Sport

Francezii se pregatesc pentru cel mai rau scenariu. Trei simulari de atentate teroriste pe Stade de France

Publicat: 01 iun. 2016

Aproximativ 500 de persoane au fost implicate, marti dimineata, pe Stade France, într-o simulare de atentate pentru a se testa capacitatea de reactie în fata celui mai rau scenariu, cu zece zile înainte de debutul Campionatului European de fotbal din Franta, informeaza AFP.

În jurul orei 9:40, portavocile au început numaratoarea inversa: 5, 4, 3, 2, 1…O falsa bomba a explodat. Sunt auzite strigate, urmate de sirenele ambulantelor. Prima faza a exercitiului de gestionare a crizei „multi-atentate” si „multi-site”-uri, organizat în incinta-regina a Campionatului European de fotbal, în nordul Parisului, a debutat cu aproximativ 250 de figuranti si 200 de membri ai fortelor de ordine (politisti, pompieri, personal de interventie).

Scenariul de simulare a ramas deschis pâna la finalul operatiunii, la jumatatea zilei, pentru a plasa participantii în cele mai reale conditii, obiectivul fiind acela de a exista o coordonare cât mai precisa „pentru ca ziua J sa functioneze bine”, a precizat purtatorul de cuvânt al pompierilor din Paris, Gabriel Plus.

Subiectul este în mod special sensibil. Sapte partide de la Campionatul European se vor disputa pe Stade de France, între care Franta – România, în meciul de deschidere de pe 10 iunie si finala, la sapte luni dupa atentatele din 13 noiembrie care au avut loc în împrejurimile aceluiasi stadion, soldate cu un mort si zeci de raniti.

„Disfunctionalitati constatate” – cuvintele folosite de ministrul de interne Bernard Cazeneuve – în timpul finalei Cupei Frantei, din 21 mai, au generat nelinisti în privinta dispozitivului de securitate. Multimi adunate la porti, fumigene introduse în ciuda controalelor si o iesire de la meci în gaze lacrimogene: autoritatile au fost nevoite sa recunoasca faptul ca dispozitivul a cedat.

Marti, Statele Unite au avertizat ca EURO 2016 reprezinta o „potentiala tinta” pentru atentate „teroriste”, într-o nota a departamentului de Stat asupra riscurilor de calatorie în toata Europa. Guvernul francez considera, de asemenea, ca EURO 2016 constituie „o potentiala tinta atractiva” pentru „organizatiile teroriste” sau „persoane radicalizate”.loading...

Adauga un comentariu