Vocea farmacistului

Fractura de sold

Publicat: 09 feb. 2012

Pentru persoanele in varsta, fractura de sold inseamna o schimbare majora a vietii. Cel mai probabil, va fi nevoie si de interventie chirurgicala iar recuperarea poate dura mai mult de un an. Activitatea si terapia fizica, dar si ajutorul famliei si al unui ingrijior vor contribui la recuperarea mobilitatii. Majoritatea fracturilor de sold sunt suportate de persoanele cu varsta peste 65 de ani. Cei care fac parte din aceasta grupa de varsta trebuie sa fie foarte atenti pentru a evita caderile..

Semnele si simptomele unei fracturi de sold includ: imposibilitatea persoanei de a se misca imediat dupa o cadere;  durere severa la nivelul soldului sau in zona inghinala;  imposibilitatea persoanei de a-si mentine greutatea pe piciorul din partea corpului in care a avut loc fractura;  rigiditate, vanatai si tumefiere locala;  scurtarea piciorului pe partea in care soldul a fost ranit;  orientarea in exterior a piciorului pe partea in care a avut loc fractura.

Caderile sunt principalele cauze de fractura de sold la adultii in varsta. Pe masura ce oamenii imbatranesc, oasele devin mai putin rezistente si sunt predispuse in mod natural, la rupere, chiar si in urma unui traumatism minor. Copiii si adultii tineri sunt mai susceptibili de a avea traumatisme la nivelul soldului.

Printre factorii de risc ce pot creste riscul fracturii de sold se numara: varsta (numarul fracturilor de sold creste substantial o data cu varsta); sexul  (aproximativ 80% dintre cazurile de fractura de sold sunt inregistrate la femei. Femeile pierd densitate osoasa intr-un ritm mai rapid decat barbatii deoarece scaderea nivelului de estrogen care survine o data cu menopauza, accelereaza pierderea de masa osoasa);  afectiuni medicale cronice (osteoporoza, hipertiroidia si tulburarile intestinale caracterizate prin absorbita scazuta de vitamina D si calciu); anumite medicamente; probleme de nutritie (lipsa din dieta a calciului si vitaminei D in tinerete reduce masa osoasa si creste riscul de fracturi mai tarziu, in viata);  lipsa activitatii fizice; tutunul si consumul de alcool.

O fractura de sold este un traumatism grav. Desi fractura in sine este tratabila, complicatiile pot pune in pericol viata unei persoane. Daca o persoana sufera de fractura de sold, ar putea fi necesara interventia chirurgicala. Alteori, medicul poate folosi un sistem extern de tractiune care va permite soldului sa se vindece. Cel mai mare risc in cazul folosirii acestui sistem este ca poate determina deteriorarea si slabiciunea muschilor, crescand probabilitatea de pierdere permanenta a mobilitatii.

In plus, tractiunea va mentine imobilizat, pe termen lung bolnavul, perioada in care se pot dezvolta cheaguri de sange la nivelul venelor picioarelor.Venele afectate pot fi localizate la suprafata pielii, cauzand tromboflebita superficiala sau pot fi localizate profund rezultatul fiind tromboza venoasa profunda. Dupa operatie, va fi dificil pentru bolnav sa faca singur multe dintre activitati, astfel ca poate fi necesara internarea intr-un centru de reabilitare, o perioada dupa operatie. Cu cat o persoana va fi mai activa, cu atat se va recupera mai repede.loading...

Adauga un comentariu