Sport

Francezii au simulat un atac terorist înainte de Euro 2016. Ce s-a întamplat la Bordeaux

Publicat: 05 apr. 2016

O simulare de atac terorist asupra unui fan-zone a avut loc luni seara în orasul francez Bordeaux, în vederea turneului final al Campionatului European, care va avea loc în aceasta vara în Franta, între 10 iunie si 10 iulie. Aproximativ 600 de pompieri, jandarmi, politisti, militari, specialisti în deminare si medici au fost mobilizati cu aceasta ocazie. Scenariul exercitiului a prevazut un atac kamikaze, urmat de o luare de ostatici.

Conform Ministrului francez al Sanatatii, Marisol Touraine, prezenta la Bordeaux, exercitiul a permis autoritatilor sa stabileasca „cum se pot ocupa de un numar important de victime într-o regiune în care mijloacele spitalicesti nu sunt de aceeasi natura ca la Paris”. Tot luni, stadionul „Geoffroy-Guichard” din Saint-Etienne a fost teatrul unui exercitiu de securitate, în cadrul caruia a fost simulat un posibil atac terorist pe durata Euro 2016. Aproximativ 120 de pompieri, 60 de politisti si 20 de angajati ai serviciilor de urgenta, alaturi de 450 de figuranti, au participat la acest „exercitiu de punere în situatie operationala simulata (MESOS) EURO 2016„.

În cadrul scenariului acestui exercitiu în marime naturala, o drona a dispersat un produs chimic asupra tribunei stadionului, în timpul meciului, înainte de a se prabusi. În incident au fost implicate 262 de persoane, 36 dintre acesta fiind tratate de serviciile interventie în caz de urgenta si 14 în urgenta absoluta, a precizat prefectul de Loire, Evence Richard.

Obiectivul l-a reprezentat „testarea coordonarii între diferite servicii”, a explicat pentru AFP locotenent-colonelul Bertrand Bray, din cadrul Serviciului departamental pentru incendii si prim ajutor (SDIS) din Loire, care a oferit detalii referitoare la exercitiul de la Saint-Etienne. Autoritatile franceze sunt în alerta dupa atentatele teroriste care au avut loc în capitala Frantei, pe 13 noiembrie, soldate cu 130 de morti si peste 350 de raniti.

La finele lunii martie, primul ministru francez Manuel Valls a asigurat ca zonele rezervate suporterilor (fan-zone) si stadioanele care urmeaza sa gazduiasca meciurile de la Euro 2016 vor fi „securizate” pe durata competitiei. El a afirmat ca „Franta este o mare tara moderna, capabila sa asigure securitatea cetatenilor sai si sa faca fata amenintarilor teroriste”.

Selectionata Frantei va întâlni reprezentativa României pe data de 10 iunie, pe Stade de France, în partida de deschidere a Euro 2016. România va mai juca împotriva Elvetiei, pe 15 iunie (la Paris), si contra Albaniei, pe 19 iunie (la Lyon).loading...

Adauga un comentariu