Arte vizuale

Fotografi celebri si atelierele lor din Iasi – FOTO

Publicat: 07 iul. 2013
Se cunosc foarte putine despre fotografii ce au imortalizat instantanee minunate ,si clasa de mijloc a secolului IXI din Iasi
Nestor Heck a fost cel mai faimos fotograf din Iasi pe la mijloc de secol al XIX-lea.
Familia lui Nestor Heck era din Strigoniu Ungaria . Se pare ca el a sa nascut in Esztergom, Ungaria. Intre februarie 1846 pana in 1850 Nestor Heck avea un laborator de facut Daguerrotype in Transilvania,. El a inceput sa lucreze la Iasi, de pe la inceputul anilor 1850, si a continuat sa faca fotografii , pana la moartea sa, in iunie 1912.Pentru o perioada pe la sfarsitul lui 1850 si inceputul anilor 1860), a lucrat impreuna cu fratele lui Ion (sub marca a fost „Heck Frères„(Fratii Heck). In 1886 Iasi realizeaza mai multe fotografii cu Catedrala Mitropolitana din Iasi , aceaste fotografii fiind trimise la Marea Expozitie de la Paris(1889) si obtine mentiunea de onoare (Diploma of Honour of the International Exhibition in Paris).
El a avut mai multe adrese. Datele referitoare la ei sunt rare si uneori confuz. Principala confuzie este faptul ca strada principala din Iasi (Grand Rue, Strada Mare), avea mai multe segmente, care mai tarziu au fost numite in mod diferit si ca el a avut adrese diferite, pe aceasta strada. Voi incerca sa puna o oarecare ordine a faptelor pe care le-am aflat (mai ales in cartile lui Ion Mitican) cu privire la aceasta problema, pana in prezent:
– primul studio foto cunoscut al lui Nestor a fost situat pe strada Sfantul Spiridon (in casa Renickepe ? la 1872 ) 
– Dupa 1872, sa mutat la al doilea studio, intr-o camera a Casa de banca Neuschotz („Dughenele bancii”), desi cladirea a fost prima pe strada Golia (numerele viitoare 83 si 85 (unde apar fotografii chiar si din 1901 ), astfel cum a fost la colt cu Rue Grand, adresa a fost mentionata tot Strada Mare (Grand Rue), (in 1883 avea deja mutat studioul din Strada Mare pe Lapusneanu. Se pare ca, in noaptea de 30 spre 31 ianuarie 1890, cladirea unde avea studioul a fost mistuita de un incediu puternic, astfel incat Nestor Heck a trebuit sa se mute.
Temporar, dupa incendiu, sa mutat, pentru o scurta perioada de timp in hotelul situat peste drum pe aceiasi strada (la acel moment Hotel Europa- Mai tarziu, el sa mutat, pentru totdeauna, pe segmentul de strada numita Strada Mare (Grand Rue), care mai tarziu a fost numit strada Lapusneanu (nr.42) (in casele lui Elena Pastia) unde a existat anterior un Studio Foto condus de catre Schivert si Bisenius).
Atelierul sau a fost activ chiar si dupa moartea sa, in 1912, ce a fost condus de Salvador Scutari, dar sub marca Nestor Heck ce a fost mentinuta pana in 1921.
Multe portrete istorice ale clasicilor literaturii romane se datoreaza Studio Foto Nestor Heck (Alecsandri, Creanga, Eminescu). In 1889, el a primit o Diploma de Onoare a Expozitiei Internationale de la Paris.
Urmatorul fotograf dupa numarul de poze este: Bernhard Brand ce activa in Iasi, chiar si inainte de 1860. Intre 1865 si 1885 sa asociat cu Josef Eder. Bernhard Brand si Josef Eder, si studioul lor avea sucursale in Iasi si Lemberg (Lvov), unde Josef Eder era cunoscut ca ar fi lucrat acolo . Mai tarziu Bernhard Brand era singur la Studioul Foto din Iasi . Probabil filiala din Iasi a fost sau era condusa doar de Brand.
Urmatorul fotograf: Felix Swiatoniowski avea Studioul Foto in Piata Primariei (Piata Sfatului), („in propria casa” dupa cum se poate vedea de pe verso fotografiilor lui).El era si Fotograf al Curtii Regale de Romania din 1883. El folosea la inceput ca chenar culorile negru cu rosu, (1886-1888), apoi a folosit un „alb-rosu .
Siegmund Packer pe la inceputul anilor 1900
Atelierele sau Studio Foto Fanchette se aflau pe Str.Lapsneanu la numarul 6.
Studio Foto H.Chaland avea adresa pe Strada Lapusneanu la numarul 10-12 pe la inceputul anilor 1900
Fotograful Lazar Czollak isi avea atelierul pe Strada Mare („vis-a-vis de Mitropolie”)pe la anii 1871
Studioul fotografului H.Kneller, activ in Iasi, pe la inceputul anilor 1860 tot pe Strada Mare.

sursa: facebook/ Iasi ( Istoric Oras)


loading...

Adauga un comentariu