Plante medicinale

Fructele de ienupar, leac in tratarea infectiilor renale si urinare

Publicat: 27 ian. 2011

Ienuparul este una dintre plantele care nu au anotimp, fiind mereu verde. Chiar si iarna, cand afara este ger, fructele sale de culoare violet, continua sa se coaca.

Calitati curative si actiune farmaceutica
Diuretic cu actiune directa asupra parenchimului renal; dezinfectant puternic al cailor renale, digestive, respiratorii; tonic-stomachic; carminativ; sudorific si depurativ; usor hipoglicemian si antireumatismal.

Datorita continutului bogat in ulei eteric, tanin, glucide, albuminice, substante amare si saruri minerale, fructele de ienupar sunt diuretice, antiseptice si dezinfectante. Consumate proaspete, sub formă de ceai sau tincturi, fructele de ienupar au efecte puternice si rapide in tratarea bolilor reno-urinare, mai ales in tratarea infecţiilor renale si urinare.

Preparate din ienupar si afectiunile tratate

Infuzie din fructe de ienupar: Doua lingurite de fructe in 200 ml de apa clocotita. Se iau 3-4 lingurite pe zi.

Decoct din fructe de ienupar: douazeci de fructe la litru. Se fac comprese sau bai contra durerilor reumatismale: se ia in cursul unei zile

Tinctura din fructe de ienupar: 20 g macerate timp de 8 zile in 100 ml de alcool. Se foloseste impotriva balonarii: 20-25 de picaturi de 2-3 ori pe zi. Foarte eficienta este si pentru suferinzii de uretrita, cistita, nefrita si pielonefrita. Se ia o lingurita de tinctura in putina apa, pe stomacul gol, de 3 ori/zi. Cand afectiunea este acuta, doza se poate dubla.  

Macerat din fructe de ienupar: 50 de fructe macerate 2-3 zile in 100 ml de alcool, peste care se toarna 1 l de otet, macerandu-se 7-8 zile. Se foloseste impotriva problemelor digestive: 20-25 de picatruri de 2-3 ori pe zi;

Fumigatii din fructe de ienupar: ienupar pus pe jar. Se foloseste pentru dezinfectarea cailor respiratorii, contra guturaiului. 

Contraindicatii
Evitati supradozele, in caz contrar ienuparul irita caile renale, producand hematurie (sange in urina). Este contraindicat in stari inflamatorii acute ale rinichilor sau in sarcina.

Citeste si:

Merisoarele previn infectiile tractului urinar

Recomandari privind prepararea unor forme farmaceutice simple din plante medicinaleloading...

Adauga un comentariu