Local

Frecventa cancerului de laringe si faringe este de aproximativ 7-8% din totalul celor diagnosticati cu boli canceroase

Publicat: 01 oct. 2001
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:27342;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Cancerul poate fi vindecat

•Aparatura performanta de la Spitalul „Sf. Spiridon” da mari sanse de supravietuire bolnavilor cu cancer de laringe si faringe •Proastele obiceiuri: fumatul si consumul excesiv de alcool conduc la declansarea cancerelor de gat •Fostii pacienti pot fi reintegrati in societate •Multi bolnavi se prezinta mult prea tarziu la medic •Cele doua tipuri de cancer pot fi depistate inca din stadiile incipiente

Boala canceroasa, prin incidenta numarului de cazuri si a mortalitatii inregistrate, constituie, alaturi de un numar relativ restrans de boli cronice, o prioritate in asistenta medicala din Romania. Mortalitatea prin cancer constituie a treia cauza de deces dupa afectiunile aparatului cardiovascular si ale celui respirator. Dezvoltarea tehnicilor de investigare a bolnavilor ce prezinta tumori maligne a permis ca pacientii sa fie diagnosticati precoce iar introducerea tehnicii de calcul in aplicarea radioterapiei a facut ca rata de supravietuire sa creasca simtitor. Cel mai important aspect il reprezinta insa grija pe care o are fiecare pentru sanatatea sa. Prezentarea la medic dupa primele simptome ale bolii canceroase este premisa supravietuirii.

•Fumatul, alcoolul, praful si noxele favorizeaza aparitia cancerelor

Cu toate eforturile medicilor cercetatori din intreaga lume, nu s-au putut elucida cauzele bolilor canceroase. Ceea ce se stie cu suficienta precizie constituie factorii favorizanti ce pot declansa cancerele, factori care pot fi indepartati din modul de viata al fiecaruia. Frecventa cancerului de laringe si faringe este de aproximativ 7-8% din totalul celor diagnosticati cu boli canceroase. In domeniul tumorilor cailor respiratorii si digestive superioare, localizarea laringiana este cea mai frecventa si este urmata de cea a rinofaringelui (portiunea superioara a faringelui care se afla plasata in spatele foselor nazale). In cancerele cu localizare laringiana sau faringiana, unul din factorii favorizanti frecvent intalniti il constituie fumatul (peste 15 – 20 tigari pe zi), asociat cu consumul cronic de bauturi alcoolice, in special spirtoase. Un alt factor favorizant intalnit frecvent este igiena defectuoasa a cavitatii bucale si netratarea cariilor dentare. Igiena defectuoasa a cavitatii bucale intretine o flora microbiana care constituie un mediu favorabil dezvoltarii unor tumori maligne la nivelul faringelui si laringelui. La acesti factori favorizanti trebuie adaugati si altii, cum ar fi: praful, pulberile si gazele toxice la care sunt supuse unele persoane. Prin profesiunea lor, la aceste persoane pot fi puse in evidenta iritatii cronice (de obicei pe parcursul catorva ani) a mucoasei laringelui sau faringelui care pot conduce la aparitia unor tumori maligne. Spre deosebire de sexul feminin, barbatii sunt mai expusi la cancerele de laringe si faringe tocmai datorita expunerii la noxele amintite. Cu toate ca nu s-a dovedit stiintific, se considera ca influenta stresului constituie un alt factor favorizant al aparitiei tumorilor, cel mai adesea prin scaderea imunitatii organismului.

•Doua treimi din bolnavi se prezinta la medic in stadiul final al bolii

In ultimii cinci ani, in clinia ORL de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi, dintr-un total de 13.000 internari, 1.900 bolnavi au rezentat boli canceroase ale faringelui si laringelui. Bolnavii diagnosticati cu aceste afectiuni au provenit din majoritatea judetelor Moldovei. Un fapt ingrijiorator il constituie ignorarea de catre populatie a simptomelor ce marcheaza debutul cancerelor in general si a celor de laringe si faringe, in particular. De aceea, majoritatea bolnavilor se prezinta la medic in stadii avansate ale bolii cand mijloacele terapeutice sunt mult reduse. Sunt descrise patru stadii de evolutie ale tumorilor. Din statisticile Clinicii ORL de la Spitalul „Sf. Spiridon” a reiesit ca 60 – 65% din bolnavi se prezinta la medic in stadiul III sau IV iar diferenta, in stadiile I sau II. Indicatorii de supravietuire au fost evaluati la trei ani sau, mai frecvent, dupa cinci ani de la depistarea si tratarea cancerului. In primele stadii de evolutie (I si II) supravietuirea este de aproximativ 60 – 70%. Prezentarea la medic in stadiile III si IV reduce rata de supravietuire la 30 – 35% din cazuri. „Exista mari carente in procesul educational global al populatiei, care daca ar avea cunostinte minime asupra unor boli, cum este cancerul, s-ar prezenta mult mai devreme la medic. In general, bolnavii, pana nu acuza un sindrom dureros intens sau deficiente mari in respiratie sau deglutitie (inghitire), nu se prezinta la medic. De aceea, daca ar cunoaste si alte simptome pe care le poate prezenta cancerul de laringe sau faringe, s-ar supune examenului medical mult mai devreme iar rezultatele terapeutice ar fi mult mai eficiente”, a declarat prof.dr. Vasile Costinescu, directorul Spitalului „Sf. Spiridon”.

•Cum putem depista cancerul de laringe sau faringe

Sansele de supravietuire ale bolnavilor depind de rapiditatea cu care au fost remarcate cancerele. Descoperirea bolii in stadiile I si II faciliteaza obtinerea unor rezultate terapeutice favorabile. In cancerul de laringe, un simptom important il constituie disfonia sau raguseala cronica. Daca raguseala persista mai mult de patru saptamani, bolnavul trebuie sa consulte un medic specialist. Un bolnav cu cancer al corzilor vocale depistat la inceput are sanse de supravietuire, dupa tratament, de aproape 100%. Raguseala poate fi determinata si de alte cauze cum ar fi polipii si papiloamele cu localizare pe corzile vocale sau de laringitele cronice. De aceea, numai medicul specialist poate constata tipul leziunii dupa un amanuntit control. In cancerul cu localizare la nivelul rinofaringelui (in spatele foselor nazale), simptomele sunt diferite: scurgeri de sange din nas, senzatia de infundare a uneia sau ambelor fose nazale, senzatia de infundare cronica si scaderea acuitatii auditive a unei urechi sau chiar scurgeri purulente din acea ureche, uneori tulburari de vedere sau unul dintre ochi nu mai poate fi miscat. Cel mai frecvent, aceste tulburari sunt insotite de umflarea unuia sau mai multor ganglioni in regiunea superioara si laterala a gatului. De aceea, daca cineva observa aparitia unei umflaturi pe gat trebuie sa se prezinte la un consult de specialitate. Persoana nu trebuie sa se sperie deoarece multe dintre aceste umflaturi nu indica intotdeauna existenta cancerului ci a altor afectiuni mult mai usoare. In cazul localizarii cancerului la nivelul orofaringelui (in spatele cavitatii bucale), simptomele de debut pot varia de la simpla senzatie de corp strain (cum ar fi un os de peste infipt in amigdala), pana la imposibilitatea alimentarii din cauza prezentei unei tumori voluminoase situate la nivelul amigdalei, cerului gurii, spatelui faringelui. In aceste cazuri apare si greutatea de a inghiti insotita de durere precum si prezenta unui miros neplacut atunci cand vorbeste sau deschide gura. Pentru cancerul localizat in hipofaringe (in spatele limbii si laringelui) simptomul principal il constituie dificultatile la inghitire, insotite de durere, la inceput pentru alimente apoi si pentru lichide.

•Medicina moderna prelungeste durata de viata a cancerosilor

Introducerea in practica curenta a unor metode moderne de investigatie endoscopica, a computer-tomografiei, rezonantei magnetice nucleare, ecografiei Doppler, arteriografiei selective, scintigrafiei si a unor teste biochimice au permis diagnosticarea precoce a bolnavilor cu tomori maligne intr-o faza incipienta. De aici rezulta si posibilitatile de rezolvare terapeutica si de recuperare a pacientilor, posibilitati traduse prin cresterea procentajului de supravietuire. Dupa evaluare terapeutica, echipa medicala intervine urmarind evolutia pacientului sub tratament radiologic sau medicamentos. Respectarea de catre bolnav a prescriptiilor medicale dupa externare creste rata de supravietuire. In tratamentul complex al cancerului un rol important il detine tratamentul chirurgical de extirpare al tumorilor. Progresele in acest sens facute la clinica ORL de la Spitalul „Sf. Spiridon” permit efectuarea intregii game de interventii chirurgicale care se practica in centrele avansate din tara si din lume. Importanta capitala a interventiei chirurgicale este data de momentul in care se prezinta bolnavul la medic. Interventia este de mai mica anvergura, dar cu rezultate superioare, daca pacientul se prezinta la medic in stadiul incipient al cancerului. Datorita introducerii tehnicii de calcul in aplicarea radioterapiei si a tratamentului complex radio-chimio-chirurgical, procentajul vindecarilor a crescut simtitor. Dupa anii 1993 – 1994, respectiv dupa introducerea in Iasi a aparaturii medicale performante de diagnosticare si evaluare a stadiului bolii, numarul celor care au supravietuit cancerelor de laringe si faringe este net superior fata de perioadele anterioare. „La Spitalul xSf. Spiridona exista un accelerator liniar pentru radioterapie care poate actiona mult mai eficace asupra tumorii, acesta fiind in stadiul de amplasare. Cu toate ca aparatura este scumpa si necesita cheltuieli mari pentru amplasare si intretinere, faptul ca putem prelungi viata unor bolnavi consideram ca are un rol benefic extraordinar”, a subliniat prof. dr. Vasile Costinescu, directorul Spitalului „Sf. Spiridon”.

•Nestiind ce-i asteapta, unii bolnavi refuza interventiile chirurgicale

Nu este lipsit de importanta refuzul unor bolnavi de a accepta interventia chirurgicala pentru extirparea tumorilor depistate in cancerele de laringe sau faringe. Bolnavii, in general, refuza interventia chirurgicala de spaima traheostomei (dispozitiv amplasat in gat pentru facilitarea respiratiei) si a faptului ca nu vor mai putea vorbi dupa ce le va fi indepartat laringele. Trebuie subliniat ca este mult mai importanta supravietuirea bolnavului decat lipsa posibilitatii de a vorbi. De obicei, acesti bolnavi, dupa o perioada de timp, isi dau seama de greseala pe care au facut-o si doresc efectuarea interventiei chirurgicale. Din pacate, dorinta lor nu mai poate fi realizata deoarece cancerul evolueaza, fiind depasite posibilitatile de extirpare chirurgicala a tumorii maligne. Eliminarea imposibilitatii de a vorbi dupa realizarea interventiei chirurgicale este posibila prin intermediul a doua ingenioase dispozitive: butonul fonator si laringofonul. Cele doua tipuri de dispozitive sunt acordate gratuit celor operati, pacientii reusind sa poata vorbi inteligibil.

•”Bolnavul de cancer are sanse de supravietuire mari daca-l incurajam”, a apreciat prof. dr. Vasile Costinescu, directorul Spitalului „Sf. Spiridon”

Un fapt desebit de important ce trebuie semnalat din punct de vedere educational al intregii populatii din tara noastra il constituie atitudinea celor sanatosi fata de bolnavii cu cancer, atitudine diferita de cea din tarile avansate. In general, la noi, un bolnav care are sau a avut cancer este privit ca un individ care trebuie scos din viata sociala. Este lesne de inteles ce impact negativ poate sa aiba o asemenea atitudine a celor din jur fata de cel in suferinta deoarece psihicul poate influenta in mod favorabil sau defavorabil starea bolnavului. „Sunt cazuri care nu evolueaza favorabil. Insa, sunt si altele, nu putine la numar, care evolueaza favorabil. Cred ca este normal sa gandim intotdeauna ca individul de langa noi care este bolnav de cancer are mari sanse de supravietuire daca-l incurajam si daca-l primim din nou langa noi, lasandu-l sa-si continue activitatea ca o persoana normala. Impactul va fi extrem de favorabil si asupra fostului bolnav”, a conchis prof. dr. Vasile Costinescu, directorul Spitalului „Sf. Spiridon”.
(O.M.)

Adauga un comentariu