News Flash:

Frauda la Finante?

25 Decembrie 2005
1071 Vizualizari | 0 Comentarii
•Directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene Iasi este cercetat de Comisia Senatoriala pentru Abuzuri cu privire la tentativa de vanzare a sediului SC Fortus SA Iasi •Anton Dobos a dat cu subsemnatul si la Departamentul National Anticoruptie pentru aceeasi problema •"Vanzarea a fost ilegala din start, lucru pe care directorul Dobos il stia si de care nu a tinut cont. Noi suntem pe punctul a beneficia de niste facilitati, iar datoriile noastre nu sunt clar stabilite", a afirmat ieri Gheorghe Chisca, directorul SC Fortus SA Iasi

Anton Dobos, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, a dat cu subsemnatul la Comisia Senatoriala pentru Abuzuri si la Departamentul National Anticoruptie - DNA pentru aceeasi problema: cea a deciziei de vanzare a sediului societatii comerciale Fortus SA Iasi. Directorul fostului Combinat de Utilaj Greu - CUG sustine ca decizia sefului de la Finante a fost ilegala si abuziva, motiv pentru care a depus mai multe plangeri la Departamentul National Anticoruptie si la Comisia Senatoriala pentru Abuzuri. "Vanzarea a fost ilegala din start, lucru pe care directorul Dobos il stia si de care nu a tinut cont. Noi suntem pe punctul a beneficia de niste facilitati, iar datoriile noastre nu sunt clar stabilite. Comisia urmeaza sa dea un verdict cu privire la aceasta vanzare, care daca ar fi reusit ar fi prejudiciat atat Fortus SA, cat si statul roman, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care este actionar cu 21 la suta", a afirmat ieri Gheorghe Chisca, directorul SC Fortus SA Iasi. Directorul Anton Dobos a incercat sa scape basma curata din acest imens scandal, sustinand ca nu a fost speriat de acest lucru si ca fiecare are dreptul de a face plangeri. "Am fost si la comisia de abuzuri si la DNA, dar acest lucru nu m-a speriat. Dupa Sarbatori vom scoate din nou la vanzare bunuri ale Fortus SA. Nu are rost sa ne grabim. Sunt termenele de la procese, dupa care vom lua o decizie. Cererea de dare in plata a fost respinsa de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF ca fiind incompleta. A fost trimis un raspuns la Fortus", a afirmat directorul Anton Dobos. Acesta a fost contrazis in aceasta problema de directorul Fortus SA Iasi. "Nu am primit nimic de la ANAF. Cred ca directorul Dobos este pe langa subiect. Este normal sa incerce sa se scoata basma curata dupa ce au incalcat legea. La comisia de abuzuri chiar acest lucru a fost reprosat conducerii de la Finante, si anume de ce nu au analizat darea in plata prin care statul prelua acest activ si nu il vindea. Au fost comise abuzuri care vor iesi la iveala si care trebuie sa aiba si vinovati. La Fortus nu a fost primit nici un raspuns de la ANAF si nici de la Finantele Judetene. Nu putea sa fie respinsa aceasta cerere, pentru ca este acum in discutie", a afirmat Gheorghe Chisca.

Dobos cercetat

Conducerea SC Fortus SA Iasi a actionat in instanta reprezentantii legali ai Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene - DGFPJ Iasi, in frunte cu directorul Anton Dobos, pentru vinderea pavilionului administrativ al fostului CUG, situatie in care firma risca sa nu-si mai poata continua activitatea. Reprezentantii SC Fortus SA Iasi isi intemeiaza afirmatiile pe faptul ca reprezentantii DGFPJ Iasi au ignorat notificarile facute de conducerea unitatii economice si de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), de anulare a licitatiei. Un calcul estimativ arata ca, prin acest demers al Finantelor, statul roman a fost pagubit, ca actionar, cu suma de 10,11 miliarde lei (1,01 milioane lei noi), SC Metal ExportImport SA, cu 30,34 miliarde lei (3,03 milioane lei noi), in timp ce SIF 2 Moldova a fost pagubita cu 6,36 miliarde lei (636 mii lei noi). Totodata, conducerea SC Fortus SA Iasi a inaintat o plangere penala catre Departamentul National Anticoruptie, care urmeaza sa analizeze aceste aspecte, sesizate de conducerea SC Fortus SA Iasi. Reprezentantii firmei iesene sustin ca directorul general al DGFPJ, Anton Dobos, a mintit cand a afirmat ca nu a primit nici o notificare de la SC Fortus SA Iasi. "Afirmatia nu corespunde realitatii, deoarece intreaga situatie i-a fost prezentata verbal, cu prilejul intalnirii din ziua de 1 octombrie 2005, iar la sediul DGFPJ au fost depuse si inregistrate urmatoarele inscrisuri: scrisoarea numarul 102/DG/ 28 septembrie 2005, adresata ministrului Finantelor Publice si spre atentia DGFPJ Iasi domnului director Anton Dobos, unde a fost inregistrata sub numarul 18118/ 30 septembrie 2005 si la care am primit raspuns negativ semnat de directorul Anton Dobos", se mentioneaza in plangerea SC Fortus SA Iasi. "Avem toate actele pe care le-am trimis la Finante si care au fost ignorate cu buna stiinta. Nu poate sa spuna Dobos sau prefectul ca nu a fost ilegala aceasta vanzare", a incheiat Gheorghe Chisca, directorul SC Fortus SA Iasi.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1252 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013932 (s)