National

Fostul sef DGIPI, audiat la DNA – UPDATE

Publicat: 15 feb. 2016
1
UPDATE 12:38 – „Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Gheorghe Nicolae, chestor principal de politie, la data faptelor sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) cu rang de secretar de stat, cu privire la savarsirea infractiunilor de complicitate la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata si doua infractiuni de deturnare de fonduri, dintre care una in forma continuata (11 acte materiale), Nicolae Gabriel Pavel, comisar sef de politie, la data faptei sef al Serviciului Juridic din cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI), cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, Danut Marian Iacob, comisar sef, la data faptei sef al Diviziunii Administrative in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI), cu privire la savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, in forma continuata (3 acte materiale) si Nelu Zarnica, chestor principal de politie, la data faptei adjunct al sefului Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) cu rang de subsecretar de stat, cu privire la savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, in forma continuata (2 acte materiale).
Potrivit ordonantei prin care s-a dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii anterior mentionati, exista aspecte care arata ca, in vara anului 2015, suspectii Nicolae Gheorghe, in calitate de secretar de stat in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna si Pavel Gabriel-Nicolae, sef al serviciului juridic, prin intocmirea documentatiei aferente, au contribuit la achizitionarea unor bunuri din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, fara ca acestea sa fie folosite la acest tip de activitati. Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea bunurilor din fondurile operative, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie. Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative.
In perioada 21 august – octombrie 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, in aceeasi calitate, a schimbat destinatia folosintei bunurilor respective, achizitionate in modalitatea de mai sus. In perioada 2014 – 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, in calitate de secretar de stat si ordonator de credite in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, in mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumei de 238.173,47 lei, alocata institutiei pentru fonduri operative, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative. In aceeasi maniera au procedat cu suma totala de 14.353,51 lei si suspectii Zarnica Nelu si Iacob Marian-Danut, in calitate de ordonatori de credite in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna. Suspectilor Nicolae Gheorghe, Pavel Gabriel Nicolae, Iacob Marian Danut si Zarnica Nelu li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala”, se arata in comunicatul DNA.

Vezi si Demiteri masive in randul prefectilor din tara 
 

STIRE INITIALA – Fostul sef DGIPI este audiat, in aceasta dimineata, la sediul DNA, intr-un dosar de coruptie. Nicolae Gheorghe a fost demis, in data de zece februarie, de premierul Dacian Ciolos, din functia de sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Decizia premierului a fost facuta miercuri pe baza unor legi privind organizarea si functionarea Guvernului si a ministerelor precum si stabilirea unor masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale.
Adauga un comentariu