Coronavirus

Franţa a vaccinat deja un milion de persoane: Vrea să ajungă la 70 de milioane până în august

Publicat: 24 ian. 2021
Cetatenii din Franta pe timp de pandemie
Aproape un milion de francezi au fost vaccinați anti-COVID-19

Franţa a vaccinat deja un milion de persoane anti-COVID-19, după ce autorităţile guvernamentale au crescut ritmul de vaccinare în ultima perioadă, în condiţiile în care în prima săptămână a campaniei doar 500 de persoane reuşiseră să se vaccineze.

Guvernul francez îşi propune să vaccineze 70 de milioane de persoane până în luna august, informează Agerpres.

„Tuturor lucrătorilor din domeniul sanitar, tuturor reprezentanţilor noştri, întregului personal şi agenţilor din prefecturi, din agenţiile pentru sănătate şi din instituţiile sanitare, tuturor celor care şi-au unit forţele în această campanie excepţională de vaccinare: Vă mulţumesc!”, a declarat premierul francez Jean Castex, într-un mesaj postat pe Twitter.

Campania de vaccinare în Franța: Vom putea vaccina până la 70 de milioane de oameni până la sfârşitul lunii august

Guvernul francez a pus începutul mai lent al campaniei de vaccinare pe seama complexităţii privind transportul vaccinului la cele 14.000 de cămine de bătrâni unde a început distribuirea.

„Ceea ce contează este că, spre finalul lui ianuarie, am reuşit să compensăm. Numărul total al persoanelor vaccinate va ajunge în ianuarie la 1,3 milioane sau 1,4 milioane de persoane. Vom putea vaccina până la 70 de milioane de oameni până la sfârşitul lunii august, dacă vom primi toate dozele de vaccin comandate”, a spus ministrul sănătăţii, Olivier Veran.

Criticile au determinat însă guvernul francez să-şi schimbe strategia de vaccinare şi să trimită doze nu doar la cămine de bătrâni, ci şi la persoane cu vârste de peste 75 de ani aflate în cămine private, la personalul sanitar de peste 50 de ani şi la persoane care au boli care le-ar putea face susceptibile de a dezvolta o formă mai gravă de COVID-19.

Obiectivul guvernului francez este ca în februarie să se înregistreze patru milioane de persoane vaccinate, nouă milioane în martie, 20 de milioane la sfârşitul lunii aprilie, ajungând până la 70 de milioane în august, cu condiţia să ajungă în Franţa toate dozele de vaccin comandate.

Florin Cîțu: „Îmi doresc să ajungem la 150.000 de vaccinări pe zi“

În România, premierul Florin Cîțu a vorbit despre campania de vaccinare din România, spunând că își dorește să ajungă la 10,5 milioane de persoane vaccinate până în septembrie.

„Etapa a doua a început mai devreme. Dacă lucrurile vor merge bine, vom accelera și etapa a treia. Suntem pregătiți cu centrele de vaccinare. Totul depinde de modul în care vom primi vaccinurile. În luna februarie, sper să ajungem la 220.000 de vaccinuri pe săptămână. De săptămâna viitoare vom primi o compensare. Până în 29 martie vor fi 4 milioane de doze. Profesorii sunt în etapa a doua și toți se vor putea vaccina dacă vor dori. Prioritizarea personalului din învățământ o face ministrul Educației și instituțiile respective, nu o facem noi. Din ce știu eu, e o intenție de vaccinare de 50%, nu mi s-au semnalat probleme în acest sens. Poate să o problemă specială, dar ea poate să fie rezolvată“, a spus Florin Cîțu.

„Îmi doresc ca toată lumea să se vaccineze. Îmi doresc să ajungem la 150.000 de vaccinări pe zi. Dar nu depinde doar de noi. Scenariul optimist este de 4,2 milioane de vaccinuri primite până la 29 martie. Așa cum avem programarea făcută astăzi, 70% din populație va fi vaccinată până la sfârșitul lunii septembrie, adică peste 10 milioane de oameni. Din ce știu eu, nu sunt probleme în programarea profesorilor pentru vaccinare. Eu îmi asum numirea secretarilor de stat, la asta m-am referit că îmi asum. Dacă în septembrie, vor fi 10.3 milioane de persoane vaccinate, eu cred că este un succes. România era ieri pe locul 6 în UE la capitolul vaccinare. Nu cred că obiectivul este demisia Guvernului, ci vaccinarea populației. Nu există niciun fel de tensiune cu ministrul Sănătății Vlad Voiculescu. Nu cred că sunt discuții nici între Vlad Voiculescu și Valeriu Gheorghiță“, a adăugat Florin Cîțu.

 

Comentarii
Adauga un comentariu