Sport

Fotbalul ca afacere! Steaua a luat 35 de milioane de euro în ultimii 3 ani doar din transferuri

Publicat: 02 sept. 2016
1

Steaua a ratat titlul în sezonul trecut al Ligii 1, dupa ce nu a prins nici grupele vreunei cupe europene, dar a avut parte de o vara de vis. O vara în care a vândut, pe bani foarte multi, patru dintre titularii de baza.

Practic, este cea mai buna perioada de mercato, din punct de vedere al vânzarilor, pe care a traversat-o gruparea ros-albastrilor în toata existenta sa. Într-o perioada în care se lupta pentru redobândirea identitatii, Steaua reprezinta în continuare un nume important pe piata europeana. În numai câteva luni, vicecampioana si-a atras în cont suma de 13.450.000 de euro, iar aceasta poate creste considerabil în lunile care urmeaza.

Capul de afis al verii l-a reprezentat cedarea lui Nicusor Stanciu la Anderlecht pentru suma certa de 7,8 milioane de euro, la care se mai pot adauga alte doua milioane de euro în cazul în care Anderlecht va ajunge de doua ori în grupele Champions League pe durata contractului iar fostul ”decar” va bifa cel putin 50% din meciuri.

Tot la Anderlecht a plecat si Alexandru Chipciu, dar pe o suma mult mai mica, totusi deloc de neglijat, este vorba de 3 milioane de euro.

Este pentru prima data în istoria clubului, înfiintat la 7 iunie 1947, când se pot face încasari de peste 15 milioane de euro. Pâna acum, vara lui 2013 si 2014 au fost cele mai bune pentru fosta grupare din Ghencea. În urma cu trei ani, Vlad Chiriches era cumparat de Tottenham pentru 9,5 milioane de euro, în timp ce Rusescu semna pentru Sevilla în schimbul a 2,2 milioane de euro.

Un an mai târziu, Steaua n-a mai avut încasari asa de mari, dar tot au fost notabile. Gardosl-a urmat pe Chiriches în Premier League, dar la Southampton, pentru 6,8 milioane de euro iar Mihai Pintilii lua drumul Arabiei, la Al Hilal, pentru 2,4 milioane de euro.

Asadar, Steaua a ratat potul cel mare din grupele Champions League, dupa ce a fost ”zguduita” de titanul Manchester City, dar si-a facut reteta financiara din vânzarea jucatorilor. În conturile clubului mai pot intra aproximativ doua milioane de euro daca Hamroun, la Al Sadd, si Cojocaru, la Crotone, nu vor dezamagi si vor fi achizitionati definitiv.

Ce a vândut Steaua vara aceasta

Fernando Varela la PAOK Salonic – 1,4 milioane euro
Alexandru Chipciu la Anderlecht – 3 milioane euro (+ 150.000 de euro daca belgienii ajung în Champions League sezonul viitor)
Nicole Stanciu la Anderlecht – 7,8 milioane euro (+ 2 milioanme euro, daca Anderlecht se califica de doua ori în Champions League pe durata contractului, iar mijlocasul joaca în peste 50% din meciuri)
Jugurtha Hamroun la Al-Sadd (împrumut) – 1 milion euro (+ 1 milion euro, daca transferul devine definitiv)
Valentin Cojocaru la Crotone (împrumut) – 250,000 euro (+ 750,000 euro, daca transferul devine definitiv)

Total: 13,45 milioane euro (17,35 milioane euro)

Adauga un comentariu