News Flash:

FPS - donator de fonduri

18 Martie 1999
907 Vizualizari | 0 Comentarii
Fortus SA Iasi
•Constituit de stat drept gestionar al averii proprii, Fondul Propietatii de Stat (FPS) a reusit, in 5-6 ani, cateva performante aproape incredibile - care pornesc de la deprecierea valorii firmelor de stat, continua cu inhibarea dezvoltarii si privatizarii si se termina cu cateva scandaluri legate de privatizarea unor firme importante.

Recentele masuri de marire a fiscalitatii, adoptate ca urmare a nevoii de lichiditati si de bani pentru buget, au fost lansate odata cu sloganul "stoparea pierderilor din economie". Care a fost rolul FPS in aparitia pierderilor, dar mai ales care au fost urmarile politicii FPS nu poate spune nimeni; la FPS domneste legea tacerii asupra subiectelor sensibile.

Actionar majoritar la firmele statului, FPS a avut parte de dividendele rezultate din activitatea economica. Din nefericire, "ce s-a intamplat cu acestea" este o intrebare ce pare uitata in favoarea unei alte probleme de actualitate - lichidarea firmelor cu pierderi.

Revenind la problema, conform declaratiilor date la timpul potrivit, numai in Iasi, in 1996, FPS a acordat credite pentru modernizare, retehnologizare si reorganizare cifrate la peste 60 miliarde de lei - care, la un curs de 4.000 de lei/USD, reprezinta circa 15 milioane de dolari. De miliardele respective au beneficiat 40 de societati cu capital majoritar de stat; printre acestea se numara Fortus SA Iasi (21 miliarde de lei - 5,2 milioane USD), Terom SA Iasi (8 miliarde de lei - 2 milioane USD), Iasitex SA Iasi (4,8 miliarde de lei - 1,2 milioane USD), Avicola SA Iasi (3,8 miliarde lei - 950.000 USD), Comtom SA Tomesti (1,4 miliarde de lei - 350.000 USD), Tomiris SA (2,6 miliarde lei), Sazpic SA Miroslava si Agmus SA Iasi (300 milioane de lei).

Incepand din 1997, odata cu schimbarea partidului de guvernamant, politica creditarii a fost suspendata. Evident, aceste credite urmau sa fie recuperate.
Rezultatele financiare ale celor creditati arata insa cam ce sanse sunt ca sumele acordate de FPS sa fie recuperate. Conform datelor existente la FPS, in 1996 Fortus SA nu a obtinut profit, iar din cele comunicate pentru 1997, Fortus SA a obtinut, in '97, la o cifra de afaceri de peste 204 miliarde de lei o rata a profitului de 0,227 la suta - deci 463 milioane de lei profit brut. in aceste conditii, pentru rambursarea creditului ar fi disponibili circa 100 milioane de lei, nivel la care Fortus si-ar stinge datoriile catre FPS Iasi in peste 200 de ani - fara a fi luata in calcul devalorizarea leului; acum, cele 21 de miliarde de lei primite de Fortus ar valora peste 60 de miliarde - iar datoriile s-ar stinge in 600 de ani.

In cazul Avicola SA Iasi, problema rambursarii creditului se va lua in discutie doar dupa ce firma va deveni (daca va deveni), profitabila. Dupa ce in 1996 a obtinut 489 milioane de lei profit brut, odata cu intrarea in vigoare a acordurilor CEFTA situatia firmei a ajuns la limita supravietuirii - iar acum firma este in reorganizare.

La Iasitex SA Iasi, profiturile sunt in scadere: 350 milioane de lei in 1996, sub 250 milioane in 1997. Presupunand ca nivelul acestora va ramane constant, pentru FPS raman cam 100 de milioane de lei - deci datoria poate fi rambursata in 48 de ani sau (daca se ia in calcul actualul curs al dolarului) in 150 de ani. Cam la fel se prezinta situatia si la Comtom SA Iasi (firma intrata in vrie, cu datorii mai mari decat capitalul social). Iar situatia economica a judetului arata, conform datelor statistice, o scadere accentuata a productiei si activitatii economice.

Intrebat despre rambursarea creditelor, directorul FPS Iasi, Felix Hrestic, a mentionat doar ca de problema se ocupa un departament special infiintat la FPS Bucuresti. "Daca este cazul, FPS Bucuresti va actiona in instanta pentru recuperarea creditelor acordate", a declarat acesta. Despre situatia economica a datornicilor, sau despre profiturile realizate de sectorul de stat, FPS Iasi stie cate ceva, dar datele nu pot fi facute publice.

Cu alte cuvinte, suntem invitati sa credem ce vrem; dar ceea ce arata cifrele indica doar ca banii sunt, in multe cazuri, pierduti. Problema este, pe de alta parte, morala: luate, ca dividende, de la firmele profitabile, sumele care au constituit aceste credite au fost acordate unor firme cu rezultate economice slabe. Rezultate minime.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fps tomiris sa cefta
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1259 (s) | 21 queries | Mysql time :0.020575 (s)