National

Frans Timmermans, mesaj pentru Romania: „Nu diminuati lupta impotriva coruptiei!”

Publicat: 15 mai 2019
1

Vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, miercuri, pentru Antena 3, ca nu trebuie adoptata legislatia care sa modifice cadrul legal pentru lupta impotriva coruptiei.

"Am scris o scrisoare presedintelui, presedintilor celor doua camere ale Parlamentului si prim-ministrului ca avertisment prin care sa le spun ca nu este prea tarziu, inca puteti rezolva asta, nu adoptati aceasta legislatie, nu diminuati lupta impotriva coruptiei, nu mergeti in acea directie, ci implementati recomandarile pe care Comisia vi le-a trimis.

Aceasta este propunerea Comisiei Si ceea ce cred ca este nou aici este prevenirea. Sper ca in viitoarea Comisie sa putem face mai multa munca de prevenire, pentur ca asta este mai bine decat sa corectezi dupa.

Cred ca Articolul 7 este foarte folositor si foarte important. Procesul este in desfasurare in Consiliu, atat in cazul Poloniei, cat si al Ungariei. Dar, in privinta Romaniei inca este o sansa sa oprim lucrurile sa se intample. Pentru ca Parlamentul a adoptat legislatia, dar nu a fost inca aplicata. Eu incerc sa conving institutiile din Romania sa nu faca acesti pasi", a spus Frans Timmermans, intr-un interviu acordat jurnalistei Sabina Iosub.

Frans Timmermans le-a trimis vineri autoritatilor romane o noua scrisoare in care isi exprima ingrijorarea fata de evolutiile referitoare la statul de drept in Romania.

Scrisoarea este adresata presedintelui Klaus Iohannis, presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si premierului Viorica Dancila.

"Principala ingrijorare se refera la evolutiile care interfereaza cu independenta sistemului judecatoresc si combatarea eficienta a coruptiei, inclusiv protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene si in special amendamentele recent adoptate la codurile penale ce risca sa creeze o situatie de impunitate de facto pentru infractiuni. Posibila legislatie care permite apelurile extraordinare ar agrava suplimentar situatia statului de drept.

Daca nu sunt adoptate rapid imbunatatirile necesare sau daca sunt luate alte masuri negative, precum promulgarea ultimelor amendamente la codurile penale, Comisia va activa fara intarziere cadrul pentru protejarea statului de drept si va suspenda Mecanismul de Cooperare si Verificare. De asemenea, Comisia isi rezerva atributiile de gardian al Tratatelor si nu va ezita sa lanseze rapid procedura de infringement daca este necesar.

Obiectivul Comisiei ramane de a ajuta autoritatile romane sa gaseasca solutii privind problemele statului de drept. Comisia ramane pregatita sa se angajeze intr-un dialog constructiv si activ cu autoritatile romane si sa lucreze impreuna pentru o Romanie mai puternica in Uniunea Europeana", a declarat purtatorul de cuvant al CE, Margaritis Schinas.

Comentarii
  • Dacă auzeam pe Herr Frans, acu vreo douăj de anișori, mai că îl credeam. Însă, am trăit sub băsănău, favoritul și protejatul lor, la suspendările consecutive. Când țara se zguduia de hoții și abuzuri, iar justiția noastră, oarbă fiind, se ocupa cu răfuielile cu opoziția. Cu puterea băsistă – niciodată. De aia zic, ceea ce face Bruxelles-ul acum se cheamă o dublă crimă. Prima e maimuțărirea actului de justiție, care n-are ce căuta în gura politicienilor. În plus, puterea legislativă e suverană, conform Constituției în vigoare. A doua e că astfel de vorbe ucid orice încredere în UE. Evident, va culege roadele ziselor sale.

Adauga un comentariu