Actualitate

Fotografie unica a scriitorului Ion Creanga descoperita la Iasi – FOTO

Publicat: 31 mart. 2014
O fotografie unica a fost descoperita la Iasi, aceasta infatisandu-l pe scriitorul Ion Creanga, in timp ce se afla la Slanic Moldova. Imaginea a fost realizata in anul 1885, alaturi de scriitor fiind fotografiati si doi cunoscuti. Fotografia este considerata o raritate, intrucat exista foarte putine imagini care il surprind pe marele scriitor.
Specialistii au descoperit recent ca in patrimoniul Muzeului Literaturii Romane Iasi se regaseste o fotografie care il surprinde pe scriitorul Ion Creanga, alaturi de A.C. Cuza (stanga) si N.A. Bogdan (dreapta). Este vorba de o copie dupa o ferotipie realizata la Slanic Moldova in anul 1885, cand Ion Creanga se afla acolo pentru tratament, si reprezinta una dintre putinele fotografii ce il infatiseaza pe povestitor.
„Ferotipia, de care pomeneste N.A. Bogdan in „Povesti si bazaconii din Moldova” (Bucuresti, 1923), ramane in istoria ilustrata a personalitatilor literaturii romane drept una ce nu dezminte jovialitatea specifica lui Creanga”, spun muzeografii ieseni. 
„Intr-una din zile, venind un fotograf care poza pe tinichea – fotografie asa-zisa americana – invitai de mai multe ori pe Creanga sa-si scoata poza. Dar mai tot deauna imi raspundea: „Decat sa dau un francusor ca sa ma vad lat pe tinichea, mai bine cumpar cu el un cosulet de branza sau de pastravi si mi-a prii mai bine decat tinicheaua…Intr-o zi, insa, aflandu-se si cu dl. A.C. Cuza, il hotarai sa ne pozam tustrei in grupa. Ne asezaram intr-un tufis de langa sala de cura, Creanga stand in picioare, indarat si noi pe o banca, eu la stanga, Cuza la dreapta lui”.
„Ferotipia secolului al XIX-lea era una dintre cele mai ieftine si accesibile forme de a detine o fotografie. Realizata la targuri, balciuri sau pe strada, aceasta nu necesita cunostinte temeinice de optica, chimie, oricine putand sa o faca. Atelierele importante ale vremii erau detinute in special de artisti pictori-fotografi, care nu faceau compromisuri in practicarea artei lor. Faptul ca Siegmund Packer vede o oportunitate in multiplicarea in atelierul sau a celebrei ferotipii descrise de N.A. Bogdan demonstreaza perspectiva geniala pe care a avut-o acesta in istoria fotografiei, lasandu-ne astazi mostenire una dintre putinele reproduceri ale unei imagini memorabile. Fotografia are si o alta latura memoriala prin dedicatia si insemnarile de pe verso: „Lui V.A. Gheorghita – 15/28 Februarie 1914, Iasi, Radu Manoliu; Copie dupa originalul din 1885 la Slanicul din Moldova A.C. Cuza, I. Creanga, P – Bogdan (sic)”.
Adauga un comentariu