News Flash:

Foto; cabanosul din naveta de la magazinul Nedacom din Siraj si dr. Vasile Hritcu, directorul Directiei Sanitar Veterinare

20 Noiembrie 2002
700 Vizualizari | 0 Comentarii
Cabanosul cu amoniac

•Piata ieseana a preparatelor din carne este din nou invadata de produse de proasta calitate fabricate in judetul Botosani •Cabanosul produs de Tricon SRL din Botosani are in compozie amoniac peste limita admisa si materie prima de o calitate necorespunzatoare •Firmele din judetul amintit reintroduc in procesul tehnologic preparatele din carne cu termenul de valabilitate depasit

Piata Iasului este invadata de preparate din carne contrafacute aduse de diferite societati din judetul Botosani. Unul dintre punctele de desfacere a acestor produse este magazinul "Nedalcom" din Siraj. De catva timp, inspectorii sanitar veterinari au descoperit o adevarata retea de traficanti care comercializeaza preparate din carne in a caror compozitie sunt introduse produse cu termenul de valabilitate depasit. "De cativa ani, anumite firme din Iasi care produc sau comercializeaza preparate din carne au adus materie prima din import (carne de pasare, organe de porc, vita, MDM) la termene de valabilitate limitate. Am intervenit atunci pentru a interzice folosirea acestor produse in compozitia preparatelor din carne. In asemenea conditii, agentii comerciali au vandut materia prima unor ateliere de preparate din carne de la Botosani. Repet, materia prima din import avea o calitate necorespunzatoare. In schimbul materiei prime, agentul economic a primit preparate din carne. Astfel, s-a produs un stoc de produse din carne ce a supraaglomerat piata. Agentii economici din Botosani au retras de la comercializare marfa cu termenul de valabilitate depasit si au reintrodus-o in fabricatie. Din aceasta cauza avem pe piata preparate din carne de proasta calitate", ne-a declarat dr. Vasile Hritcu, directorul Directiei Sanitar Veterinare.

Cabanos cu miros de urina

Zilele trecute, un cetatean a cumparat un kilogram de cabanos din magazinul respectiv. Acasa, T.S. a constatat ca produsul avea un miros intepator de urina. "Sotia le-a dat copiilor sa manance din cabanos si i-au spus ca are un gust ciudat. Am examinat produsul si nu mi s-a parut ca ar fi ceva in neregula. Cand sotia a pus la prajit cateva bucati de cabanos in bucatarie mirosea a urina. Atunci mi-am dat seama ca produsul contine ceva dubios. Cabanosul a fost cumparat de la magazinul Nedalcom din Siraj", a declarat T.S.. Cumparatorul a dus produsul la Directia Sanitar Veterinara pentru efectuarea analizelor de laborator. In urma cercetarilor s-a constatat ca preparatele din carne provin de la societatea "Tricon" din judetul Botosani.

Controale severe

Analizele de laborator au evidentiat o depasire a concentratiei de amoniac din produs, ceea ce a determinat aparitia mirosului. De asemenea, in compozitia cabanosului s-a folosit materie prima de calitate necorespunzatoare. Directorul Vasile Hritcu, a declarat: "Conform rezultatelor analizelor de laborator produsul se incadreaza in parametri stabiliti de Ministerul Sanatatii si Familiei. In schimb, am depistat ca limita maxim admisa la amoniac a fost depasita, ceea ce a dus si la aparitia acelui miros intepator. In compozitia produsului s-a folosit si materie prima cu o calitate necorespunzatoare. Vom efectua controale foarte severe in unitatile de desfacere a produselor din carne care se aprovizioneaza de la Botosani. Ne confruntam cu mari probleme in ceea ce priveste calitatea preparatelor din carne produse de firmele de pe raza judetului Botosani". Foarte multe magazine alimentare din Iasi se aprovizioneaza cu preparate din carne de la producatori din Botosani.
Magda OLTEANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1278 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015324 (s)