Sport

Fotbalul poate duce la impotenta

Publicat: 07 iul. 2013
1

Urologii ii avertizeaza pe impatimitii balonului rotund ca loviturile de cap sunt periculoase si pot afecta functia erectila. Se pare ca practicarea regulata a fotbalului este uneori riscanta, scrie 20minutes.ch.
Un jucator profesionist din Bundesliga, prima divizie a campionatului german, s-a dus recent la doctor, plangandu-se de scaderea libidoului si a vigorii sexuale. Urologii au constatat la sportivul de 27 de ani un nivel insuficient al hormonului LH si de testosteron. Primul este produs de hipofiza si declanseaza producerea de testosteron, responsabil de dorinta sexuala si de „virilitatea” masculina. Medicii de la Institutul Max Planck din Munchen au gasit in cele din urma explicatia: lovirea mingii cu capul in mod repetat a afectat atat de mult hipofiza jucatorului, incat hormonii mentionati nu mai sunt produsi in cantitate suficienta. Pacientul german joaca fotbal de la sapte ani. De-a lungul carierei, el a lovit mingea cu capul de circa 500 de ori pe saptamana, lucru care i-a provocat micro-leziuni ale hipofizei. „Mai multe mici traumatisme cranio-cerebrale pot duce la pierderea functiilor cerebrale, ceea ce poate afecta si hipofiza si, prin urmare, functia testiculara”, spune Michael Wolff, seful departamentului ginecologie, endocrinologie si medicina reproducerii la Spitalul universitar din Berna.
Se pare ca nu conteaza atat numarul loviturilor de cap, ci duritatea lor, arata Christoph Kraft, specialist urolog din Olten. Amatorii de fotbal risca asadar sa aiba probleme. Specialistii tin sa sublinieze insa ca este nevoie de mai multe mici traumatisme ca sa se poata vorbi de afectarea hipofizei, incheie 20minutes.ch.

Adauga un comentariu