News Flash:

Frauda cu fonduri europene

22 Octombrie 2009
7615 Vizualizari | 15 Comentarii
Frauda cu fonduri europene
• O licitatie trucata si o paguba importanta la bugetul Uniunii Europene, descoperita de Departamentul pentru Lupta Antifrauda care a verificat modul in care s-a derulat un proiect de realizare a unui drum SAPARD in valoare de 1 milion de Euro in comuna Comarna • Autor al acestei fraude este nimeni altul decat Gheorghe Plesu, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Iasi, si societatea comerciala Antrepriza de Lucrari Drumuri si Poduri SA • Departamentul de Lupta Antifrauda a constatat ca Gheorghe Plesu a participat cu doua firme, respectiv SC Habitat Proiect SA si TGH SRL Iasi, la licitatia de proiectare a drumului care urma sa fie realizat din fonduri SAPARD in comuna Comarna • Ulterior, firma care a efectuat lucrarile - SC Antrepriza de Lucrari Drumuri si Poduri SA, a modificat proiectul cu acordul firmei lui Plesu, a facut lucrari de mantuiala, iar drumul s-a prabusit intr-o rapa si astfel 1 milion de Euro din banii Uniunii Europene s-a dus pe apa paraului din satul Comarna

O reteta originala de fraudare a bugetului Uniunii Europene. Reteta implica o cardasie intre proiectant si executantul lucrarilor obiectivului finantat de Uniunea Europeana. Tarasenia s-a petrecut in comuna Comarna, unde Uniunea Europeana a aprobat un proiect in valoare de 1 milion de Euro care se referea la asfaltarea drumului principal care traverseaza comuna Comarna. In cadrul acestui proiect, datorita unei complicitati vizibile dintre proiectantul lucrarii, SC Habitat Proiect SA, si executantul SC Antrepriza de Lucrari Drumuri si Poduri SA (SC ALDP SA), banii Uniunii Europene au fost pur si simplu irositi. Astfel, pe parcursul lucrarilor, in urma unei intelegeri facute intre proiectant si firma SC ALDP SA, s-a modificat solutia tehnica, iar la final drumul s-a prabusit intr-o rapa si un milion de Euro din fondurile Uniunii Europene s-a dus pe apa sambetei.

Inceputul fraudei

Proiectul de asfaltare a drumului a fost aprobat in anul 2003. Pe data de 30.05.2003, Consiliul Local Comarna a organizat licitatie pentru selectarea firmei care urma sa faca proiectul tehnic al drumului. Si realizarea proiectului tehnic a fost finantata tot din fondurile Uniunii Europene. La licitatie au participat SC Arcodex SRL Iasi, SC Habitat Proiect SA Iasi si TGH SRL Iasi. Licitatia a fost adjudecata de SC Habitat Proiect SA, care a primit pentru realizarea proiectului suma de 1,6 miliarde lei vechi, aproximativ 40.000 Euro. Insa in timpul unui control efectuat anul acesta in luna mai de Departamentul de Lupta Antifrauda, inspectorii au descoperit ca SC Habitat Proiect SA a incasat ilegal suma de 1,6 miliarde lei vechi. Adica, pentru ca licitatia de selectare a firmei care urma sa realizeze proiectul tehnic a fost trucata, cheltuielile de proiectare au fost declarate neeligibile. Cum a fost trucata licitatia? Simplu: Plesu a participat la aceasta licitatie, fapt care contravine procedurilor de achizitie stabilite in comun de autoritatile romane cu Uniunea Europeana. "Departamentul de Lupta Antifrauda constata nerespectarea clauzelor de etica din Manualul de Instructiuni pentru contractele de achizitii publice, servicii, bunuri si lucrari Partea Comuna care stipuleaza urmatoarele: «Cand se inainteaza o candidatura sau o oferta, candidatul sau ofertantul trebuie sa declare ca nu se afla intr-o situatie de conflict de interese si nu trebuie sa aiba o legatura particulara cu alti ofertanti sau parti implicate in proiect»", se arata in raportul de control intocmit de Departamentul de Lupta Antifrauda.
In timpul organizarii licitatiei, Gheorghe Plesu a depus o declaratie in care precizeaza ca "este de acord sa se supuna clauzelor de etica" si nu are nici un conflict de interese sau ori ce alt fel de relatie cu alti potentiali candidati. Departamentul de Lupta Antifrauda a constatat insa ca Gheorghe Plesu a mintit, deoarece SC TGH SRL era actionar la SC Habitat Proiect SA si, prin urmare, s-a descoperit un conflict de interese. "Nu comentez. Nu stiu despre ce este vorba", a spus sec Gheorghe Plesu, patronul Habitat Proiect SA, in discutia telefonica de ieri dupa-amiaza cu reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI. Numai ca retinerile lui Plesu nu ajuta cu nimic Consiliul Local Comarna, care este acum prejudiciat cu 1,6 miliarde lei vechi, bani pe care trebuie sa-i returneze la bugetul Uniunii Europene. Deja Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a somat Consiliul Local Comarna sa ramburseze banii. Golania s-a petrecut pe vremea fostului primar Vlad Melinte. Actualul primar al comunei, Victor Banu, este insa decis sa recupereze banii. "Am deschis proces in instanta. Banii nu trebuie sa-i dea Consiliul Local Comarna, ci SC Habitat Proiect SA pentru ca din cauza lor proiectarea a fost considerata cheltuiala neeligibila", a spus primarul Victor Banu.Bataia de joc

Urmeaza partea in care si-a batut joc de acest proiect executantul, respectiv SC ALPD SA. Potrivit proiectului de executie, ALDP SA era obligata sa refaca si sa consolideze terasamentul, sa asfalteze drumul si sa execute o serie de operatiuni de stabilizare a versantului acolo unde era necesar. Stabilizarea versantului era necesara pentru ca eventuale alunecari de teren sa nu distruga drumul. Potrivit proiectului initial, stabilizarea versantului trebuia facuta prin metoda numita "coloane Benotto". Operatiunea consta in forarea unor puturi la mare adancime care sunt umplute dupa aceea cu beton pentru realizarea unor coloane de sustinere a versantului si implicit a drumului. ALDP SA nu a respectat proiectul, cu acordul proiectantului a fost modificata solutia tehnica si s-a turnat doar un strat subtire de asfalt. Dupa care, inevitabilul s-a produs. Drumul de 1 milion Euro s-a prabusit intr-o rapa.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

inceputul fraudei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (15)

hi hi  | #84397
da buna treaba de matuila cu banii luati
aaaaaa  | #84398
Drumul este foarte rau.....problema nu este numai acolo unde sa surpat si s-a dus la vale in rapa.....probleme sunt si in alte locuri unde asfaltul a fost de o foarte proasta calitate.
indi  | #84399
cata nesimtire..nu se mai satura de atatia bani..or sa ii ia cu ei pe lumea cealalta..nu le mai ajunge..si daca l-ai auzi vorbind despre etica si morala..te ia greatza..
un om  | #84400
Normnal, si o sa steie bine mersi acasa, in timp ce un om care a furat o gaina ca murea de foame, o sa steie mult si bine la racoare. Traiasca romanii.
fost angajat al animalului de pleshu  | #84401
asta e una
dar sunt zeci de licitatii trucate si contracte luate moka de la primarii , la toate licitatiile mergea cu ambele firme
dar de ce nu va interesati stimabili ziaristi cum a intrat in posesia sediului fostului ICPROM ?
acolo este o paine de mancat pentru un ziarist sa zic asa
si inca ceva plesu nu mai este patron la habitat si tgh (trustul lui gheorghe :)) a vindut actiunile la Arcadis Belgia, a luat vreo 2 milioane de coco

sanatate, sau vorba masonului de plesu.... Uai omule!!!!
Valerica  | #84402
Dece oare numai cand asemenea licitatii sau bani europeni provoaca scandal public si litigii in instantza exista creva care aprofundeaza examinarea hartiilor?????de ce "trec"aceste golanii de" vigilentza "unor oameni platiti pentru asta din banii publici inca!!!
de ce??? pentru ca iau spaga!!!!pai sa plateasca vinovatii care au admis "proiectul"de devalizare in cardasie cu antrepenorul hotz! exista legi pentru asta!!!!si stabilirea responsabilitatii e simpla! taceti o expertiza dom primar;expertiza facuta de un expert neutru din alt judetz care nu e corupt.numa ca tre sa fie acceptata de tribunal solutia dv!
cereti la termenul urmator expert neutru din alt judet!
Demonstarti ca licitatia a fost trucata in favoarea incompetentei ,dovediti ca proiectul nu a fost rspectat de specialisti si sa speram ca veti castiga!!!de asemeni trebuie subliniat faptul ca cei care trebuaiu sa verifice participantii la licitatie si legalitatea lor sunt vinovati
de abuz in serviciu.
sa vedem ce va zice instanta.....
a
gheorghe  | #84403
Mai oameni buni, dar comisia de achizitii publice a comunei Comarna ce a pazit?
Ei trebuiau sa se uite pe actele firmelor articipante, inclusiv cele de la Registrul Comertului, unde se spune cine este patronul! Si astfel, ar fi sesizat incompatibilitatea celor doua firme!
Dar ce au facut? Au luat o hartie de la Pleseu (poate a avut o cadere de memorie la acel moment!) si au mers mai departe!
Concluzia? Evident Primaria a lucrat mana in mana cu proiectantul si constructorul!
De altfel, toti stiu ca pana in 30 la suta din suma se duc pe plati negre!! Asta, daca vrei sa castigi!! Si ce sa faci, daca ai de dat salarii! Te bagi, poate nu te prinde!
Dar intrebare? Cine era primar la Comarna? Cand au fost alegeri? Cine a castigat?
Asa a fost si cu Ritzi!!
nicolae  | #84404
lucrarea asta are pe ea brandul : maricel popa -aragaz , omul paianjen din afacerile iesene ciu implicatii politice, care este si din comarna.totul s-a petrecut cand era mare si tare la psd iasi , in timpul lui badea solcanu ,2000-2004. verificati toate licitatiile penalului asta de maricel si o sa va minunati!
eu  | #84405
mai hai hui,te roade invidia??nu cred ca primarul se complica cu asa ceva..aductiunea de apa la tomesti este cea mai mare realizare a noastra.juristul este un coleg muncitor si cred ca merita sa-si faca si el o casa.daca lucrezi cu adevarat in primarie,inseamna ca esti un jegos,pt ca stii f b ca tot ce ai scris nu este adevarat.huuuu
ronin  | #84406
ALDP este firma lui Maricel Popa. Culmea este ca dumnealui este din Comarna. Asa a inteles el ca trebuie sa fure de la gura lu` ta`su si a lui masa, din buzunarele colegilor de primara, de la verisori si neamuri. Hot, ticalos, oportunist, sonat, dar pe calea pierzaniei. Dumnezeu nu bate cu parul...Sa te fereasca Cel de Sus de blestemele oamenilor! Aferim! Baldabac....
aragaz  | #84407
Bai, drumu` l-o facut cel mai iubit fiu al comunei, ala mic de la aragaze, cel cu tabela electronica din Copou! Omu` si-o facut drumu` asa cum l-o visat el cand era mic si fugea descult dupa pichiri si curci, antrenandu-se de pe atunci pentru postul de consul onorific al Pakistanului: cu rapa! Lasa-ti-l sa se dezmeticeasca putin si vine el cu niste utilaje pe care o sa le mane chiar el, ca oameni nu mai are, si rezolva problema...
000  | #84408
Caracter 0 = plesu. investigati modul cum si-a luat examenele la fac de constructii...legea compensatiei functioneaza iar lichelele astea or sa plateasca
anonimus  | #84409
ei si? la primaria belcesti, in perioada mandatului diaconu tot asa s-a intamplat, saprdul a stabilit o amenda care s-a platit din banii comunitatii(saracilor) si tot cu drumul prost a ramas
om bun om rau  | #84410
nene bogatu care iei bani de la UE nu-mi dai si mie niste bani ca ma bruiaza astia de la ING si raiffaisen ca nu leam platit.Si cica mai vin si colectorii la mine.Daca esti asa baiat bun si faci strazi aiurea
MIHAI  | #84411
veniti si la POPRICANI si vedeti drum tot de 1 mil. euro care il plateste tot consiliu local ,numai ca aici primarul e acelasi si nu a facut nimic sa salveze comuna,oare de ce ,altii fura si noi platim?
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2839 (s) | 22 queries | Mysql time :0.151989 (s)