Titlurile zilei

Frig cumplit la spitalul mobil de la Lețcani. Bolnavii de COVID-19, tratați la 13 grade Celsius în containerele medicale cumpărate cu 13,4 milioane de euro – IMAGINI ULUITOARE

Publicat: 22 oct. 2020
Pacienții cu COVID-19 internați în containerele de la spitalul mobil de la Lețcani au rămas în frig în urma unei pene de curent
Containerele de la spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19

Detalii de groază din interiorul unității medicale de la marginea municipiului Iași deschisă pentru bolnavii de COVID-19. Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua

Probleme peste probleme la spitalul mobil de la Lețcani, unitate pentru care s-au plătit 13,4 milioane de euro din banii județelor Iași și Neamț. Unitatea inaugurată de câteva ori de Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Iași, a ajuns să fie un coșmar pentru bolnavii internați în containerele de la marginea Iașului.
De la internarea primilor bolnavi de COVID-19 și până în prezent, situația la unitatea aflată la marginea municipiului Iași nu s-a îmbunătățit deloc. Dimpotrivă, odată cu transferul pacienților acolo, situația s-a înrăutățit. Pacienții cu forme ușoare de COVID-19 tremură de frig, deoarece marți, 20 octombrie 2020, curentul electric s-a întrerupt și instalația de climatizare s-a oprit. Spitalul mobil are probleme cu instalația de încălzire, cu energia electrică și chiar cu stațiile de oxigen pentru secția ATI. Toate acestea au făcut ca spitalul să aducă noi probleme pentru cei care au preluat investiția derulată cu scandal.

Spitalul mobil de la Lețcani a rămas fără curent. Bolnavii au fost ținuți în containere neîncălzite

Spitalul mobil de la Lețcani a rămas în noaptea de 20 octombrie 2020, pentru o perioadă, fără energie elctrică în urma unei pene de curent. Ulterior, s-a ajuns ca temperatura din containerele medicale să fie de numai 13 grade Celsius, extrem de scăzută pentru bolnavi. Practic, încălzirea acestor containere a avut de suferit, problemele tehnice fiind la tot pasul. Persoanele internate în containerele medicale, dar și cadrele medicale detașate la spitalul mobil au avut de îndurat o temperatură scăzută vreme îndelungată. Sistemul de încălzire de la spital nu a fost realizat corespunzător încă de la bun început.

Secția ATI de la spital, noi probleme tehnice. Investiția de încă 5 milioane de euro

Stațiile de oxigen care susțin secția ATI de la spitalul mobil de la Lețcani a ajuns o adevărată piatră de moară. Unitatea care inițial avea 103 paturi, a fost avizată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) cu 48 de paturi pentru bolnavii internați la terapie intensivă. Ulterior, s-a ajuns la doar 24 de paturi, asta și din cauză că stațiile de oxigen nu funcționează la unitatea gestionată de Spitalul de Boli Infecțioase. Surse din mediul administrativ au arătat că, pentru ca spitalul mobil să fie funcțional la capacitatea cerută, ar mai fi nevoie de circa 5 milioane de euro. Astfel, pe lângă cele 13,4 milioane de euro investite în acest spital, ar mai fi nevoie și de alte fonduri pentru ca unitatea să funcționeze pe deplin.

Cele patru stații de oxigen s-au defectat, iar remedierea acestora durează circa două săptămâni. Practic, firma SDI Global LLC din Ankara, cea care a livrat containerele și echipamentele, nu s-a mai ocupat și de întreținerea acestora, ceea ce a făcut ca unitatea să nu poată funcționa corespunzător.

Zgomot asurzitor la instalația de climatizare. Nimeni nu a luat vreo măsură de remediere

Mai mult, instalația de climatizare din containere îi aduce la disperare pe bolnavii internați acolo. Zi și noapte, zgomotul scos de această instalație este asurzitor. Oamenii au povestit că în momentul în care la spital a fost Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, instalația de climatizare a fost oprită pentru ca cei din interior să se poată auzi între ei. Cei care au fost la spital au arătat că situația este una care pentru moment nu are vreo soluție.

„Cei care sunt internați acolo pot scăpa de Covid și ajung la Socola. Zgomotul este asurzitor, te înnebunește de cap. Dar cu toate acestea nimeni nu a luat vreo măsură. Ce spital este acesta? Lucrările efectuate sunt sub orice critică”, a menționat o persoană care a fost la spitalul mobil de la Lețcani.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a dispus deja o serie de verificări asupra situației de la spitalul mobil de la Lețcani. Procurorii au cerut de la Consiliul Județean o serie de documente semnate de Maricel Popa, fostul președinte al CJ Iași.

Imagini de coșmar din spitalul aflat la marginea municipiului Iași

De parcă situația legată de instalațiile din interior sau stațiile de oxigen nu a fost suficientă, spitalul funcționează cu echipamente care par de mâna a doua. Paturile de la unitatea medicală sunt ruginite, dulapurile sunt scorojite. În plus, containerele au fost montate prost, pe bolțari, în vreme ce instalația de apă nici măcar nu a fost îngropată. Peste toate acestea, stația de ape uzate nu a fost conectată la canalizare, iar totul este transportat cu vidanja.

Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, a dispus cheltuirea a peste 400 de mii de lei pentru o stație de epurare la spital, care nu are avizele necesare. Stația respectivă nu poate fi racordată la rețeaua publică pentru că, în zonă, aceasta nu există. Astfel, apa uzată de la spitalul mobil se duce într-un canal colector din zonă. În aceste condiții, apa este preluată cu vidanja, asta până când ApaVital SA va face un canal pe o lungime de 1,5 kilometri spre comuna Lețcani.

Peste 8.000 de cazuri de COVID-19 confirmate în județul Iași

Situația la nivelul Iașului este una îngrijorătoare, iar bolnavii de COVID-19 au nevoie de paturile de la spitalul mobil de la Lețcani. Până pe 21 octombrie 2020, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 8.446 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 3.606 au fost externate.

„Referitor la gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, în 21 octombrie 2020, erau ocupate 481 de paturi, din care 43 sunt paturi ATI. În momentul de față, în spitalele suport COVID-19 mai sunt libere 12 de paturi: 3 paturi la Spitalul C.F. Iași, 3 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, 3 paturi la Spitalul de Recuperare și 3 paturi la Spitalul «Sf. Spiridon»”, au menționat reprezentanții DSP Iași.

Comentarii
 • Animalul de Popa trebuie arestat înainte de 6 decembrie pentru jaful de la Lețcani. Otreapa ordinară nu trebuie să ajungă la ciolanul cu imunitate.

 • De ce nu se ia nici o masura? Pentru ca a fost o comanda politica executată de acest POPA care ar trebui sa raspunda,nu bagat la puscarie ci executat silit sa faca acest spital din banii proprii si dupa sa vedeți ce cumintel o sa devina. Lui BOUL DE IOHANIS ii convine pentru ca e greșeala PSD si deja au scazut drastic la IAȘI

 • Pentru toti pupincuristii si lingaii PSD, cei care sustineati pe aici ca PNL e de vina ca pune bete in roate acestui minunat spital de spalat bani PSD-ist va doresc sa va infectati cu covid si apoi sa va petreceti zilele in acest ‘spital’ secon-hand, improvizat de o firma care a fost aleasa doar pentru a-si putea primi spaga cei implicati. Maimute fara creier ce sunteti, acum ca aveti dovezi ce mai ziceti, cum mai puteti sa le dati votul acestor indivizi al caror loc nu poate fi decat dupa gratii? Abia dupa ce o sa dispareti voi de pe fata pamantului probabil ca ceva o sa inceapa sa se schimbe cat de cat in Romania. Hai sictir!!!!

 • Pai fraiele sunt in mana PNL-ului acum. A comis ce a comis Popa, dar Alexe ce face? Dr. Dorobat sta numai in emisiuni tv, asteapta si asta o functie babana, Popa si Alexe bine merci si prostii sa vina la vot? Stau si asteapta alegerile nesimtitii? Ieseni, treziti-va si scapati de ambele odrasle(PSD si PNL) la alegeri.

 • Protejativa sa nu ajungeti in spital daca nu va place si aveti pretenti la hotel cu 4*, sunteti o gasca de pupincuristi, paziti ziarile si pupati in cur pe Popa si Dorobat.

 • În filmulețul prezentat la final totul arata foarte bine. Doar zgomotul de la sistemul de aer condiționat ar fi o problema. Nu înțeleg sensul acestui articol

 • Ura,ura, Ciuma rosie Psd-ul ,Marcel Popa-toti acestia sa asigure tot ce trebuie pentru ca noii alesi la judet sa poata conduce, altfel, aveti dreptatâte ,de ce am mai vota PSD?,votati PNL,. sa faca ceea ce a facut si pina acum – NIMIC.
  DAR eu cu cine votez?, tot cu PSD?, il dau afara pe Mimel Cioclu ?. A mai bine ar conduce d-na Cerna si D-na Lovin. Da sigur mai eficiente ar fi, sau cel putin nu ar merge la BLAT.

 • Face-ti tot ce trebuie pentru ca noii alesi PNL sa poata ocupa functiile sa poata conduce.
  Face-ti tot ce trebuie, voi Ciuma Rosie PSD-ista si Marcel Popa pentru ca noi sa votam pe 6 dec.. doar PNL. Merita ,vor face cea ce au facut si pina acum- N I M I C.
  Daca nu va place- votati Ciuma Rosie PSD ,ei au fost singurii care au mai facut cite ceva si pentru romani. Am inteles ca daca vor fi votati il vor ejecta pe Mimicel Cioclu din frunte, sau saturat si ei dew blaturi si aranjamente.

 • Face-ti tot ce trebuie pentru ca noii alesi PNL sa poata ocupa functiile sa poata conduce.
  Face-ti tot ce trebuie, voi Ciuma Rosie PSD-ista si Marcel Popa pentru ca noi sa votam pe 6 dec.. doar PNL. Merita ,vor face cea ce au facut si pina acum- N I M I C.
  Daca nu va place- votati Ciuma Rosie PSD ,ei au fost singurii care au mai facut cite ceva si pentru romani. Am inteles ca daca vor fi votati il vor ejecta pe Mimicel Cioclu din frunte, sau saturat si ei de blaturi si aranjamente.

 • Dacă am înțeles io bine, nu merge stația de oxigen. Adică acea chestie care face lichefierea aerului atmosferic, apoi îl distilează, scoțând, în principal, mult azot și ceva oxigen. Vă previn, compresoarele alea fac un scandal asurzitor. Păi, dacă nefericiții trebuie intubați, cu ce beeep… îi întubezi ? Ca să nu mai zic de riscul de explozie. Apoi, vine iarna, când e de așteptat un booom al infectărilor. Ieri, 13 grade erau afară, cam 13 înăuntru. Dar când o să fie minus 15, cât o să fie înăuntru ? Pe care nu-l omoară infecția, îl omoară gerul ?! Io cred că m-am lămurit ce e acolo – un spital unde se va muri. De aia l-au scos din oraș, să nu se afle ce se va întâmpla acolo.

Adauga un comentariu