada cinstea corectitudinea și grija fata de cei mulți și…in rest nimic spectaculos omul după doi ani sigur va fi liber la banii sai si sustinerea de care se bucură va avea condiții de ***** all inclusiv doar nu credeti ca sefii penitenciarelor sant numiti pe criterii de competență așa că dragilor nu va bucurați și nu va faceți griji în acest timp mai bine reflectati si gândiți logic vedeți cu ochii voștri cea a ce se întâmplă și nu mai haliți,,gogoși,, ca îngrașă. E posibil sa l vedem si in cartea de istorie ca martir peste câțiva ani .În jurul nostru totul e minciună ,deci totul e permis și atunci nimic nu i imposibil

 • Un TURNATOR nenorocit, un blestem pentru acest frumos oraş, care 2 facultăţi ? a făcut secţia de subingineri a fac. de Hidrotehnică, iar după anii 90 a luat diploma de ingineri pe bază de pile şi relaţii(dl Giurma, decanul fac. de Hidrotehnică era în consiliul de administraţie la RAJAC ), iar cu banii furaţi şi-a mai cumpărat o diplomă de economist.
  Pun pariu că are şi doctoratul acest individ…..

 • Banii sunt achitați integral, semafoarele sunt inteligente spre deloc. Poluarea din aceasta cauza continua. Se va elibera după un an, va papa linistit banii si ne va rade in nas.

 • „guru” ce a facut Chirica in 6 ani de mandat? A facut macar un sfert din ce a facut Nickita?? Nimeni nu zice, daca a furat la pyscarie, sunt de acord. Dar Chirica cu 4 case, ce a facut pebtru Iasi? La inceput invoca greaua mostebire, dar dupa 6 ani de Primar, Chirica tot nu stie sa faca semafoarele! Ce luderi mai are Iasul??? Oameni buni, toti fura, prost e cel prins!

 • Ai dreptate Iliescule, a făcut numai afaceri imobiliare, unde a fost un spaţiu verde a ridicat blocuri, să se ducă să i ţină de urît lui Nichita

 • Hai Chirica…! Hai și tu, că te asteapta Gigi.!..Curvă politică, ți-ai depășit maestrul la șmenuieli și șpăgi..Se sparge buba mare acuș…

 • dar PNL-istul ADOMNITEI CAND LA PUSCARIE???Asta a furat in 3 ani de mandat mai mult decat Nichita in 10 ani! Numai in dosarul ,, ALBUMUL,, a furat 200.000 lei din bugetul public al CJ Iasi fara a mai aminti de celelalte mite si afaceri. Dar fostul PNL-ist BODEA cand la puscarie pentru banii furati de la bugetul Aeroportului Iasi? Dar mafia autorizatiilor de constructii nelegale in Iasi, inclusiv PNL-istul Chirica cand la puscarie??? Si PSD-istul Popa sta cu un picior in groapa si unul pe pamant. Este un aviz pentru ieseni ATENTIE CU CINE VOTAM PE VIITOR , pana acum noi iesenii am votat numai puscariasi la Primarie si Consiliul Judetean Iasi. ATENTIE CU CINE VOTAM, ATENTIE NU NENOROCITI DIN NOU IASUL SI IESENII!

 • exclus la vot PNL, USR, PSD, voi vedea eu cu cine votez pana la urma…totusi prostimea credula, naiva, va vota cu puscariasi, incompetenti si ne va distruge din nou. PROSTIME ATENTIE CU CE HOTI PUSCARIASI VOTATI!

 • MARDARASEVICI, sper ca ai înțeles ce era de înțeles… gandeste-te, cand mai faci afaceri ilegale, ca ai deja un an cu suspendare. La fel si cei prin care faci afaceri ilegale, sa se gândească bine, ca altfel ajungeți lângă GIGI.
  Semnat, BUCUTA!

 • Deosebit primar , protector desāvârsit al blondelor din subordine(päzite chiar si de politzia localä…), mare, ilustru director la „rajac”, fiu de Dorohoi, un cult, fin, mare erudit , un rasat…De ce nu i-au dat 7 ani? Sau 12 -13 (ani ) împreunã cu chirica multe , mult prea multe case…

 • Deosebit primar , protector desāvârsit al blondelor din subordine(päzite chiar si de politzia localä…), mare, ilustru director la „rajac”, fiu de Dorohoi, un cult, fin, mare erudit , un rasat… Āsta chiar meritã mai mult…De ce nu i-au dat 7 ani? Sau 12 -13 (ani ) împreunã cu chiri-Ka multe , mult prea multe case…

 • In sfarsit…

  Intr-o tara civilizata, cu apa calda i se confisca si averea construita din spaga si luare de mita nu doar lui ci tuturor care s-au imbogatit nesimtit din asemenea practici…

 • fara Alexe taietorul de lemne la CJ Iasi prietenul lui Adomnitei, fara Chirica la Primaria Iasi a distrus orasul cu blocuri si mafia autorizatiilor, nu vrem alti puscariasi! fugiti, ascundeti-va plecati din calea noastra hotoilor

 • In şir indian sa-i aliniem pe toti. A cazut mai rau decit era cind s-a cocoțat -asta-i cind dai putere nebunului (SI MULTI SUNT FRATE !) La puscarie tot pe banii nostri vor sta si neavind rusine putin le pasa de imaginea şifonata.Noi sa primim inapoi ce au furat pt ca vietile multor ieseni au distrus acesti parveniți Cine a spalat drumul pina la puscarie sfintului Gh cum aiura; ca la nunta lui fii-sa ne-a cheltuit banii pe sampon stradal ?!.

 • Încet dar sigur PSD se îndreaptă sigur spre coșul de gunoi al istoriei. Ostaficiuce, nu te întâlnești la pușcărie cu mentorul tău, asa cum te întâlneai acum doi ani cu el la stadion și-i dădeai raportul?

 • Încet dar sigur PSD se îndreaptă sigur spre coșul de gunoi al istoriei. Ostaficiuce, nu te întâlnești la pușcărie cu mentorul tău, asa cum te întâlneai acum doi ani cu el la stadion și-i dădeai raportul?

Adauga un comentariu