Secretele istoriei

Frederic al VII-lea al Danemarcei

Publicat: 06 ian. 2015
3

Frederic care a fost ultimul rege al ramurii vechi a dinastiei Oldenburg a fost in copilarie destul de neglijat dupa divortul parintilor sai. Tineretea lui a fost marcata de scandaluri private si multi ani el a aparut ca un „copil problema” al familiei regale.

Cand Frederic al VII-lea al Danemarcei i-a succedat tatalui sau pe tronul danez in ianuarie 1848 el a fost imediat confruntat cu o cerere pentru o constitutie a Danemarcei. Cetatenii din provincia Schleswig-Holstein doreau un stat independent in timp ce danezii doreau sa mentina sudul Iutlandei ca zona daneza. Curand, regele a cedat insistentelor daneze si in martie 1849 el a acceptat sfarsitul absolutismului, lucru care a dus la adoptarea unei constitutii democratie in iunie 1849.

Vezi si Politica interna din timpul domniei lui Frederic al IV-lea al Danemarcei

In timpul primului razboi din Schleswig impotriva puterilor germane din 1848-1851 Frederic a aparut ca „liderul national” si a fost privit aproape ca un erou de razboi in ciuda faptului ca niciodata nu a luat parte activa la lupte. In timpul domniei sale, Frederic s-a purtat ca un monarh constitutional. Totusi el nu a renuntat complet sa intervina in politica. In 1854 a contribuit la caderea puternicului cabinet conservator Ørsted si in 1859-60 a acceptat un guvern liberal care a fost numit la initiativa sotiei sale, Louise Rasmussen.

Vezi si Viata de familie a Printesei Dagmar a Danemarcei

In timpul crizei ducatelor din 1862–63 cu putin timp inainte de decesul sau, el a vorbit deschis de o cooperare militara inter-scandinava. Aceste crize minore au creat frictiuni si au mentinut o insecuritate permanenta insa acest lucru nu a micsorat popularitatea sa. Domnia lui Frederic al VII-lea a fost epoca de aur a partidului national liberal din Danemarca care a detinut puterea din 1854. Aceasta perioada a fost marcata de anumite reforme politice si economice, cum ar fi inceputul demolarii meterezelor inconjuratoare la Copenhaga in 1857 si introducerea unui comert liber.

Adauga un comentariu