Culinar

Friptură de porc la ceaun cu cartofi și mămăliguță, o mâncare tradițională delicioasă

Publicat: 12 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Friptură de porc la ceaun cu cartofi și mămăliguță o mâncare tradițională delicioasă
Friptura de porc la ceaun este un preparat tradițional ce este îndrăgită de toți românii

Dacă vă doriți un preparat tradițional, friptura de porc la ceaun este alegerea perfectă pentru sărbători și nu numai. Aceasta se pregătește într-un timp foarte scurt, iar la final veți obține o mâncare foarte gustoasă. Carnea va fi foarte fragedă și vi se va topi în gură. Mai mult de atât, se va termina cât ați clipi de pe platou.

Felul acesta de mâncare se pregătește cu precădere de Crăciun sau Revelion, fiind un preparat tradițional de bază. Friptura se poate servi cu orice fel de garnitură, fiind pe placul tuturor românilor.

Ingredientele necesare pentru friptura de porc la ceaun

Friptura de porc la ceaun poate fi servită cu mămăliguță și brânză sărată. Mâncarea este extrem de delicioasă dacă vă doriți un preparat tradițional. Aceasta poate fi servită la Crăciun, dar și de Revelion, alături de alte bucate precum cârnați de casă, ruladă picantă de porc sau jumări. De asemenea, de pe masă nu trebuie să lipsească dulciurile, crăiasa zăpezii, alba ca zăpada și merele coapte sunt doar câteva din bunătățile ce se pot pregăti de sărbători.

Gustul fripturii este extrem de aromat, mirosul de usturoi înăbușit răspândindu-se în întreaga casă. Pentru prepararea mâncării aveți nevoie de un morcov, 150 mililitri de ulei, 2 cepe mari, 4 căței de usturoi, 200-250 mililitri de apă, 18-20 de cartofi mijlocii, 1,5 kilograme de carne de porc, o frunză de dafin, rozmarin, sare și piper după gust. Este recomandat ca, carnea de porc să fie cu puțină grăsime. Friptura de porc la ceaun poate fi servită cu o salată sau legume, depinde de preferințele fiecăruia. 

Cum se pregătește un preparat tradițional delicios?

Mai întâi de toate se va curăța și spăla carnea, apoi se va tăia în cubulețe potrivite. Cartofii vor trebui decojiți și vor fi lăsați întregi. Morcovul se va curăța, apoi vor fi tăiați rondele, la fel ca și ceapa. Într-o tigaie se vor turna cei 150 mililitri de ulei, se așteaptă să se încingă, apoi se călește carnea pe ambele părți. După ce observați că se rumenește, adăugați ceapa și morcovul și lăsați pentru 10 minute. Între timp, cartofii vor fi rumeniți în altă tigaie cu puțin ulei și se condimentează cu sare și piper. 

Când legumele și carnea sunt gata se adăugă frunza de dafin, rozmarinul, sarea, piperul și se amestecă bine. Ulterior, se pun și cartofii și se toarnă apa. Se va pune capacul deasupra și se lasă totul la înăbușit până ce mâncarea este gata. Focul trebuie să fie mediu. Pentru a verifica dacă cartofii s-au făcut va trebui să îi încercați cu o scobitoare. Timpul de preparare este de circa 40 de minute. La final, carnea va fi pusă în mijloc pe un platou, apoi cartofii vor fi aranjați pe margine. Mâncarea poate fi servită cu mămăliguță fierbinte, murături sau o salată de crudități. 

Friptura de porc la ceaun este un preparat tradițional ce este îndrăgită de toți românii. Deși este destul de calorică și trebuie servită cu grijă, aceasta este extrem de savuroasă. O rețetă ce poate fi pregătită de Crăciun este și toba de casă.

Adauga un comentariu