International

Franta a fost martora la confruntarea dintre Hollande si Sarkozy

Publicat: 04 mai 2012
1

Dezbaterea televizata dintre candidatii la alegerile prezidentiale din Franta, care, potrivit AFP, a fost urmarita de 17,79 de milioane de telespectatori, a insemnat o confruntare a programelor politice, dar si un schimb constant de replici foarte dure.

Hollande: „Vreau sa fiu presedintele unitatii. Francezii s-au opus unul altuia, sunt divizati, eu vreau sa-i reunesc. Acesta este directia schimbarii pe care o propun”.

Sarkozy: „Am o dovada al acestui spirit de unitate: nu au existat violente pe toata durata mandatului meu. Exista cei care vorbesc despre unitate si cei care o fac”.

Hollande: „Domnule Sarkozy, nu o sa reusiti sa faceti pe victima! Adevaratele victime au fost francezii”.

Sarkozy: (raspuns la acuzatia lui Hollande ca ii favorizeaza pe bogati): „Mintiti. Sunteti un mic calomniator”.

Hollande (despre faptul ca Sarkozy l-a acuzat intruna ca minte): „Este evident un laitmotiv care ar trebui sa fie insuportabil pentru mine, dar care pare a fi o obisnuinta in vorbele dumneavoastra”.

Hollande: „E foarte simplu cu dumneavoastra. Nu e niciodata vina dumneavoastra”.

Sarkozy: „Energia nucleara este cea care le permite francezilor sa plateasca pentru electricitate cu 35% mai putin decat restul Europei”.

Hollande : „Datoria publica a crescut cu 600 de miliarde de euro de la inceputul cincinalului lui Nicolas Sarkozy”.

Hollande: „Eu ii protejez pe copiii Republicii. Dumneavoastra, pe cei privilegiati. E dreptul dumneavoastra”.

Sarkozy: „Franta este tara care, impreuna cu Suedia, are cele mai mari impozite din Europa. Francois Hollande vrea mai putini bogati. Eu vreau mai putini saraci”.

Sarkozy: „Hollande nu va putea renegocia pactul fiscal. Niciodata nu a facut un candidat la presedintie campanie impotriva unui tratat semnat de Franta cu cateva saptamani inainte”.

Sarkozy: „Credeti ca e usor sa scoti o tara din criza? Sunt 27 de tari in UE. E o recesiune mondiala. Am impiedicat disparitia Greciei”.

Hollande: „Oamenii urmaresc aceste alegeri pentru a vedea cine va castiga, daca va schimba orientarea Europei, daca va infrunta Germania”.

Hollande: „Presedintele Republicii nu este Republica. Nu confundati Franta cu persoana dumneavoastra”.

Sarkozy: „Spatiul Schengen nu functioneaza. Vom reintroduce controlul la granitele interne. Frontierele nu sunt un cuvant gol. Trebuie sa le aparam”.

Hollande: „Raspundeti la intrebare! Raspundeti la intrebare! Raspundeti la intrebare!”

Sarkozy: „Multumesc, nu sunt elevul dumneavoastra”.

Sarkozy: „Franta e o tara deschisa. Stiu de unde vin (referitor la faptul ca este fiul unui imigrant ungar, n.red.). Dar am primit prea multa lume, care a paralizat sistemul nostru de integrare. In toate consulatele noastre, va fi organizat un examen de limba si cunoasterea valorilor noastre pentru cei care vor sa vina in Franta”.

Sarkozy: „Musulmanii de pe teritoriul Frantei sunt tratati mai bine decat crestinii din Orient”.

Sarkozy: „Energia nucleara e atuul Frantei. Nu exista niciun motiv pentru care sa inchidem reactoarele nucleare. Nu am avut niciun accident. Nu avem petrol, nu avem gaze. Dar avem energie nucleara”.

Hollande: „Somajul a crescut, competitivitatea s-a degradat si Germania se descurca mai bine decat noi”.

Sarkozy: „Dupa ce ati criticat-o atat, Germania e exemplul dumneavoastra?”.

Hollande (despre dreptul de vot al strainilor extracomunitari la alegerile municipale): „Pentru a adopta aceasta reforma, ne-ar trebui o majoritate de trei cincimi, este o amendare a Constitutiei, deci voi supune aceasta propunere Parlamentului. Daca exista o majoritate de trei cincimi – asta inseamna o parte a celor de dreapta si de centru – , reforma va trece. Daca nu exista majoritate, poporul francez va putea decide”.

Sarkozy: „Noi nu dorim ca imigrantii sa voteze in Franta”.

Sarkozy: „Ati avut un discurs frumos. Ne-ati adus o lacrima in coltul ochiului”.

Hollande: „Consider ca treaba noastra in Afganistan s-a terminat. Nu mai e niciun motiv sa ne expunem soldatii mai mult decat am facut-o”.

Sursa: gandul.info

Adauga un comentariu