International

Franța recomandă și a cincea doză de vaccin anti-coronavirus, în toamna acestui an

Publicat: 25 mai 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Franța recomandă și a cincea doză de vaccin anti-coronavirus în toamna acestui an
În cazul pacienţilor de mare risc, persoanele apropiate acestora ar trebui şi ele să primească noi doze booster

Principala agenţie de sănătate publică din Franţa (Haute Autorité de Santé – HAS) a recomandat o nouă vaccinare cu doze booster ale unor seruri anti-COVID-19 în toamna acestui an pentru pacienţii din grupele de risc şi pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani, informează DPA.

O campanie de vaccinare care să vizeze administrarea acestor doze suplimentare ar trebui să fie la rândul ei pregătită de autorităţile franceze, au anunţat miercuri reprezentanţii HAS.

În cazul pacienţilor de mare risc, persoanele apropiate acestora ar trebui şi ele să primească noi doze booster. Francezii care fac parte din această categorie şi care au primit deja toate dozele recomandate până acum de autorităţile de la Paris vor putea să se vaccineze cu cea de-a cincea doză împotriva noului coronavirus în toamna acestui an.

Deşi situaţia pandemică se află la un nivel stabil, agenţia franceză consideră că noul coronavirus va circula din nou, periodic, cu o intensitate mai mare.

Cel mai probabil scenariu este unul în care virusul rămâne activ, dar are un impact mai mic datorită imunizării unui număr suficient de persoane din populaţia Franţei. Cu toate acestea, Franţa trebuie să se pregătească şi pentru cel mai grav scenariu şi să poată să organizeze o campanie de vaccinare la scară largă.

Agenţia de sănătate publică din Franţa nu poate să adopte decizii politice. Dar, în general, Guvernul de la Paris implementează recomandările formulate de HAS.

Ce dovezi există despre a doua doză de rapel (booster)

Dovezile privind efectele unei a patra doze provin în mare parte din Israel, unde datele indică faptul că un al doilea rapel administrat la cel puțin 4 luni după primul rapel restabilește
nivelurile de anticorpi fără a ridica noi probleme de siguranță. Datele sugerează, de asemenea, că un al doilea rapel oferă protecție suplimentară împotriva bolilor severe, deși durata
beneficiilor nu este încă cunoscută și dovezile sunt încă limitate.

Detalii despre dovezile evaluate de ambele agenții sunt disponibile în declarația comună ECDC-EMA privind al doilea booster.

Alți factori de luat în considerare în campaniile de vaccinare

Autoritățile naționale din UE iau decizii finale cu privire la lansarea vaccinurilor, inclusiv a dozelor de rapel, luând în considerare factori precum răspândirea infecției, efectele COVID-19
la diferite populații și apariția de noi variante.

ECDC și EMA vor continua să analizeze dovezile disponibile cu privire la eficacitatea vaccinurilor COVID-19 și să își actualizeze recomandările în consecință. EMA va lua în considerare, de asemenea, toate datele emergente privind siguranța și eficacitatea dozelor de rapel, în vederea actualizării informațiilor despre medicament pentru vaccinurile COVID-19, acolo unde este cazul.

Comentarii
Adauga un comentariu