Actualitate

Fotoreporterul nostru a avut probleme incercind sa-l fotografieze pe directorul de la DADJ

Publicat: 11 iul. 1999

•Cit de sus a ajuns mafia de la Drumuri judetene? •Tanasoiu a vizat aberatiile contabile ale afacerii „miliarde pentru masini oficiale” •Cheltuielile DADJ sint parafate de presedintele Vladimir •Tanasoiu, dar activitatea este coordonata de vicepresedintele Constantin Stentel •Parchetul a fost sesizat ieri de neregulile de la DADJ

Scandalul izbuncit recent la Directia de Administrare a Drumurilor Judetene a scos la iveala cheltuieli imense ale institutiei. Miliarde de lei au ajuns in conturile unor firme furnizoare, fara ca pentru achizitionarea de materiale sa fi fost organizate licitatii. Demn de interes este cine se ascunde in spatele acestor afaceri pe banii statului. Din nefericire, cea care a dat in vileag neregulile de la DADJ a fost trimisa in somaj, iar ieri unul din pionii afacerii a fost lasat singur cu actele contabile, dupa plecarea controlului ordonat de presedintele CJ, Vladimir Tanasoiu.

Stentel isi critica seful

Dupa trei ani de „guvernare” in fruntea Consiliului Judetean, vicepresedintele Constantin Stentel a ajuns la concluzia ca „nu sint multumit de activitatea CJ si nici a Directiei de Administrare a Drumurilor Judetene pentru ca nu exista corelatii intre necesar si buget”. Vicepresedintele Stentel, care tuteleaza DADJ, a recunoscut ca „suma cheltuielilor a fost depasita, pe anul trecut, cu 11,5 miliarde lei, dar decontarile sint semnate de catre presedintele CJ, Vladimir Tanasoiu. Eu numai tangential ma ocup de activitatea DADJ”. In prezent, debitul a fost diminuat la jumatate datorita eforturilor conducerii CJ.

Experimentul xAsfalt italiana a costat directia milioane de lei

Aflata in subordinea Consiliului Judetean, Directia de Administrare a Drumurilor Judetene a cheltuit pentru intretinerea masinilor din dotare (6 la numar), in perioada ianuarie 1998 – inceputul lunii mai, peste un miliard lei. CJ, pentru intretinerea a 5 autoturisme (combustibil, piese de schimb, reparatii) a cheltuit, pe tot anul 1998, aproximativ 720 milioane lei. Pentru ca tocmai sarbatorea un coleg, Emil Adam, contabilul sef al CJ, acompaniat de vicepresedintele Stentel, nu a putut furniza cifra exacta a fondurile destinate, anul trecut, parcului auto.
Dintr-un anumit punct de vedere, drumurile DADJ sint jutificate mai ales ca acestea au depasit frontierile tarii. In 1998, in perioada 1-12 mai, directorul DADJ, Silvian Ciuta, insotit de consilierul judetean Florin Cercel a facut o deplasare in Italia, pentru un schimb de experienta. Deplasarea a fost efectuata cu autoturismul Espero din dotarea DADJ. Schimbul de experienta cu o firma italiana s-a soldat doar cu un experiment asfaltic in aprilie 1999, pentru care bineinteles directia si implicit CJ a platit cu bani grei firma italiana. Aceeasi tentativa a avut loc si in Germania, cind directorul Ciuta a intreprins o excursie de afaceri, in 1997, tot cu autoturismul Espero.

Soferul Directiei de Drumuri a fost lasat singur cu actele contabile ale directiei

Potrivit declaratiei vicepresedintelui Constantin Stentel, „cei vinovati vor trebui sa plateasca”. Controlul care se deruleaza la Directia de Administrare a Drumurilor Judetene este realizat de doi revizori contabili ai Controlului Financiar de Gestiune din cadrul Consiliului Judetean. In conditiile in care neregulile sesizate vor fi si constatate de catre CFG, responsabilii CJ vor trebui sa dea socoteala. Pina la finalizarea verificarilor, „parchetul a fost sesizat de aceste nereguli la DADJ”, conform declaratiei economistei Mihaela Marculescu, salariata care a descoperit aceste nereguli. In alta ordine de idei, sursa citata a mai mentionat ca, „ieri, dupa plecarea celor care au facut controlul, femeia de serviciu a inlesnit intrarea in contabilitate a soferului Dorel Lucaci, care a ramas singur cu mai toate actele contabile; este foarte posibil ca astfel o parte din acte sa fie xcompletatex; practic, se pot terge astfel urmele matrapazlicurilor. Si in acest caz, a fost sesizat parchetul”.
Marcela DONCIUloading...

Adauga un comentariu