Secretele istoriei

Francisc al II-lea al Frantei in primii ani de viata

Publicat: 19 ian. 2015

A fost fiul lui Henric al II-lea al Frantei si al Caterinei de’ Medici si apartinea ramurii Valois-Angoulême din Dinastia Capetienilor. Francisc s-a nascut in 19 ianuarie 1544, unsprezece ani dupa celebrarea casatoriei parintilor sai. A primit prenumele in onoarea bunicului sau Francisc I al Frantei si a trait primii ani la Castelul Saint-Germain-en-Laye. A fost botezat in 10 februarie 1544, nasii sai au fost bunicul sau Francisc I si papa Paul al III-lea, iar nasa sa a fost stra-matusa lui, Margareta de Navara.

Vezi si Gaston Jean-Baptiste, fiu al Frantei

Cu aceasta ocazie Francisc este numit cavaler. La doar doi ani devine guvernator de Languedoc, iar anul urmator in urma decesului bunicului sau, devine Delfin al Frantei. In 27 ianuarie 1548 este semnat acordul pentru logodna care il lega de Maria Stuart, cu doi ani mai mare decat el; aceasta era regina Scotiei si nepoata pe parte materna a lui Claude I de Guise, primul duce de Guise. Casatoria lui Francisc cu Maria Stuart, a fost organizata de tatal sau Henric al II-lea al Frantei in 1548 si era foarte avantajoasa. Maria Stuart fusese incoronata regina a Scotiei la Castelul Stirling in 9 septembrie 1543, la varsta de noua luni, ceea ce l-ar fi facut pe Francisc rege consort al Scotiei si ar fi unit doua regate intr-o singura coroana.

Vezi si Marie Touchet, metresa regelui Carol al IX-lea al Frantei

Ratificat acordul matrimonial in 1548, Maria de Guise regenta a Scotiei o trimite pe fiica sa la curtea Frantei pentru a fi crescuta si educata pana la casatorie. In 24 aprilie 1558, Francisc in varsta de paisprezece ani se casatoreste cu Maria Stuart regina scotienilor, o uniune care dadea viitorului rege al Frantei tronul Scotiei si posibilitatea de a revendica tronul Angliei.loading...

Adauga un comentariu