International

Franta, lovitura neasteptata pentru Marea Britanie. Este ca o DECLARATIE DE RAZBOI

Publicat: 10 oct. 2016
1

Franta vrea sa atraga institutiile financiare cu sediul in Marea Britanie asa ca ajuta bancile sa ia in considerare mutarea de la Londra la Paris, a declarat luni ministrul francez de Finante, Michel Sapin, inaintea reuniunii Eurogrupului de la Luxemburg.

Franta vrea acest lucru dupa ce alegatorii din Marea Britanie au votat pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana (Brexit).

Intrebat daca Franta are planuri concrete de atragere a bancilor din City-ul londonez, Michel Sapin a raspuns: „Marile institutii financiare iau decizii in mod autonom”.

„Dar nu este interzis sa le ajuti sa reflecteze si sa le dai informatii privind oportunitatile Parisului (ca si centru financiar). O facem fara a avea ceva impotriva Londrei”, le-a declarat jurnalistilor oficialul francez.

Analistii sustin ca Uniunea Europeana va transfera sediul Autoritatii Bancare Europene (EBA) de la Londra la Paris sau Frankfurt, dupa decizia britanicilor de a iesi din Uniunea Europeana, in timp ce Banca Centrala Europeana va insista ca operatiunile de clearing in euro sa se efectueze in interiorul zonei euro

Intr-un recent interviu, Sapin declara ca Londra nu poate ramane principalul centru al operatiunilor de clearing in euro dupa finalizarea Brexitului.

„Dupa Brexit, nu va mai fi ca inainte de Brexit. Ei vor o schimbare. Va exista o schimbare”, a adaugat, luni, ministrul francez de Finante.

Si premierul Manuel Valls a prezentat recent un set de masuri destinate sa atraga la Paris angajatii din sectorul financiar britanic. Regimul de impozitare a expatilor in Franta va fi cel mai favorabil din Europa, iar firmele straine vor putea mai usor sa-si deschida filiale in aceasta tara, a anuntat Manuel Valls.

Regimul francez de impozitare deja favorabil pentru expati si pentru cetatenii francezi va fi acum aplicabil strainilor in primii lor opt ani in Franta, fata de cinci ani in prezent, a explicat Valls.

Guvernul de la Paris va infiinta un singur organism administrativ pentru firmele straine care vor sa-si deschida filiale in Franta, iar scolile vor avea mai multe clase pentru copiii straini, care pot studia in limba lor materna, daca va fi necesar, a precizat premierul.

„Am venit astazi cu solutii pentru companii, care isi pun intrebari si asteapta raspunsuri pentru a-si pregati viitorul. Parisul va fi principalul centru financiar european”, a declarat Manuel Valls.

Dupa ce alegatorii din Marea Britanie au votat pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana (Brexit), multe capitale europene au anuntat masuri pentru a atrage angajatii din sectorul financiar britanic si a prelua rolul Londrei de centru financiar global.

Peste 40% din tranzactiile valutare globale se desfasoara la Londra. Politicienii si directorii se lauda ca in City of London se tranzactioneaza mai multi dolari decat in New York si mai multi euro decat in toata Uniunea Europeana.

Alte centre financiare importante ravnesc la pozitia Londrei. Participantii la un sondaj realizat in randul celor 12.000 de membri ai ACI Financial Markets Association, un grup de tranzactionare pentru pietele valutare, sustin ca orasul german Frankfurt ar fi cel mai mare beneficiar in cazul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, urmat de Paris, New York si Dublin.
Adauga un comentariu